Emanuel Anti este doctorul de doar 33 de ani care, în urmă cu o lună, a ajutat o adolescentă să-și recapete încrederea în ea însăși, printr-o operație rară în România. Cu toții am fost curioși în legătură cu motivația unui doctor atât de tânăr de a încerca o operație în premieră. Totuși, care este drumul pe care Emanuel Anti l-a urmat pentru a excela în domeniul său?
Recent ai efectuat o operație rară în România. Spune-ne în ce a constat.
Într-adevăr, am efectuat o operație să spunem mai rară, dar care ar trebui sa fie mai des efectuată. Este rară din cauza faptului că este efectuată doar în câteva centre universitare din România. Eu am reușit să aduc astfel de cazuri în Spitalul Județean din Bacău, ceea ce este un plus enorm pentru spital.
Operația nu s-a mai făcut niciodată la SJU Bacău. Cum ai decis să preiei cazul adolescentei?
Începutul a fost dificil – prima dată a fost dorința de a face performanță, apoi a fost munca de a construi o echipă, alegerea și achiziționarea tehnicii, iar în cele din urmă a trebuit să ținem cont de disponibilitatea spitalului de a plăti pentru toate acestea. Cazul ne-a fost trimis de către o doamnă doctor ortodont.
Ești tânăr. S-au arătat vreodată pacienții reticenți în legătură cu vârsta sau experiența ta?
Nu am simțit niciodată pacienții reticenți. Poate au fost, dar nu în prezența mea. Cred că eman încredere.
Ai operat în spital, însă știu că activezi și în domeniul privat. Cum reușești să-ți împarți timpul între SJU Bacău, clinica ta și restul colaborărilor?
Da, activez atât în domeniu privat, cât și în cel de stat. Atât timp cât pot face performanța dorită în ambele, nu văd de ce nu. De obicei medicii aleg practica privată pentru că nu găsesc condiții în cea de stat. Nu este și cazul meu, dotările din spitalul în care activez sunt la cel mai inalt nivel. Important este să nu fii condus de câștigurile materiale în meseria asta.
Ai ales chirurgia buco-maxilo-facială. Care a fost drumul pe care l-ai urmat în ceea ce privește studiile și cum reușești să ții pasul?
Chirurgia maxilo-facială este specialitatea care necesită o pregătire enormă pentru titlul de specialist. Atât absolvirea facultății de medicină generală, cât și medicină dentară, apoi un rezidențiat de 5 ani. Totuși, pregătirea nu se încheie aici. Medicina avansează cu pași repezi, trebuie să fii mereu la cursuri și congrese în străinătate, iar acestea nu sunt deloc ieftine. Trebuie să investești mereu în pregătirea ta, iar lucrul asta necesită sacrificii mari.
Majoritatea medicilor sau a viitorilor medici chirurgi au luat în considerare posibilitatea de a pleca din țară pentru salarii mai mari. Te-ai gândit vreodată să pleci?
Da, m-am gândit să plec. Motivul meu a fost performanța, crezând ca aici va fi greu să o ating. Nu m-am gandit niciodată să plec pentru câștiguri materiale, iar dacă am ajuns să fac performanță aici, nu am găsit motivația să plec. Cu toate acestea, primesc foarte des oferte din străinătate, cred că toți medicii din România primesc și le este greu să le refuze dacă nu găsesc aici ce își doresc.
Orice om de carieră întâmpină momente dificile pe parcurs. Cum ai reușit să le depășești pe ale tale?
Asa este, momentele dificile există întotdeauna. Sincer să fiu, nu știu cum trec peste ele asa ușor. Probabil sunt protejat de o forță divină ce mă ajută să nu fiu deturnat din drumul meu privind cariera.
Fiind medic, mai ai timp de viață personală?
E mai dificil cu viața personală. Am învățat să trăiesc fara ea. 🙂
Care sunt planurile tale de viitor?
Vreau să urmez câteva cursuri de pregătire într-o ramură a chirurgiei maxilo-faciale, o supraspecializare. Asta va însemna să fiu plecat pentru o perioadă într-o clinică din UE.