vineri, decembrie 6, 2024
AcasăCareersCristina Badea, UNICEF România: Este esențial să îți păstrezi o abordare critică...

Cristina Badea, UNICEF România: Este esențial să îți păstrezi o abordare critică în raport cu rezultatele propriei munci

Cristina Badea este specialist de program în cadrul Reprezentanței UNICEF în România și are o experiență de peste 15 ani în promovarea drepturilor omului, combaterii discriminării și dezvoltării politicilor publice din România. A avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări și am descoperit un om absolut minunat, născut parcă pentru ce face acum.

C&B: Cum se vede UNICEF în România, din poziția dumneavoastră?

Cristina Badea: Din rolul de specialist de program și coordonator al strategiei de pilotare a UNICEF în România, am avut oportunitatea de a testa intervenții inovative, programe și proiecte ce pot aduce  schimbări semnificative pentru copiii din România și familiile acestora. Pentru o schimbare reală și sustenabilă, adaptată contextului românesc, încercăm să vedem care sunt soluțiile relevante, eficace și eficiente ce pot face diferența în viața copiilor și comunităților din care fac parte. Programul pe care îl coordonez – România pentru fiecare copil – implică testarea unor soluții de politică publică, documentarea riguroasă a intervențiilor, precum și o evaluare independentă a impactului. In ultimii 10 ani, am căutat mereu, alături de colegii mei și de partenerii UNICEF, soluții inter-sectoriale pentru a sprijini accesul copiilor la servicii integrate, servicii de sănătate, educație  și asistență socială. UNICEF a investit totodată în dezvoltarea unor produse (de exemplu ghiduri, manuale, programe de formare)  și metode ce pot susține o educație incluzivă de calitate și care au un cost rezonabil, care poate fi susținut de către sistemul public.

C&B: De ce UNICEF?

Cristina Badea: Mi-am dorit mereu să lucrez în sfera promovării drepturilor omului și construcției unei culturi democratice solide în România. Curiozitățile și întrebările mele au fost mereu direcționate spre teme precum: construcția instituțiilor și practicilor democratice în România post-comunistă sau consolidarea unor practici și norme sociale care susțin valori precum drepturile omului, diversitatea, echitatea, egalitatea de șanse sau justiția socială. Întreg parcursul meu academic și profesional rămâne de fapt circumscris ideii de a transforma promisiunea drepturile omului într-o realitate ce influențează în bine viața celor care reușesc să supraviețuiască sărăciei, violenței sau problemelor de sănătate.

C&B: Care sunt principiile de viață și activitate de la care nu vă abateți?

Cristina Badea: Pentru mine sunt extrem de importante valori precum: autenticitatea, transparența, responsabilitatea pentru munca depusă, dar și respectul pentru demnitatea umană și diversitatea.

C&B: Cum a influențat/influențează Criza Pandemică și războiul din Ucraina activitatea dumneavoastră?

Cristina Badea: Ambele crize (atât criza generată de pandemia Covid 19, cât și războiul din Ucraina)  au avut un impact considerabil asupra copiilor și familiior din România, și implicit asupra activității mele profesionale. Putem vorbi de o extindere și de o reprioritizare a intervențiilor, dar și de o schimbare a modului de lucru. Activitatea mea presupune o interacțiune frecventă cu actori din sistemul educațional, sănătate publică sau asistență socială. Toate cele trei sisteme au fost extrem de dur încercate de succesiunea celor două crize, iar presiunea a fost imensă. Într-o  perioadă extrem de lungă, același număr limitat de oameni trebuiau să răspundă nevoilor multiple ale copiilor, dar și să învețe noi instrumente de lucru și moduri de relaționare.

C&B: Care a fost experiența care v-a marcat cel mai mult – povestită pe scurt?

Cristina Badea: Poveștile copiilor, cu precădere ale copiilor în situație de vulnerabilitate, pot fi extrem de tulburătoare. Iar mixul de emoții rămâne cu tine mult timp după orele de program. Am fost și sunt inspirată de reziliența, curajul și optimismul unor mame singure, care au grijă de copii cu dizabilități sau copii cu tulburări de sănătate mintală. Copilul meu are acum 6 ani și nu pot să nu îmi amintesc povestea unui copil de etnie romă din județul Bacău. În mijlocul unei ierni grele, acest copil dintr-o comunitate rurală izolată ce părea ruptă de lume, mergea la grădiniță doar în papuci. Și mă impresionează și motivează în continuare poveștile asistenților sociali, profesorilor, asistenților medicali din mediul rural care lucrează în condiții extrem de grele pentru a face, atât cât se poate, o schimbare în bine.

C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei care vor să urmeze o carieră similară?

Cristina Badea: Cred că cel mai important lucru, indiferent de profesia aleasă (dar poate cu atât mai mult în zona politicilor publice și asistenței pentru dezvoltare), este să existe o compatibilitate între valorile individuale și misiunea organizației. Dincolo de învățarea continuă, cred ca este esențial să îți păstrezi curiozitatea, flexibililitatea și în primul rând o abordare reflexivă și critică în raport cu rezultatele propriei munci. Un ultim sfat ține de oamenii pe care îi ai alături: dezvoltarea profesională și menținerea motivației pe termen lung sunt puternic influențate de cultura organizațională. Contează foarte mult să ai aproape oameni care să îți ofere încredere și inspirație.

C&B: Dacă ați avea în față un potențial susținător pentru activitatea organizației din care faceți parte, ce i-ați spune?

Cristina Badea: Copiii din România au dreptul și merită o viață mai bună. Si noi, adulții, le-am greșit și le greșim de multe ori. Dar tot noi, fiecare dintre noi, putem contribui la o schimbare în bine, fiind mai atenți și mai implicați în viața comunității din care facem parte. Si nu în ultimul rând, la nevoile celor de lângă noi.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT