sâmbătă, iulie 13, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersDe la Cod la Conducere: Călătoria tehnologică a lui Alexandru Nițu

De la Cod la Conducere: Călătoria tehnologică a lui Alexandru Nițu

Alexandru Nițu, în calitate de CTO la Axes Software, este recunoscut ca un profesionist dedicat și pasionat, remarcat prin soluțiile sale inovatoare pe care le aduce în domeniu. Caută continuu să găsească soluții creative pentru problemele întâlnite și a făcut din asta o specialitate. A studiat algoritmică la un nivel avansat și și-a dezvoltat abilități fantastice pentru programare și dezvoltare software.

C&B: Fă o descriere a activității tale!

Alexandru Nițu: Ca șef de departament R&D și CTO la Axes Software, am privilegiul de a conduce și de a îndruma eforturile noastre în cercetare și dezvoltare tehnologică. Axes Software este o companie inovatoare de tehnologie specializată în dezvoltarea de soluții software personalizate pentru logistică. Echipa noastră este dedicată creării de produse inovatoare și eficiente care răspund nevoilor specifice ale clienților noștri. În cadrul Axes Software, am avut oportunitatea să colaborez cu clienți de prestigiu din diverse industrii, inclusiv cu AD Auto Total, Aqua Carpatica, Auchan, DSV Solutions, Mob Expert, Renault și Vel Pitar. Aceste colaborări au contribuit la consolidarea expertizei noastre și la dezvoltarea de soluții software de înaltă calitate adaptate nevoilor lor specifice.  În calitate de CTO, misiunea mea este să conduc eforturile noastre de inovare și dezvoltare tehnologică. Lucrez împreună cu echipele noastre de ingineri pentru a identifica cele mai bune practici și tehnologii și pentru a asigura că produsele noastre rămân competitive și relevante pe piață.

C&B: Cum sună povestea evoluției tale?

Alexandru Nițu: Povestea mea începe la vârsta de 16 ani, în 2012, când am intrat în lumea tehnologiei ca administrator de site-uri. Această experiență m-a pasionat și mi-a deschis calea către dezvoltarea de software. Câteva luni mai târziu, am avut oportunitatea să intru în echipa Axes Software ca dezvoltator junior, unde am găsit un mediu propice pentru dezvoltarea personală și avansarea în carieră. Încă de atunci, am fost captivat de provocările și oportunitățile din domeniul tehnologic. Cu timpul, am crescut în cadrul companiei, avansând de la rolul de dezvoltator junior la cel de Product Owner pentru aplicația TMS, unde am învățat să gestionez și să conduc proiecte complexe. Această experiență mi-a dezvoltat abilitățile de lider și mi-a deschis ușa către oportunități noi. În ultimii ani, am avut șansa să ocup poziția de CTO la Axes Software. În acest rol, am avut șansa să conduc eforturile noastre de inovare și să contribui la dezvoltarea și creșterea companiei. Paralel cu munca mea la Axes Software, am avut oportunitatea să colaborez cu diverse companii ca trainer în domeniul C# și SQL, împărtășindu-mi cunoștințele și experiența acumulate de-a lungul anilor. De asemenea, am colaborat cu Academia de Studii Economice și am publicat articole în domeniile Cloud Computing și Dezvoltare Software Agilă, contribuind astfel la educația și dezvoltarea comunității tehnologice. Această experiență de învățare și dezvoltare continuă să mă motiveze să îmi asum noi provocări și să contribui la progresul în domeniul tehnologic.

C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?

Alexandru Nițu: În copilărie, spuneam că vreau să devin bancher pentru că voiam să îmi ajut părinții să nu mai se plângă de lipsa banilor. Jocurile video mi-au captat atenția încă de mic, iar în liceu am avut norocul să întâlnesc profesori extraordinari care m-au inspirat să rezonez cu programarea și tehnologia. M-am implicat într-un club de robotică, unde am construit și programat roboți de tip rover și case inteligente, participând la competiții. Totodată, am studiat algoritmică la un nivel avansat, dezvoltând abilități pentru programare și dezvoltare software. Astăzi, vreau să fiu un lider în domeniul tehnologic și să împărtășesc pasiunea mea cu alții, în special cu tinerii. Vreau să îi inspir să își urmeze visurile și să îi ajut să devină programatori de succes. Este modul meu de a contribui la creșterea lor personală și profesională.

C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le folosești?

Alexandru Nițu: Principiile mele fundamentale sunt responsabilitatea, inovarea, ambiția și integritatea. În tot ceea ce fac, îmi asum întreaga responsabilitate pentru acțiunile și deciziile mele. Caut mereu să inovez și să găsesc soluții creative pentru problemele întâlnite. Am o ambiție puternică de a atinge obiectivele pe care mi le-am propus și de a-mi depăși limitele. Nu fac compromisuri în ceea ce privește integritatea și etica și consider că este esențial să acționez cu onestitate și corectitudine în toate aspectele vieții mele.

C&B: Crizele pandemice, economice au influențat activitatea ta?

Alexandru Nițu: Pandemia și crizele economice au avut, fără îndoială, un impact asupra modului în care îmi desfășor activitatea. Am fost nevoit să mă adaptez rapid la noile condiții și să găsesc soluții practice pentru a face față provocărilor. Cu toate acestea, am văzut în aceste momente dificile oportunități de învățare și de dezvoltare personală. Am căutat modalități realiste de a rămâne productiv și conectat cu echipa mea, și am reușit să depășesc obstacolele cu determinare și perseverență. Aceste experiențe m-au întărit și m-au pregătit să gestionez mai bine viitoarele provocări.

C&B: Ne poți povesti situații amuzante din activitatea ta?

Alexandru Nițu: Fiind programatori, nu suntem obișnuiți să fim în lumina reflectoarelor sau să dăm interviuri în scopuri publicitare. Cu toate acestea, am reușit să ne descurcăm foarte bine la filmările prezentărilor pentru clienții noștri. Uneori, ne amuzăm chiar și noi când ne vedem în clipurile respective, pentru că nu suntem obișnuiți să fim în centrul atenției în felul acesta, dar acest lucru face parte din farmecul și diversitatea muncii noastre și ne ajută să ne dezvoltăm abilități noi și să ne adaptăm la situații noi și neașteptate. Totodată, în fiecare zi de miercuri, toți colegii ne adunăm la o cafea bună. Prezentăm proiecte noi și povestim despre experiențele noastre amuzante de la diverse evenimente.

C&B: Aveți în față un potențial client/partener sau angajator. Care este fraza cu care îl convingi?

Alexandru Nițu: Consider că stabilirea unei relații de afaceri durabilă și valoroasă necesită mai mult decât o simplă frază. Este important să demonstrăm angajamentul nostru față de potențialul partener sau angajator și să ne arătăm capacitatea de a înțelege și de a răspunde nevoilor lor într-un mod cât mai eficace. Înțeleg cât de mult înseamnă pentru parteneri să-și pună afacerile în mâinile noastre, încrederea pe care o acordă și așteptările pe care le au de la noi. Sunt conștient că în fiecare interacțiuni trebuie să demonstrăm că suntem demni de această încredere.

C&B: Ce sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși?

Alexandru Nițu: Pentru cei aflați la început sau indeciși, aș încuraja o abordare axată pe învățare continuă și pe descoperirea potențialului propriu. Am o încredere profundă în tinerii de astăzi. De-a lungul experienței mele, am avut ocazia de a lucra cu sute dintre aceștia în diverse contexte și pot să spun cu tărie că sunt extrem de capabili. Observ în ei o dorință puternică de a învăța și de a se dezvolta constant. Este foarte important să aibă încredere deplină în ei înșiși și în abilitățile lor. Încrederea în sine este necesară în atingerea succesului și depășirea provocărilor. Să nu își subestimeze propria lor putere și să își amintească mereu că fiecare provocare este o oportunitate de a demonstra determinarea și capacitatea de a face față.

C&B: Care este părere ta despre societate și evoluția ei?

Alexandru Nițu: Părerea mea despre societate și evoluția sa este că trăim într-o perioadă extrem de interesantă și provocatoare. Societatea noastră se află într-un proces continuu de schimbare și adaptare la diverse influențe, cum ar fi avansurile tehnologice, schimbările culturale și sociale, precum și provocările economice și ecologice. În timp ce unele aspecte ale evoluției noastre pot fi încurajatoare, cum ar fi progresele în domeniul tehnologiei și al cunoașterii umane, există și provocări semnificative pe care trebuie să le abordăm, cum ar fi inegalitățile sociale, schimbările climatice și conflictele geopolitice. Cu toate acestea, cred că avem capacitatea de a influența direcția în care se îndreaptă societatea noastră prin acțiuni colective și individuale pozitive.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).