marți, martie 18, 2025
spot_imgspot_img
AcasăCareersDaniel Boca - Parcursul unui fotograf autodidact

Daniel Boca – Parcursul unui fotograf autodidact

Cei care îl cunosc pe Daniel Boca știu despre el că este pasionat de natură, meteorologie, fotografie și sport. Fotografia face și subiectul interviului nostru. Fotograful din Arad este absolvent al Universității „Aurel Vlaicu” Arad, unde a urmat programul de Științe ale Educației și Asistență Socială, dar și pe cel de Meteorologie, despre care spune că se împacă foarte bine cu fotografia.

Atunci când a combinat cele două pasiuni, rezultatul s-a văzut și în emisiunea „E Vremea Ta” de pe TVR 2, la rubrica „Imaginea Zilei”, unde i-au fost prezentate de-a lungul timpului câteva fotografii.

Cosmina / C&B: Povestiți-ne despre pasiunea pentru fotografie? 

Daniel Boca: Pasiunea pentru fotografie a început acum aproximativ 18 ani. La momentul respectiv primul meu aparat foto digital compact era un BENQ de 6 mpx și mă bucuram că pot să realizez cu el cadre macro. Așa a început totul. Pe parcurs, odată cu schimbarea aparatelor de fotografiat și a obiectivelor, am început să abordez și alte subiecte fotografice, de la natură, la peisaj și chiar wildlife, ulterior fotografie urbană și de arhitectură.

Astăzi particip cu fotografiile mele la Saloane Internaționale de Artă Fotografică, unde am câștigat și premii, dar am organizat și expoziții personale de fotografie în Arad, cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură și a Primăriei Municipiului Arad. Sunt pasionat și de sport, în trecut am făcut 7 ani de tenis de câmp.

C&B: Aveți mentori?

Daniel Boca: Poate părea surprinzător, dar sunt un autodidact. În toată această perioadă tot ce am învățat despre arta fotografică am făcut-o de unul singur, am citit cărți, am urmărit sute, chiar mii de tutoriale despre fotografie, de asemenea stilurile unor fotografi celebri m-au inspirat. Dar toate aceste lucruri la un loc nu pot da rezultate decât cu mii de ore de practică de fotografiat în teren și cu un ochi care trebuie să fie format pentru a vedea un cadru înainte de a pune mâna pe aparatul de fotografiat și de a apăsa pe declanșator.

Bineînțeles, editarea foto face și ea parte din rezultatul final al unui cadru, de aceea și editarea este o artă în sine, dar asta e o altă discuție, mai amplă. Sigur că și familia mi-a fost și îmi este aproape și mă susține în proiectele pe care le derulez și le mulțumesc încă o dată pe această cale.

C&B: Când ați știut că această pasiune vă definește, cum și când ați ales acest drum?

Daniel Boca: Cu trecerea anilor și dezvoltarea aptitudinilor tehnice în fotografie, ca rezultatul final – fotografia – să atragă privitorul într-un mod unic și original. De aici și până la „amprenta” mea în ce privește stilul fotografic a fost doar un pas, iar prin fotografiile mele, prin proiecte și colaborări, fotografia a ajuns să mă definească, să devină un stil de viață.

C&B: Cum s-a concretizat până acum pasiunea pentru acest domeniu? Deși am primit deja un răspuns și din relatările anterioare.

Daniel Boca: Aici în „Mica Vienă”, cum este denumit Aradul pentru patrimoniul arhitectural urban, odată cu începerea restaurării a tot mai multor palate, am fost atras de schimbările din oraș, ceea ce m-a făcut să abordez și segmentul numit fotografie de arhitectură. În timp, fotografiile mele au inspirat și autoritățile locale, cu care am început un proiect frumos și ambițios numit Gala Clădirilor Istorice.

La această Gală, care începând din 2022 se desfășoară anual, sunt premiați proprietarii clădirilor istorice, care au înțeles importanța reabilitării palatelor și astfel înfrumusețarea orașului de pe Mureș. Anul trecut am fost onorat să primesc din partea Primăriei Municipiului Arad, în cadrul Zilelor orașului Arad, Diploma de Onoare ca fotograf pentru promovarea patrimoniului arhitectural al Aradului. O altă realizare din 2024 a fost deschiderea unui website personal de fotografie.

C&B: Ce le-ați transmite tinerilor care au pornit pe acest drum?

Daniel Boca: Așa cum am început și eu, cu pași mărunți și timizi acum 18 ani, acum când dau acest interviu, chiar mă gândesc la cât mai am de citit și de învățat în fotografie, pentru că aici cunoașterea nu se oprește niciodată, tot timpul este ceva de învățat și aprofundat! De aceea spun și transmit și celor care doresc să înceapă sau să continue acest drum, că pasiunea, perseverența, răbdarea, dorința de a învăța tot timpul ceva nou, îi poate urca acolo unde doresc să ajungă și să-și atingă obiectivele de fotografi amatori sau profesioniști.

C&B: Cum descrieți activitatea curentă și spre ce doriți să vă îndreptați?

Daniel Boca: Momentan mă ocup de editare mai mult, deoarece am cadre de care nu am reușit să mă ocup, decât să le descarc din aparat în laptop. De asemenea, îmi doresc să continui pe această linie și să aprofundez acest domeniu complex și minunat.

C&B: Care sunt principiile dvs, pe care le aplicați și în activitate?

Daniel Boca: Nu aș fi reușit să ajung la nivelul la care sunt acum în fotografie dacă nu aș fi avut perseverență, ambiție, seriozitate și răbdare. Dacă vorbim de fotografia de wildlife, acesta e unul dintre genurile fotografice pentru care e nevoie de multă răbdare, pentru că poate dura de la câteva minute la câteva ore să realizezi un cadru bun cu un animal sau o pasăre sălbatică.

C&B: Care a fost cel mai mare obstacol, dar cea mai mare împlinire de până acum?

Daniel Boca: Cel mai mare obstacol în fotografie a fost atunci când nu reușeam să schimb aparatura foto pe măsură ce apăreau modele noi. O mare împlinire a fost atunci când primele două fotografii mi-au fost acceptate într-un Salon de Artă Fotografică, acum aproximativ 9 ani.

C&B: La ce lucrați în prezent și ce gânduri aveți pentru viitor?

Daniel Boca: În momentul de față tot cu fotografia urbană și de arhitectură sunt prins mai mult pentru că strâng material pentru viitoarea ediție a Galei Clădirilor Istorice 2025, clădirile istorice se renovează rând pe rând în Arad, iar baza trebuie să o am pregătită.

În viitor aș vrea să achiziționez și alte obiective foto care să mă ajute în realizarea fotografiilor mele, dar și o dronă pentru cadre dintr-o altă perspectivă.  

Cosmina Marcela Oltean
Cosmina Marcela Oltean
Redactor cultural cu studii de Istoria Artei, Junalism și Comunicare. Mereu în căutare de povești care inspiră, bune de dat mai departe.
ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT