luni, aprilie 28, 2025
spot_imgspot_img
AcasăBusinessCând povestitorul devine subiectul unei povești: Alexandra Gugiuman – soloprenor, strategist și...

Când povestitorul devine subiectul unei povești: Alexandra Gugiuman – soloprenor, strategist și storyteller

Alexandra Gugiuman activează de mai mulți ani în domeniul marketingului și comunicării. În 2017 fonda revista InSociety, o publicație dedicată evidențierii aspectelor culturale și sociale ale comunității ieșene. Recent, Alexandra și-a concentrat atenția și asupra marketingului sportiv, ocupându-se o vreme de imaginea echipei de baschet feminin CS Politehnica Iași, lucru care i-a sporit interesul pentru această nișă din marketing.

De asemenea, Alexandra a fost nominalizată la Digital Divas Awards la categoria Best Lifestyle Content Creator, o recunoaștere a muncii ei în domeniul creației de conținut de lifestyle. Ea consideră această nominalizare o realizare importantă în cariera sa.

Alexandra Gugiuman își aduce contribuția la promovarea culturii, sportului și valorilor comunității ieșene, atât prin intermediul publicației InSociety, cât și prin implicarea în diverse proiecte de marketing și comunicare.​

Azi, cea care cu generozitate și căldură prezintă poveștile altora, devine la rândul ei subiectul unei povești. Vă invit să o cunoaștem mai bine.

Cosmina M Oltean / C&B: Spune-ne despre tine și despre aspectele care te definesc ca om și profesionist.

Alexandra: Sunt Alexandra Gugiuman, absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, din cadrul Universității „A.I.Cuza” Iași, specializarea „Relații Internaționale și Studii Europene”; am urmat apoi cursurile Facultății de Drept în cadrul aceleiași universități, dar cu toate că am urmat cei 4 ani la zi, nu am încheiat socotelile cu această facultate. Probabil a fost pentru că a fost făcută strict pentru mine, ca să înțeleg legislația și procesul legislativ, lucru de care aveam nevoie în activitate. Apoi, a urmat un master în Antreprenoriat Industrial.

Activez în domeniul comunicării și marketingului de când am terminat facultatea, de 15 ani adică, din timpuri în care orice ai fi făcut în domeniul acesta dădea rezultate excelente. Lucrurile erau mai simple atunci decât acum. Lucrez atât pe brand personal, cât și de produs. Am început cu marketingul politic, ca urmare firească a studiilor absolvite – „Relații Internaționale și Studii Europene”. Apoi, au urmat proiecte în diferite domenii de business (medical, horeca, turism, imobiliare, sport etc). Cei care apelează la mine o fac pentru partea de conținut scris, indiferent că vorbim despre conținut pentru site-uri sau postări pentru social media, dar și pentru partea creativă, de idei cu ajutorul cărora să se facă mai vizibili și să comunice eficient, dar cu emoție.

De opt ani mă ocup de proiectul InSociety, proiectul meu de suflet. Îmi place să spun că sunt povestitor de frumos. Storyteller, în termeni mai actuali. De altfel, în mai toate proiectele de care m-am ocupat până acum, componenta de storytelling a fost cea de la care a pornit întreaga strategie. Dar, pe scurt, sunt omul din spatele cuvintelor. Omul care se ocupă cu scrisul. Cu scrisul și cu ideile.

Anul trecut m-am întors în sport (în perioada junioratului am făcut baschet de performanță la echipa Iașului), la echipa de baschet feminin a Iașului (CS Politehnica Iași) și așa mi-am dat seama că am lipsit prea mult timp din acest fenomen. Am urmat un curs de Marketing Sportiv și mi-am clarificat multe aspecte, astfel încât, de acum înainte, pot spune că sunt și mai pregătită pentru a mă ocupa de promovarea afacerilor din domeniul sportului, dar și a cluburilor sportive și a sportivilor. Și asta, pentru mediul de afaceri, nu înseamnă doar ideea de a fi sponsor la o echipă sau la un eveniment sportiv. E o lume cu multiple posibilități, mai ales când creativitatea își spune cuvântul.

Și dacă vorbim de sport, am trei luni de când m-am apucat și de alergat. Curios, îmi place, cu toate că nu am înțeles niciodată cum ai putea alerga așa, din pură voință și plăcere. Și mă țin. Și chiar cred în ideea de sănătate, de prevenție. Am lansat în online o rubrică, dacă o pot numi așa, #JurnalDeAlergătorAmator. Acolo povestesc fiecare alergare. E un instrument care mă ajută pe mine să mă țin de treabă, dar am observat că au început și alți apropiați să facă mișcare în momentul în care mi-au remarcat entuziasmul și perseverența.

În plus, sper ca în acest an să lansez acea platformă dedicată exclusiv sportului din Iași, cu știri din sportul ieșean, dar și cu partea aceasta educațională de nutriție, psihologie, wellbeing. Încă lucrez la proiect, mai am de pus la punct câteva aspecte.

Și ca să n-o mai lungesc, am înființat și un ONG – Nice To Meet You se numește, dar încă nu e activ. Principalul obiectiv este de a promova România în țară și în afara granițelor. Chiar iubesc România și cred că merită să ne vedem mult mai bine noi între noi și apoi să ne vadă și străinii prin prisma lucrurilor frumoase și oamenilor minunați care ne definesc. Dacă am vorbi cu mai multă forță despre ceea ce se întâmplă pozitiv, peisajul românesc n-ar părea atât de gri. Acesta a fost și gândul de la care am pornit revista InSociety. Suntem înconjurați de mult bine și frumos, doar că parcă ne e teamă să promovăm treaba asta cu mai mult curaj și convingere.

Cosmina / C&BCum ți-ai ales drumul și care au fost alternativele?

Alexandra: Cred că sunt unul dintre oamenii norocoși, care a făcut o facultate pe care chiar a urmat-o cu plăcere. Mi-am găsit locul, să spun așa. Alternativa ar fi fost să-mi urmez unul dintre visurile din copilărie, acela de a deveni avocat. Numai că m-am lăsat intimidată de zvonurile care spuneau că fără a avea pe cineva în domeniu, n-ai nicio șansă. Acesta a fost motivul pentru care am ales să dau la Relații Internaționale și Studii Europene. Și bine am făcut.

Acum, după atâția ani în care am lucrat într-un domeniu creativ, care mi-a oferit libertate deplină, mi-e greu să cred că aș mai putea fi înconjurată de hârtii și un cadru rigid. Apoi, pe la 24 de ani am avut o experiență antreprenorială care a eșuat – un magazin cu haine. A usturat acea lecție. S-a pierdut o sumă de bani, dar învățămintele au fost cele care au contat, cu toate că n-a fost ușor. Dar cumva a fost motivul care m-a făcut să ajung din nou pe drumul pe care sunt și astăzi, comunicarea și marketingul.

Cosmina / C&B: Cum te-ai caracteriza, pe scurt?

Alexandra: Profesional, aș spune că sunt omul care dă viață proiectelor prin cuvinte, emoție și idei. Iar ca om, am să spun că sunt un om care a învățat de-a lungul timpului că totul este efemer, că oamenii vin și pleacă, că bunătatea trebuie să-ți fie stil de viață, că e bine să fii liniștit pentru că de-acolo pleacă totul și că întotdeauna, dar întotdeauna, Dumnezeu îți arată calea nu în momentul în care vrei tu, ci în momentul în care ești pregătit.

C&B: Care a fost momentul în care ai știut că ești pe drumul tău?

Alexandra: Fac cu același avânt ceea ce făceam și acum 15 ani, comunicare și marketing. Sunt „vocea din spate”, cuvintele pe care le citim atunci când urmărim anumite afaceri în social media. Dar ador, în egală măsură, și marketingul offline, în care încă mai cred, pentru că oamenii au nevoie de interacțiune. Doar că îmi dau seama de multe ori, când mai am momente dintr-alea „eu cu mine”, că până acum, m-am amăgit că am lucrat la visul meu. În realitate, am lucrat la visurile altora.

Fiecare proiect care mi-a trecut prin mâini a fost un vis al altcuiva, cu toate că îmi place la nebunie domeniul comunicării și marketingului. La urma urmei, îmi asigură traiul. Numai că, onest vorbind, în ultima perioadă cred tot mai mult că visul meu rămâne revista InSociety. Să pot să fac numai asta. Să reușesc din nou să fac ediții tipărite ale revistei, să fie un proiect media mai amplu. Pun cărămidă peste cărămidă, dar nu știu dacă va veni acel moment în care atenția mea va fi numai aici. Și asta și pentru că eu chiar iubesc ceea ce fac.

De aceea, nici nu simt că muncesc și nu am nicio problemă să fac asta în weekenduri sau când sunt în concediu. Chiar dacă e visul lor, pot considera libertatea de a lucra de oriunde și oricând drept un vis al meu, conturat cu ajutorul proiectelor în care am fost implicată.

N-a fost nici pe departe vreo schimbare majoră. Poate doar acel magazin închis, faptul că atunci s-au dus toți banii și eram cumva într-o perioadă de depresie, fără vreo perspectivă certă. Dar s-a întâmplat să îmi apară un proiect pe comunicare de brand personal la scurt timp după această experiență care chiar m-a izbit într-un gol. Dar cred că acela a fost momentul real în care am știut că acesta e drumul.

Iar cu marketingul sportiv, pe care chiar vreau să mă concentrez mai mult de acum înainte, momentul a fost oportunitatea care mi-a fost oferită când mi s-a propus să mă ocup de comunicarea și marketingul echipei de baschet feminin CS Politehnica Iași. Mi-era dor de lumea în care am crescut, lumea sportului.

C&B: Care au fost momentele-cheie ale carierei tale?

Alexandra: Mulți ani am făcut marketing politic. A fost materia pe care am adorat-o în facultate. Și asta am făcut imediat după ce am terminat facultatea. Adică am lucrat în specialitatea studiilor, ca absolventă de Relații Internaționale și Studii Europene. În același timp, mi-am îndreptat atenția și spre micile afaceri care au nevoie de promovare.

Afacerile mici mi se par mai ofertante în ceea ce fac eu pentru că te provoacă. Una e să ai bugete mari și alta e să obții maxim cu un buget micuț. Satisfacția de la final e imensă. Chiar nu știu dacă a fost un moment-cheie. Poate acel eșec cu magazinul. Nu știu cum ar fi stat lucrurile dacă ar fi avut succes. Apoi, un alt moment e șansa primită de a descoperi marketingul sportiv.

C&B: Care a fost cel mai dificil moment sau perioadă de până acum și cum l-ai depășit?

Alexandra: Fără doar și poate, pandemia. Atunci am înțeles că mai bine ai zece contracte cu valori mai mici decât trei cu valoare mare. Dacă îți pleacă unul mic, nu-l simți la fel ca pe unul mare din cei trei. Atunci, când totul părea incert, prima dată s-a tăiat de la promovare.

Nu mi-am lăsat clienții, cu toate că activitatea lor era sistată. Am continuat să comunic pentru afacerile lor. Probono. Era recunoștința mea față de ei. Și a contat mult. Apoi, mi-am făcut un plan, dar asta de-abia după ce m-am calmat și am reușit să văd clar totul. Anul acela a fost chiar un an cu de toate. Am trecut de la situația în care nu mai aveam ce să fac și nu știam ce va fi, la situația de a nu mai avea loc pentru nimeni în portofoliu.

Asta pentru că n-am zis pas niciunui proiect atunci. S-au cernut pe parcurs. Dar a fost o lecție. Mi-am dovedit că nu reacționez deloc bine la stres. Ah, și a mai fost o lecție. Atunci am învățat să fiu cumpătată. Să prețuiesc și mai mult fiecare ban, astfel încât să-mi construiesc acea plasă de siguranță de care am nevoie în caz că ne mai lovește o situație similară.

C&B: Există un vis sau o ambiție care te-a ghidat mereu?

Alexandra: Da, deși nu îi pot spune vis sau ambiție. Și asta am învățat din sport, din anii în care făceam baschet: meciul se încheie la ultimul fluier al arbitrului; până atunci, îți joci șansa. Nu există nu se poate cât timp ești sănătos, perseverent, ai răbdare și dai tot ce poți. E mai ușor să ne victimizăm, că e mai simplu să dăm vina pe oricine altcineva, mai puțin pe noi. Dar când ne analizăm în interior, când chiar punem pe hârtie tot ceea ce suntem și simțim, datele se schimbă.

C&B: Cum erai la începutul drumului și cum simți că te-ai transformat în timp?

Alexandra: Ca oricine, eram un începător. Mi se părea că voi urni munții. M-am liniștit între timp. Am înțeles mult mai bine viața, ansamblul. Am învățat să spun nu, să am răbdare, să analizez mult mai bine și mai obiectiv totul. În plus, eu simt că am evoluat ca om, în primul rând, iar asta mă mulțumește cel mai tare.

Profesional, în domeniul comunicării și marketingului, lucrurile se schimbă des și repede. Important este să fii conectat, curios, să iei fix ceea ce ți se potrivește. Pentru că nu tot ce e în trend acum se potrivește pentru toți, e vorba și de adaptarea trendurilor la nevoile clienților.

C&B: Ce te motivează cel mai mult în activitate?

Alexandra: Nu există sentiment mai plăcut ca acela în care clienții îți mulțumesc și îți apreciază munca. Așa cum am spus anterior, am ales să lucrez cu proiecte mai mici. Știu, bugetele nu sunt atât de atractive, dar îți permit să te simți parte din poveste. Iar atunci când ești soloprenor, contează mult să pui suflet în fiecare proiect ca și cum ar fi al tău.

Știu că dacă le este bine clienților, îmi va fi și mie. Trebuie să existe provocare. Eu am renunțat la proiecte chiar foarte ok doar pentru că simțeam că nu mai au nicio provocare pentru mine.

C&B: Cum ți-ai construit stilul de leadership sau modul în care iei decizii?

Alexandra: Știu că nu e tocmai indicat, dar deciziile le iau cu sufletul. Dacă inima îmi spune că trebuie să fac ceva, aia fac. Totuși, am învățat să gândesc și rațional, să pun pe hârtie puncte forte și puncte slabe. Încerc să găsesc un echilibru între emoțional și rațional.

C&B: Ce crezi că îți diferențiază abordarea profesională?

Alexandra: Profesioniști sunt mulți, așa că mă gândesc că toți ar trebui să fim definiți de calitatea serviciilor și de tușa personală pe care o oferi, de ceea ce ești tu. Cred că e foarte important să rezonezi cu un proiect. Mie, dacă un poriect îmi consumă prea multă energie și nu-mi dă o stare de bine, renunț.

Apoi, în ceea ce mă privește, flexibilitatea îmi definește munca. La mine nu există „sunt în concediu, ne auzim când mă întorc!”. Eram pe plajă și lucram cu o bucurie imensă pentru clienții mei. Asta mi se pare fascinant, să pot lucra de oriunde și oricând. Pentru asta chiar sunt recunoscătoare. Adaug accesibilitatea și „servirea” personală. Eu sunt cea care realizează și livrează clienților textele și ideile de promovare.

Nu există altcineva. Cu mine vorbesc. Și chiar cred că reușesc să mă identific foarte bine ca parte din fiecare poveste și mă gândesc cum aș face, ca și cum acel proiect ar fi al meu.

C&B: Pe ce valori și principii îți bazezi viața și activitatea?

Alexandra: Cred în mine, înainte de toate, e ceva ce am învățat tot din sport. Apoi, cred în puterea pe care mi-o dă familia mea în acele momente în care simt că lucrurile nu merg tocmai în direcția dorită. Cred în Dumnezeu și într-o relație specială pe care o am cu El. Cred în bunătate, adevăr, armonie și liniște sufletească. Și cred că în orice colaborare e important să existe respect, onestitate, loialitate, responsabilitate și recunoștință de ambele părți.

C&B: Un mesaj celor care te citesc și ne citesc?

Alexandra: Să creadă în ei. Să nu se oprească din a se dezvolta, din a învăța lucruri. Să fie perseverenți și să aibă răbdare. Indiferent cât de greu e drumul, să nu renunțe. Să ceară ajutor atunci când simt că sunt dezorientați sau nu găsesc răspunsuri.

Să investească mult să fie bine cu ei înșiși pentru că de-acolo pleacă și acea claritate de care avem nevoie în orice am face. Cred că asta mi-ar fi plăcut mie să aud și să înțeleg mult mai devreme. Apoi, să viseze. Să fie autentici, chiar dacă li se pare că sunt într-o lume a lor. Și nu în ultimul rând, să facă din bunătate un stil de viață. Răsplata va veni negreșit.

Cosmina Marcela Oltean
Cosmina Marcela Oltean
Redactor cultural cu studii de Istoria Artei, Junalism și Comunicare. Mereu în căutare de povești care inspiră, bune de dat mai departe.
ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT