Marius Ciucă este o persoană autodidactă, antreprenor social, ”tester de joburi” și unul dintre membrii fondatori ai Asociației Job în Sibiu. Activitatea sa la asociație se împarte între consilierea candidaților la un loc de muncă, consultanță oferită companiilor care cer expertiza noastră privind piața forței de muncă și strângere de fonduri pentru diverse cauze sociale. Împreună cu o echipă integrată de specialiști certificați îi ajută pe candidați să obțină jobul dorit sau mai multă claritate privind opțiunile de angajare pe care le au. De patru ani organizează atelierul „Tu alegi angajatorul” – atelier pentru cei care sunt în căutarea unui job sau își doresc o schimbare. Firmelor, asociația le oferă consultanță privind anunțurile de angajare. Marius și colegii merg periodic la companii/fabrici, petrec mai mult timp la sediul clienților și printre angajații lor ca să înțelegem cerințele pentru viitorii angajați.
C&B: Care este cea mai întâlnită întrebare și cum le răspundeți?
Marius Ciucă: „Deși mulți ne abordează cu întrebarea Ce joburi aveți?, nu avem un sertar cu joburi. 🙂 De fapt, nu avem de oferit vreun job, ajutăm fiecare candidat în parte să obțină cel mai bun job pentru el sau jobul pe care și-l dorește. Consilierea noastră se încheie la semnarea contractului de muncă, cu follow up zilnic.”
C&B: Marius, cum sună povestea carierei sau afacerii tale?
Marius Ciucă: „Totul a pornit de la un pariu făcut cu unul din membrii familiei, că peste weekend o să mă angajez. Era vineri și am promis că până luni o să am un job. 🙂 Foarte repede am intrat în panică, mi-am dat seama că nu e chiar așa ușor să te angajezi chiar și într-un oraș dezvoltat ca Sibiul. Mi-am făcut curaj și am contactat pe Facebook un head hunter (deși eu căutam un job de execuție). Răspunsul a venit rapid și foarte scurt: Invită-ți viitorul șef la o cafea.
Am făcut o lista scurtă cu domeniile în care puteam accepta jobul, apoi cu câteva firme cunoscute din fiecare domeniu + criteriile personale (despre cum doream să fie locul de muncă). Am câștigat pariul, m-am angajat foarte repede.
După asta am creat un grup pe Facebook pentru sibienii care își căutau un job (iulie 2013). Am încurajat cât am putut de mult participarea membrilor la activitățile grupului (am avut și câteva activități offline). Odată am organizat pe grup o campanie de donație de carte, urmată de o plasare prin saloanele unui spital.
La un moment dat grupul avea 12 administratori, Bianca Staicu (colega mea – Președintele Asociației Job în Sibiu și totodată Consilier vocațional și de dezvoltare personală) fiind unul dintre ei.
Cu timpul am fost contactați de companii care doreau să ajute campaniile sociale desfășurate pe grup sau candidați care căutau un loc de muncă.
Ne-am spus că dacă reușim să ajutăm 100 de persoane să se angajeze, vom înființa un ONG. Ne-am întâlnit personal cu aceste persoane (cărora le-am plătit consumația într-un local), iar după ce s-au angajat am înființat Asociația Job în Sibiu.”
![](https://www.careers-business.ro/wp-content/uploads/2020/01/Asociatia-Job-in-Sibiu.jpg)
C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Marius Ciucă: „În adolescentă am citit cât de multe autobiografii am putut, ale celor care au avut un cuvânt de spus în societate. Mi-am dorit foarte mult să călătoresc, lucru care s-a întâmplat mai târziu în viață. Acum am șansa să călătoresc și să întâlnesc sau să intru în contact cu oamenii care dau tonul în domeniile de care sunt interesat.”
C&B: Te rog să ne povestești o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea ta!
Marius Ciucă: „Într-o zi ne-am întâlnit cu un candidat care-și dorea un post de jurist. După ce s-a încheiat întâlnirea (când încă eram cu candidatul) ne întâlnim cu un cunoscut pe stradă care ne întreabă: Nu cunoașteți un jurist? Caut să angajez pe cineva.
Motto-ul asociației este Un loc de muncă ajută o familie, dar de multe ori unii colaboratori se așteaptă ca organizația să nu aibă cheltuieli. Să facem totul din pură pasiune – Doar sunteți non-profit, nu?
Ne doare că școlile profesionale/meserii sunt ocolite de tineri. Un bun și serios meseriaș poate câștiga decent în România. Din păcate se pune foarte mult accent pe diplome și nu pe abilități/aptitudini și stăpânirea unei meserii. Dacă ar lucra diploma, aș înțelege!”
C&B: Ce sfat/sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși?
Marius Ciucă: „Îndrăzniți, dacă nu renunțați e imposibil ca până la urmă să nu reușiți, mai ales dacă doriți să faceți ceva pentru oameni (mediul social, ONG).”
C&B: Încerci o definiție proprie pentru societatea, afacerile și carierele din România?
Marius Ciucă: „Consider că trăim vremuri extraordinare, cu oportunități fabuloase, însă multe oportunități vin la pachet cu probleme sau încercări.”