duminică, octombrie 6, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersCătălin Buciumeanu – la Oameni și Momente, cu Gabriela Roșca

Cătălin Buciumeanu – la Oameni și Momente, cu Gabriela Roșca

Cătălin Buciumeanu este doctorand al facultății de Filosofie din cadrul Universității Bucuresti, masterand al Academiei Naționale de Informații, lector invitat în cadrul Colegiului Național de Apărare, consilier parlamentar în cadrul Camerei Deputaților – Parlamentul României, co-fondator al Quantum Global Group și al Centrului de Strategii Avansate, Președinte al INVENTIKUS.

INVENTIKUS este un Cluster pentru Inovare și Noi Tehnologii a cărui misiune principală este de a sprijini și promova invențiile românești, pentru a le folosi pentru creșterea calității vieții în România. INVENTIKUS descoperă si promovează noi idei tehnologice ale inventatorilor români, pentru a determina conservarea cercetătorilor și a proiectelor acestora în România.

Gabriela Roșca: Cătălin Buciumeanu, cine este Cătălin?

Cătălin Buciumeanu: Cătălin este un personaj cu o experiență de viață bogată, având în spate mai mulți ani de educație decât și-ar fi putut imagina inițial. De-a lungul vieții, a avut privilegiul de a fi înconjurat de oameni care l-au învățat lecții valoroase. Practic, fiecare etapă a existenței sale a fost o oportunitate de a învăța ceva nou, fie că era vorba despre aspecte pe care nu le controla sau despre domenii necunoscute, toate acestea contribuind la depășirea momentelor dificile din viață. Cătălin, împreună cu alții, a reușit să construiască proiecte remarcabile atât în mediul de afaceri, cât și în cel instituțional.

În prezent, el coordonează un cluster de tehnologie denumit INVENTIKUS, care include peste 40 de companii românești de tehnologie sau asociate cu tehnologia. Înainte de aceasta, a condus un ONG numit Centru de Strategii Avansate, implicat în diverse domenii precum politică externă, securitatea, diplomația și geopolitică. Mai înainte, Cătălin a dedicat șase ani lucrând în administrația publică, inclusiv în Administrația Prezidențială, și a colaborat cu diverse instituții guvernamentale românești, precum Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Sănătății și Parlamentul României, participând activ alături de decidenți.

Gabriela Roșca: Să ne concentrăm pe momentul în care ai decis să părăsești acele instituții și să îți îndrepți atenția către următoarea etapă a carierei tale. Cum ai descris acea tranziție?

Cătălin Buciumeanu: Am abordat această tranziție ca pe o provocare. Inițial, formarea mea a fost în domeniul științelor exacte, mai precis în chimie și fizică. Ulterior, am făcut o schimbare majoră, orientându-mă către studiul filozofiei, o disciplină la polul opus față de științele exacte. De la mediul instituțional, am făcut pasul către sectorul privat, începând cu consultanță în managementul proiectelor, pentru ca apoi să mă orientez spre domeniul IT și comunicații. Aici am întâlnit mulți profesioniști remarcabili, de la antreprenori la ingineri de sistem și de software, până la inventatori.

Mai târziu, drumul meu profesional m-a dus spre sectorul educațional. În cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), coordonez, în numele Centrului de Strategie Avansată, un program axat pe competitive intelligence în contextul economic internațional și de afaceri. Acest rol mi-a oferit oportunitatea de a interacționa cu manageri de la nivel mediu și superior, identificând diverse necesități în acest proces. Astfel, m-am gândit să inițiez un cluster de inovație tehnologică, realizând că există un set constant de nevoi nesatisfăcute pe piață.

Proiectul meu a fost să construiesc o structură capabilă să răspundă acestor nevoi de piață, care nu aveau încă soluții adecvate. Am trecut astfel de la un cadru educațional la unul mai practic, reunind companii cu viziuni și necesități similare, având un potențial enorm nu doar pe piața din România, ci și la nivel internațional. Am avut și rolul de raportor pentru România la Forumul European Blockchain, unde am observat modul în care statele europene abordează promovarea tehnologiei. A fost declarat că tehnologia blockchain constituie o infrastructură critică europeană, ceea ce mi s-a părut o perspectivă inedită.

Am văzut cum statele membre, prin reprezentanții lor ministeriali și companiile de tehnologie, își prezintă inițiativele și soluțiile tehnologice la Bruxelles pentru a fi selectate cele mai promițătoare, care pot fi scalate la nivelul întregii Uniuni Europene, beneficiind de finanțări dedicate. Mi-am dat seama că astfel de mecanisme sunt necesare și în România, mai ales pentru consolidarea companiilor românești care dispun de soluții inovatoare, dar care se confruntă cu diverse bariere, fie ele de marketing, de vizibilitate, lingvistice sau strategice.

Gabriela Roșca: Într-adevăr, majoritatea startup-urilor, în special cele din domeniul tehnologic, sunt fondate de programatori sau de profesioniști cu experiență în dezvoltarea de software. Chiar dacă acești fondatori pot avea cunoștințe de management de proiect, nu înseamnă automat că posedă și competențe în antreprenoriat, în strategii de marketing sau în tehnicile de vânzare, și cu atât mai puțin în ceea ce privește expansiunea internațională, care poate fi și mai complexă. Astfel, este evident că aceste startup-uri necesită sprijin nu doar în termeni de finanțare, ci și în educație antreprenorială pentru a naviga cu succes provocările afacerii.

Cătălin Buciumeanu: Într-adevăr, este așa. Am descoperit inițiative guvernamentale extrem de serioase. De fapt, sunt implicat, chiar acum, în una dintre acestea. Este vorba despre un grup de lucru dedicat inovării în mediul de afaceri, creat de Ministerul Economiei, care acordă o atenție specială clusterelor, indiferent dacă sunt tehnologice sau nu. Companii din România și-au unit expertizele pentru a elabora o politică publică menită să sprijine sectorul privat. Această abordare inovativă este recunoscută în două direcții: atât în sfera afacerilor, cât și în tehnologie. În contextul afacerilor, ne concentrăm pe inovații legate de optimizarea proceselor și pe capacitatea companiilor de a accesa piața cu produse care, deși nu sunt neapărat inovatoare din punct de vedere tehnologic, răspund nevoilor pieței într-un mod mai eficient.

Discuția completă vídeo:

Despre Gabriela Roșca:

Gabriela Roșca este un specialist în Resurse Umane (HR) cu peste două decenii de experiență, remarcându-se prin inițierea de proiecte inovative în domeniul HR, orientate spre dezvoltarea profesională a oamenilor din acest sector. Fondator al POINT Consulting Digital și co-fondator al SMART HR și piatamuncii.info, Gabriela pune accent pe valoarea umană, totodată crezând ferm în puterea colaborării între om și tehnologie. Este o susținătoare activă a progresului și luptă pentru recunoașterea importanței strategice a departamentului de HR în structura oricărei companii, pledând pentru sinergia eficientă între toate departamentele unui business.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT