miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăCareersCu Dan Oprescu despre Complexity Management și adevăratele provocări ale carierei

Cu Dan Oprescu despre Complexity Management și adevăratele provocări ale carierei

În teorie, părinții își doresc să investească în copil și să se asigure că acesta știe să pescuiască singur. Practic, educația, echilibrul psihic și competențele sunt garanția că se descurcă de unul singur. Invitatul nostru de astăzi este cel mai bun exemplu în acest sens. Dan Oprescu este managing director la Orlado’s, are experiențe multiple, variate și concepte interesante de viață și activitate. Sperăm că acest interviu să vă fie de real folos dacă sunteți părinte, angajator sau tânăr ambițios.

C&B: Dan, ce înseamnă educația pentru un om de carieră?

Dan Oprescu: „Totul. În primul rând ai nevoie de o bază. Acea bază provenită din copilărie și adolescență. Din punctul acesta, mă consider un norocos. Am avut parte de cea mai bună educație, de armonie și de preocupare pentru cunoaștere și înțelegere. Uitați-vă în jur și descoperiți oameni cu blocaje psihologice care nu-și pot depăși situația și a căror viață pare complicată, deși sunt oameni buni. Totul vine din educația precară și dezechilibrele psihologice provenite din copilărie. Nu insist mai mult pe acest aspect căci ține de altfel de specialiști. Apoi, este despre a face ce-ți place. Urmează adăugarea continuă de competențe și expertize. Punctul culminant este despre împlinirea de a fii util și fericirea provenită din aprecierea celor din jur.”

C&B: Cum arată, pe scurt, expriența ta profesională?

Dan Oprescu: „Este mult de povestit pe acest subiect. Încerc să mă adaptez cerinței tale. Peste 15 ani de conducere a inițiativelor strategice de marketing naționale și internaționale. Experiență la nivel de management de peste 10 ani pentru o companie (Fortune 500 – Unilever), gestionarea unor venituri de multe milioane de dolari și coordonarea a peste 300 de angajați. Am avut prilejul să activez pe mai multe piețe din Europa de Est (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Republica Slovacă) și țările balcanice. Am avut nevoie continuu de competențe noi, fie că a fost vorba de rețele de vânzare, creșterea cotei de piață, restructurare organizațională, lansare de brand sau creșterea portofoliului.  Ce mă bucur este că am fost mereu cu un pas înaintea provocărilor. De la un masterat în inginerie, un Executive MBA și până la perfecționarea pregătirii avansate în operațiunile de vânzări, marketing și Orchestrarea performanței câștigătoare (IMD Business School), toate mi-au fost utile în activitatea mea. Le-am dublat cu experiență muncă și deschidere pentru înțelegere. Acum sunt în punctul în care consolidez conceptul de Complexity Management. Mă fascinează și mă împlinește. Dacă m-ai întreba de ce sunt acum la Orlado’s, ți-aș răspunde că este vorba de fabrică și de acumularea de competențe pentru acest nou concept de management pe care-l urmăresc și studiez de prin 2010-2011.”

C&B: Ai o viziune proprie despre Complexity Management?

Dan Oprescu: „Daaa. Îmi place foarte mult, după cum am mai spus. Ce cred eu că am înțeles este cum ne poate ajuta acest concept pentru piața autohtonă. Suntem foarte diferiți și este foarte mult de lucru cu noi, cu factorul uman.  De ce? Pentru că ne-am obișnuit să nu vedem lucrurile în profunzime nici măcar atunci când ele sunt vitale. Universul a creat o ordine firească pe care noi am ignorat-o și ne-am poziționat între ordine și haos, cu tendințe către partea neplăcută. În orice companie există aceste sisteme complexe – compania se naște cu ele în mod inconștient. Din nefericire, la vedere și funcționale sunt altfel de sisteme. Ei bine, un specialist în complexity management trebuie să le descopere, să le etaleze și să le implementeze. Specialistul trebuie să refacă etapele de evoluție, să refacă strategia organizațională și să aibă grijă la adaptarea soluțiilor ideale pentru fiecare etapa influențată de nou (tehnologie, comportamente, resurse și stimuli interni și externi). De la ordine la haos se ajunge pentru că afacerile nu sunt gestionate în profunzime zi de zi. Cei mai mulți antreprenori consideră că evoluția trebuie să fie naturală, bazată pe un soi de imunizare prin rezultatul rezistenței la stimuli. Sunt foarte multe afaceri care au crescut așa, însă antreprenorul sau investitorul care nu are curiozitatea să descopere diferențele dintre cele doua sisteme o să regrete că nu a folosit sistemul potrivit. Diferențele sunt uriașe!”

C&B: Ai accepta o provocare pentru implementarea unei astfel de metodologi ( Complexity Management)?

Dan Oprescu: „Probabil că aș răspunde pozitiv, însă ar trebui să mă asigur că voi fi lăsat să merg pe acest drum și nu mi se va cere să-l abandonez pentru a reveni la el după ce rezolvam situații pompieristice. De asemenea, cel care lansează provocarea trebuie să fie o persoană deschisă și dornică să descopere adevăratele beneficii, are infrastructura necesară sau și-o poate asuma. A nu se înțelege că sunt necesare investiții majore, ci a se înțelege că este nevoie de o echipă care să tragă în același sens. În esență este vorba de a găsi proporțiile corecte între disciplină și creativitate care să ducă în final la performanță și un mediu de lucru stimulant și motivant. Oamenii sunt cea mai de preț valoare/resursă a unei companii, iar ei se pot înălța cât de sus consideră liderul lor.”

C&B: Ce abilități descoperite în copilărie/adolescență îți sunt foarte utile acum?

Dan Oprescu: „Cred că aveam 10-11 ani. Făceam chitară și acordeon cu un profesor din familia Sturza. Tot el mă medita la franceză și engleză. Știa că am ureche muzicală și învățam pronunția în engleză cu diapazonul. Practic, metodele lui de învățare și fixare m-au ajutat și mă ajută să învăț rapid o limbă străină. Cu ceha, de pildă, nu am avut nicio problemă. Pot să spun că de muzică și tenis nu m-am lăsat niciodată. Tenis joc de la șapte ani. Atunci jucam aproape zilnic, acum de 2-3 ori pe săptămână. Cânt la chitară clasică când apuc și mai merg la Scoala de Rock pentru percuție.”

C&B: Să înțelegem că poți urma o carieră oriunde în lume pentru că înveți ușor o limbă străină?

Dan Oprescu: „Nimic nu este imposibil dar, sunt dintre cei care vor să rămână în România. Este nevoie de noi și aici. Da,concurența este mult mai mare. Cei mai mulți dintre cei care pleacă, nu-și găsesc neapărat  un loc de muncă bine plătit. Ciudat este că acolo au răbdare și sunt mai motivați să se dezvolte. Probabil că străinii știu să gestioneze mai bine carierele.”

C&B: Apropo de cariere, ce le recomazi celor aflați la început de drum sau indeciși?

Dan Oprescu: „În primul rând să-și facă un assessment profesional. Apoi, să-și definească plăcerea, viziunea, posibilitățile și să descopere barierele emoționale sau de altă natură care-i pot împiedica. După ce au toate aceste rezultate, să se îndrepte către soluții, nu către probleme. Fiecare dintre noi are un destin și stă în puterea noastră să-l împlinim. Le mai spun să-și calibreze competențele și expertizele cu viziunile. Luptați-vă și munciți zi de zi pentru planurile voastre rațional-constructive! Și un ultim gand: Hope is not a strategy !”

Wikipedia despre Complexity Management: Gestiunea complexității este o metodologie de afaceri care se ocupă de analiza și optimizarea complexității în întreprinderi. Efectele complexității aparțin tuturor proceselor de afaceri de-a lungul lanțului valoric și, prin urmare, managementul complexității necesită o abordare holistică. Gestionarea eficientă a complexității se bazează pe patru piloni: o aliniere strategică solidă cu strategia generală a companiei, transparența față de toate costurile și valorile complexității, o abordare care identifică beneficiile de optimizare, măsurile asociate și gestionarea compromisurilor între lanțul total de valori funcții și, în final, asigurarea infrastructurii durabile, cum ar fi instrumentele IT, stimulentele și procesele.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT