sâmbătă, iulie 20, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersExperiență și viziune în sectorul energiei regenerabile: Interviu cu Miguel Antonio Jimenez,...

Experiență și viziune în sectorul energiei regenerabile: Interviu cu Miguel Antonio Jimenez, CEO al AJ BRAND

Miguel Antonio Jimenez a deținut funcții de conducere în domenii precum Inginerie, Construcții Industriale, Consultanță și Construcții de centrale energetice și în istoricul său a participat la companii și proiecte din întreaga lume. Acum s-a alăturat ca CEO al AJ BRAND, o companie cu sediul în București, România, dedicată proiectelor de generare a energiei bazate pe surse regenerabile, unde companiile AJ RENEWABLES SRL și AJ CONSTRUCTION SRL aduc valoare completă unui proiect – Dezvoltare, Inginerie, Construcție, Operațiuni și Mentenanță. Miguel, împreună cu Asociații și Fondatorii AJ BRAND, își propun să facă compania să crească și mai mult, extinzându-și oferta de servicii și prezența în Europa într-un prim orizont.

C&B: Descrieți-vă activitatea.

Miguel: Activitatea se concentrează pe Centrale Energetice bazate pe surse regenerabile, atât fotovoltaice cât și eoliene, și infrastructura lor de evacuare către rețea. AJ CONSTRUCTION este cea mai veche companie din grup – de la începuturile sale a realizat instalații pentru proiecte de parcuri eoliene, fotovoltaice, stații de transformare și linii de transmisie. AJ RENEWABLES a fost înființată în 2022 și și-a propus să dezvolte proiecte pentru terțe părți. Până în prezent, a dezvoltat și vândut deja peste 700 MW și are obiective ambițioase în ceea ce privește numărul de proiecte în curs de desfășurare. Din poziția de conducere, ne propunem să oferim o soluție integrată clienților folosind cunoștințele noastre în toate fazele proiectului, adică să realizăm dezvoltarea împreună cu obținerea de permise, să oferim construcția și mentenanța, în plus, să oferim sprijin în faza de finanțare și să însoțim proiectul pe durata vieții sale.

C&B: Care a fost evoluția carierei/domeniului tău de activitate?

Miguel: Cariera mea are deja mai mulți ani, de când mi-am terminat studiile universitare și am început într-o companie ca tehnician. Datorită caracterului meu și aspirațiilor de a învăța, am căutat și am cerut funcții de responsabilitate și dedicare mai mari, unde să pot continua să mă dezvolt și să contribui direct la gestionarea și luarea deciziilor. În cele din urmă, după ce am fost director general într-o companie cu o cifră de afaceri foarte mare și sedii în mai multe țări, în anul 2017, am cunoscut AJ CONSTRUCTION, care tocmai începea să se extindă internațional.

După ce am lucrat împreună o perioadă, am decis să urmăm aceeași cale.

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Miguel: Încă de mic mi-a plăcut să construiesc, am avut o vocație clară. Mi-am îndreptat studiile în această direcție, studiind Ingineria. Pe măsură ce înaintam în vârstă, vedeam că decizia rămânea aceeași și simțeam că această profesie îți oferă multă cunoaștere și versatilitate, deoarece te obligă să cunoști tehnologii, să proiectezi și să construiești proiecte. Acum, cu o perspectivă mai matură, apreciez că tenacitatea și sprijinul familiei și al persoanelor apropiate m-au condus să reușesc. Cel mai bun lucru este că acțiunea și munca pe care o desfășurăm se concentrează pe dezvoltarea unui sector, cel al generării de energie cu surse regenerabile, care este un bun și o necesitate pentru umanitate. Avem nevoie să reducem poluarea și să lăsăm un viitor mai bun urmașilor noștri. După tot ce am trăit și văzând nevoile, viziunea mea pentru viitor se bazează pe obținerea unui mediu mai curat, reducerea poluării și aducerea generării de energie în zone izolate sau cu mai puține investiții, ceea ce le-ar permite să-și dezvolte acele zone. Din punct de vedere personal, intenționez să continui să mă maturizez, combinând munca și familia, prietenii, sportul și sprijinul celor care încep.

C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le urmezi?

Miguel: De când eram tânăr, m-am comportat într-un mod foarte similar, umilință pentru a învăța de la toată lumea, disciplină și consecvență pentru a atinge obiectivul, adaptabilitate la schimbări sau reziliență, integritate, respect față de oameni și sprijin în tot ce pot pentru creșterea personală și profesională a celorlalți. Toate acestea le aplic în evoluția mea profesională și personală, creând echipe cu care să lucrez, pe care să le formeze, să le sprijin și să le apăr când este necesar. O echipă care se identifică cu liderul său, luptă pentru obiective, le consideră ca fiind propriile lor obiective și cresc împreună. Activitatea zilnică ne face să lucrăm foarte repede, dar având principiile interiorizate, contribuția apare natural. În plus, față de principii, îmi stabilesc activitățile zilnice, pentru a putea revizui munca, întâlnirile, a lua decizii strategice, a face sport etc.

C&B: Crizele pandemice și economice au afectat activitatea ta?

Miguel: Au afectat cu adevărat toate sectoarele, deoarece, dincolo de tragedia umanitară, s-a văzut dependența de transportul internațional, costurile, timpul. În această situație, continuăm să lucrăm la multe dintre proiectele aflate în desfășurare, dar altele au trebuit să fie oprite din lipsă de materiale și resurse umane. Acum trebuie să ne concentrăm asupra limitării acestor efecte, deoarece unele dintre ele persistă, cum ar fi costurile ridicate ale transportului, lipsa unor materiale. De asemenea, am învățat că trebuie să fim atenți și pregătiți să ne adaptăm rapid.

C&B: Puteți împărtăși anecdote amuzante din activitatea dvs.?

Miguel: Îmi amintesc mai multe, dar cea pe care îmi place să o povestesc, referindu-mă la călătoriile noastre în acest sector, este că, fiind în aeroportul din Tokyo, Japonia, într-una dintre numeroasele călătorii rapide pe care le-am făcut singur, după mai multe zile fără să aud pe nimeni vorbind spaniola, am auzit în depărtare câțiva spanioli și în cele din urmă, apropiindu-mă, erau colegi de profesie care treceau și ei pe acolo. În acest sector, există mult respect și disciplină între colegi și între concurenți.

C&B: Aveți un posibil client/asociat sau angajator în fața dvs. Cum îl convingeți?

Miguel: De ani de zile, lucrând cu echipele tehnice ale clienților în proiecte sau în negocierile cu directorii, încerc să anticipez nevoile din proiectele lor înainte să mi le indice. Astfel, putem căuta soluția sau adapta propunerea pentru a le oferi. Dacă există claritate cu privire la nevoia existentă, putem lucra pentru a găsi opțiuni. Prin urmare, le spun mereu să ne spună ce au nevoie și vom lucra pentru a le obține în propunerea noastră și pentru a le optimiza împreună. Astfel, se ajunge adesea la acorduri bune, așa cum am făcut de multe ori, menținând relații bune cu clienții.

C&B: Ce sfaturi aveți pentru cei care încep sau sunt indeciși?

Miguel: Nu îndrăznesc să dau sfaturi. Fiecare persoană are viziunile sale, situațiile personale și un sfat bun pentru unii poate să nu fie atât de bun pentru alții. De obicei, îmi povestesc experiențele, principiile pe care le urmez, activitățile mele, rutinele zilnice și astfel arăt rezultatele în cazul meu, mai mult decât să le spun celorlalți ce ar fi cel mai bine pentru ei. Fiecare să-și tragă propriile concluzii.

C&B: Care este opinia dvs. despre societate și evoluția acesteia?

Miguel: Există mai multe aspecte care mă preocupă și, deși în unele cazuri se găsesc soluții, ar trebui să ne mișcăm mai repede. Acestea sunt probleme precum instabilitatea mondială din ultimele luni și ani, care afectează securitatea populațiilor și transporturilor, afectând economia mondială, protecția mediului înconjurător, asupra căruia trebuie să ne impunem și să respectăm regulile aprobate și chiar să ne impunem cerințe mai ambițioase. Trebuie să lucrăm, și așa încercăm să facem atât la nivel personal, cât și la nivelul AJ BRAND, așa cum arătăm în politica noastră ESG, pentru generațiile viitoare, pentru îmbunătățirea sustenabilității, pentru a ajuta la integrarea persoanelor, pentru a consolida drepturile omului și pentru a controla ca tehnologiile să fie în beneficiul populației.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).