miercuri, iunie 19, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriDe ce facilități fiscale beneficiază activitățile de cercetare-dezvoltare

De ce facilități fiscale beneficiază activitățile de cercetare-dezvoltare

Activitățile de cercetare – dezvoltare beneficiază din acest an de scutirea de impozit pe profit care, aplicată alături de scutirea de impozit pe venit pentru salariații cercetători și programatori, ar putea însemna un deceniu de “tax holiday” pentru companii.

În Codul fiscal există, deja, de câţiva ani, şi alte mecanisme menite să impulsioneze domeniul cercetării – dezvoltării, însă din cauza dificultăţilor pe care companiile le-au întâmpinat în practică, rezultatele privind aplicarea acestora au fost modeste, în timp ce noua facilitate pare mult mai uşor de implementat.

Avantajele combinate ale scutirii de impozit atât pe profit, cât şi pe veniturile angajaţilor vin în întâmpinarea solicitărilor mediului de afaceri. Conform Deloitte CE Research & Development Survey realizat anul trecut, peste două treimi dintre respondenţi afirmau că stimulentele fiscale i-ar motiva să investească. Totuşi, companiile sunt încă reticente sau nu sunt familiarizate cu prevederile recent intrate în vigoare. În acest sens, studiul Deloitte citat arăta că aproape jumătate dintre respondenţi nu erau la curent cu facilităţile fiscale şi nu beneficiau de ele. Pe de altă parte, experienţa pe care unele companii au avut-o încercând să utilizeze facilităţile existente în Codul fiscal până în acest an nu a fost încurajatoare.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).