duminică, martie 3, 2024
spot_img
AcasăCareersCine este Ada Solomon și cum a ajuns una dintre cele mai...

Cine este Ada Solomon și cum a ajuns una dintre cele mai bune producătoare din România?

Ada Solomon este prima româncă în cursa pentru un Oscar. „Toni Erdmann”, lungmetrajul coprodus de ea, a fost nominalizat la secțiunea „Cel mai bun lungmetraj străin”. Dar totuși, după toate articolele scrise pentru ea, cine este femeia care a obținut această performanță?

Ada Solomon este în primul rând producător și distribuitor de filme, dar și manager de cinema. Ceea ce puțină lume știe despre ea este faptul că, de meserie, este inginer instalator cu diplomă, chiar dacă nu a practicat această meserie  niciodată.
A trecut de la facultate, la meseria de agent de vânzări, publicitarist, pentru ca în 1993 să își găsească marea dragoste: cinematografia, prin Domino Film, care, printre altele, producea și filme publicitare. De 23 de ani produce filme atât în România, cât și în străinătate. În 2004 a înființat HiFilm Production, unde a produs o serie de scurtmetraje fiind câștigătoare a numeroase premii.
Întrebată într-un interviu la Dilema Veche dacă nu s-ar vedea producând filme altundeva în lume, aceasta a răspuns că, „văzînd că sunt nimeni în România, au fost momente cînd m-am gândit că poate e timpul s-o iau de la capăt. Dar când mă duc undeva în lume, sunt producătoarea din România; dacă aş lucra în Franţa, aş fi unul dintre producătorii din Franţa.”

Cele mai apreciate și premiate filme produse de ea

Ada Solomon
Sursă foto: Adevarul
„Poziția copilului” a câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de la Berlin, dar a trecut  și prin Stockholm și Sydney.
„Aferim!” a câștigat Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la același festival de la Berlin, dar s-a plimbat și la Namur, Beijing, Haifa sau Sofia.
„Inimi cicatrizate” a fost și el considerat o capodoperă, mergând din festival în festival, de la Sarajevo la Hamburg, Locarno sau Mar del Plata.
Nominalizarea la Oscar
În ceea ce privește „Toni Erdmann”, în regia lui Maren Age, acesta s-a dovedit a fi foarte apreciată de critici. A avut premiera mondială în timpul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unde a impresionat atât spectatorii, cât și criticii de film. Pelicula a primit Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială a celei de-a 69 ediții a aceluiași festival. A fost de asemenea și printre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or, conform HiFilm Productions.
Ada Solomon
Sursă foto: Independent.md
„Pentru mine este extraordinar că peste 700.000 de spectatori din Germania, și peste 500.000 de spectatori din Franța au făcut cunoștință prin intermediul acestui film cu o seamă întreagă de actori români cât și cu un personaj cheie al acestei povești: orașul București, o prezență extrem de puternică în film și dintr-o complet altă perspectivă decât cea pe care suntem obișnuiți să o vedem pe marele ecran. Sunt mândră că am fost parte a acestei experiențe și sper că voi mai avea parte de proiecte de asemenea forță”, declară producătorul Ada Solomon.
Cea de-a 89-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film va avea loc pe 26 februarie la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles, conform Agerpres.
Din distribuţia filmului fac parte Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare.