Matei Stănculescu este psychotherapist și Co-Founder la Centrul Eka & Mental Fitness România. Cine ar fi crezut că o întrebare într-o ședință de terapie poate schimba complet traiectoria vieții cuiva? Pentru Matei Stănculescu acela a fost momentul care l-a condus pe calea psihoterapiei și, în cele din urmă, către dezvoltarea Centrului Eka. Ca să renunți la un dream job pentru a urma o pasiune nou-născută ai nevoie de mult curaj și de sprijinul neclintit al celor dragi, iar această experiență i-a confirmat lui Matei că succesul se clădește alături de oamenii potriviți, dar l-a și învățat că e esențial să faci ceea ce îți aduce bucurie. Relațiile umane autentice, pasiunea pentru ceea ce face și organizarea riguroasă sunt valorile care îi susțin și pe baza cărora reușește să promoveze un mediu în care oamenii simt că își pot depăși limitele. Tinerilor le transmite să fie curioși și netemători în fața eșecului, dar mai ales să se înconjoare de oameni care îi inspiră și-i susțin pe drumul dezvoltării.
C&B: Momentul în care ai pus acea întrebare decisivă în ședința de terapie a marcat un punct de cotitură în viața ta. Ce ai simțit atunci și ce te-a determinat să urmezi drumul psihoterapiei în loc să continui cu dream job-ul tău?
Matei Stănculescu: Rememorând momentul în care terapeuta mea m-a întrebat de ce vreau să fiu terapeut, mișcarea s-a produs atunci când am conștientizat că dream job-ul de atunci nu era de fapt visul meu. Întrebarea m-a ajutat să deschid noi posibilități pentru viitorul meu, iar ceea ce am simțit la acel moment a fost speranță, încredere, claritate legată de misiunea mea a fi acolo pentru alți oameni.
C&B: Ai fondat Centrul Eka din pasiune pentru relațiile umane autentice. Cum ai reușit să construiești un mediu în care oamenii să se simtă în siguranță să-și exploreze vulnerabilitățile și să își depășească limitele?
Matei Stănculescu: Am văzut ce nu mi-a plăcut mie în spațiile terapeutice unde am fost, așa că am gândit centrul Eka exact ca pe un “Acasă” pentru terapie, un spațiu în care oamenii simt mai ușor că se pot deschide. Probabil asta explică si gradul de retenție de peste 90% pe care îl avem pentru clienții noștri, dar și cele peste 200 de recenzii de 5 stele pe care le-am strâns până acum.
C&B: Cum crezi că te-a modelat curajul de a face o schimbare atât de drastică în carieră? Ce sfat le-ai da celor care se află la o răscruce similară în viața lor profesională?
Matei Stănculescu: Schimbarea asta m-a învățat că 35 de ani înseamnă începutul vieții, că nu e niciodată prea târziu să începi ceva într-un nou domeniu. Schimbarea asta m-a ajutat la momentul respectiv să fiu un consilier mai bun pentru clienții mei și să îi ajut să găsească în ei puterea de a se reinventa personal sau profesional.
C&B: Care sunt principiile și valorile esențiale după care te ghidezi în activitatea ta de psihoterapeut și cum îți influențează acestea abordarea față de clienții tăi?
Matei Stănculescu: Principiul numărul unu este să nu fac rău – de fiecare dată când îmi vine în minte o întrebare, mă gândesc de 2 ori înainte să o pun, pentru că știu că pot influența traseul acelui om. De asemenea, încerc să dau la o parte tot ce am învățat și să nu acționez dintr-o singură perspectivă, să ii dau voie intuiției să se manifeste, să fiu 100% prezent în relația terapeutică.
C&B: Ai menționat importanța de a te înconjura de oameni care te inspiră și te susțin. Cum alegi oamenii din jurul tău și ce impact au avut aceștia asupra succesului tău?
Matei Stănculescu: Foștii mei colegi din formarea de coaching sunt parteneri ai mei acum – Sandra Jitianu, Irina Pălărie, Adriana Cârnu și mulți alții sunt oameni cheie în dezvoltarea mea, oameni care m-au susținut necondiționat în momente critice la nivel personal și profesional. Totodată, colegii din formarea în psihoterapie cu care am simțit conexiune sunt astăzi în echipa mea de la Eka. Am ales oamenii cu care am avut chimie și în care am simțit că pot să am încredere cu ochii închiși.
C&B: Siguranța psihologică este un subiect central în leadership-ul modern. Cum ai implementat acest concept în cadrul Centrului Eka și ce sfaturi ai pentru liderii care vor să creeze astfel de medii în organizațiile lor?
Matei Stănculescu: La Eka, misiunea a fost destul de simplă, pentru că e locul în care sunt eu însumi și am ales oamenii cu care am vrut să lucrez. Așadar, lucrurile au mers de la sine. Pentru clienții corporate care aleg să construiască alături de noi siguranța psihologică în echipe – identificăm împreună profilul oamenilor din echipă, ce îi bucură, de ce se tem, ce butoane au, vedem care sunt nevoile personale și profesionale intersectate cu obiectivele de business, iar apoi facem un design de program care poate să includă workshop-uri, întâlniri 1-1, sesiuni de team coaching, sesiuni de terapie, intervenții ad-hoc care să sprijine liderul și membrii echipelor să se conecteze la un nivel profund.
C&B: În calitate de psihoterapeut, cum îi ajuți pe cei care se tem de eșec să-și schimbe perspectiva și să vadă eșecurile ca pe oportunități de creștere și dezvoltare?
Matei Stănculescu: În mental fitness, există teoria celor 3 daruri, care spune că din orice obstacol putem desprinde darul Cunoașterii, al Puterii sau al Inspirației. Ori înveți ceva, ori te călește, ori te determină să te simți inspirat să faci ceva ce altfel nu ai fi făcut. Încep alături de clienți o călătorie din copilărie până în prezent, trecem prin toate provocările de pe acest traseu și identificăm în mod invariabil că momentele grele, care păreau de nedepășit, s-au transformat în puncte de creștere, adevărate trambuline pentru evoluția lor.
C&B: Organizarea riguroasă este o valoare pe care o menționezi frecvent. Cum îți structurezi activitatea zilnică pentru a menține un echilibru între responsabilitățile profesionale și pasiunile tale?
Matei Stănculescu: Sunt departe de a fi un om bine organizat, dar am câteva principii care până și mie îmi ies. Printre ele este conceptul de “labeling”- împart tipurile de activități pe zile: lunea mă ocup de business development pentru Eka, marțea am cabinet, miercurea lucrez pentru Mental Fitness și DadsAround, joia țin traininguri, vinerea este zi de întâlniri. Cheia pentru mine este să nu amestec mai mult de 2 tipuri de activități pe zi, pentru că fragmentarea este cea care mă obosește cel mai tare.
C&B: Cum se îmbină pasiunea pentru ceea ce faci cu nevoia de a avea rezultate tangibile, fie că e vorba de progresul clienților tăi sau de dezvoltarea Centrului Eka?
Matei Stănculescu: La început, s-au îmbinat foarte greu, îmi era greu să stau cu un client unde sesizam un ritm lent sau cu care mi se părea că nu am rezultate. Mă gândeam constant că nu sunt un specialist suficient de bun, pentru că nu facem progrese. Ulterior, mi-am dat seama că e cel mai valoros să fiu acolo pentru client în ritmul lui, nu al meu, că trebuie doar să țin pasul cu el. Am avut nevoie de multe meciuri în picioare să mă împac cu faptul că unui client îi poate lua luni de zile să proceseze anumite lucruri, pentru ca mai apoi să urmeze o explozie în transformarea lui.
C&B: Care sunt planurile tale pentru viitor în ceea ce privește dezvoltarea profesională și impactul pe care vrei să îl ai în continuare asupra celor care te urmăresc sau apelează la tine pentru sprijin?
Matei Stănculescu: Cel mai mult îmi doresc să văd Eka înflorind și să scalăm, să mergem în mai multe locuri din țară, poate chiar și în orașe mai mici. Cred că de terapie nu e nevoie doar în București sau în marile metropole, ci dimpotrivă, acolo unde accesul la alfabetizarea emoțională este redus. Îmi doresc o Românie mult mai bine educată la nivel emoțional, iar pentru asta suntem într-o continuă căutare de parteneri, de colaboratori, de specialiști.