Sunt Laura Voinea, HR Manager la BCR Banca pentru Locuințe, o persoană căreia îi place să construiască lucruri temeinice şi să se bucure de ceea ce a construit împreună cu echipa care a pus umărul la acele lucruri. În ziua de astăzi, managerul de resurse umane este mediator, negociator, un bun vânzător, un fin psiholog, strateg, trainer, contabil, analist de business şi încă câteva meserii pe lângă acestea. Cine reuşeşte să îmbine cu succes aceste roluri, poate fi un manager de resurse umane de succes.Dar cel mai important cred eu că trebuie să fii om, să fii empatic, astfel încât să poţi lua deciziile cele mai potrivite, atât pentru angajaţi, cât şi pentru companie.
În copilărie nu îmi făceam gânduri despre cariera mea
Cea mai mare parte a carierei mele am petrecut-o în proiecte legate de sistemul financiar-bancar românesc. Am avut şansa unică să fiu de faţă şi să fiu direct implicată în înfiinţarea a două bănci în România. BCR Banca pentru Locuinţe, cea în care activez de 11 ani, este proiectul în care m-am implicat cel mai mult şi pe care am avut privilegiul să îl însoţesc încă de la început. Cel mai frumos într-o astfel de experienţă este să vezi cum planurile la care contribui prind viaţă şi ajung să devină realitate. Recunosc faptul că în copilărie/adolescenţă nu îmi făceam gânduri foarte concrete despre cum o să arate cariera mea, eram concentrată mai mult să înţeleg ceea ce descopăr şi să văd dacă mi-ar plăcea să fac acel lucru toată viaţa. Da, în vremea aceea încă lumea credea că odată aleasă o meserie sau odată ce-ai pornit pe un drum în viaţă, cam pe drumul acela rămâi. Acest lucru îl vedeam noi adolescenţii în jurul nostru şi presupuneam că aşa va fi şi pentru noi. În ziua de astăzi cred că am înţeles cu toţii că schimbările sunt mult mai rapide decât erau acum 20 sau 30 de ani şi nevoia de adaptare la schimbare a devenit o trăsătură esenţială de supravieţuire într-un mediu competitiv. Nu doar că astăzi oamenii decid mai des să-şi schimbe meseria şi poate şi locul de muncă, dar chiar meseriile se redefinesc periodic. Ceea ce făceau pe vremuri angajaţii de la biroul Personal diferă foarte mult de ce se întâmplă astăzi într-o echipă de resurse umane.
Mediul legislativ este într-o continuă schimbare.
Experienţele mele pozitive sunt legate în general de momente când reuşim să ne surprindem colegii cu proiecte şi soluţii inedite sau neaşteptate şi primim feedback-uri entuziasmate de la colegi. Mai ales atunci când şansele de izbândă sunt mici, reacţiile sunt cu atât mai frumoase. Cele mai frumoase experienţe sunt legate de oameni şi cum le putem noi influenţa viaţa în bine. Experienţele negative sunt legate mai degrabă de sistemul un pic greoi în care ne mişcăm. In industria noastră nevoia de birocraţie este mai mare şi acest lucru imprimă o oarecare lentoare proceselor şi proiectelor pe care le derulăm. Cele mai neplăcute surprize în ultima vreme le primim dinspre mediul legislativ, care este într-o continuă schimbare, dar fără să fie o schimbare constant în bine.
Sfaturi de la Laura Voinea pentru începătorii în HR
Sfatul meu este să fie deschişi la a accepta proiecte noi, din fiecare proiect în care m-am implicat am învăţat lucruri care mi-au fost utile mai târziu şi care m-au ajutat să iau decizii din ce în ce mai bune. Resurse Umane înseamnă să lucrezi cu oamenii, este foarte provocator, ai nevoie de multă răbdare şi înţelegere, de discreţie şi de o etică impecabilă. Nu este uşor, dar este foarte frumos ! Partea umană din meseria noastră este la fel de importantă precum partea raţională, legată de strategii, bugete şi profit.
Cred că ar fi bine să învăţăm să preţuim lucrurile făcute bine
Simt că societatea românească este într-o căutare de identitate. Suntem un popor creativ şi surprinzător, dar care are nevoie să-şi combine creativitatea cu un pic de disciplină şi cu o gândire strategică pe termen mai lung. Nu mai este suficient să gândim strategii de supravieţuire imediată, aşa cum am fost nevoiţi să facem multe decenii din istoria noastră recentă. Cred că ar fi bine să învăţăm să preţuim lucrurile făcute bine de cei dinaintea noastră şi să construim mai departe. Sau să avem curajul să dărâmăm, dacă este nevoie, în aşa fel încât să reconstruim pe o fundaţie mai solidă. Nu mai avem timp să folosim soluţii proaste şi ieftine, ar trebui să avem o viziune care să fie bazată pe principii durabile. Acest lucru consider că este valabil şi pentru carieră, este bine să încercăm să gândim evoluţia noastră în aşa fel încât să ne ofere satisfacţii pe termen lung. În România asta înseamnă să „laşi loc de bună ziua”, adică să faci lucruri bune şi care să fie bune şi a doua zi.
Facebook