sâmbătă, octombrie 12, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersAvocat Emeric Domokos-Hancu, Partener Schoenherr și Asociații SCA: Dreptul la viața privată...

Avocat Emeric Domokos-Hancu, Partener Schoenherr și Asociații SCA: Dreptul la viața privată trebuie să guverneze actul de justiție

Sunt un supraviețuitor într-un domeniu extrem de competitiv, în care – pentru a avea succes – trebuie să ai capacitatea să anticipezi ce urmează să se întâmple în piață, să iei decizii rapide și să adopți soluții flexibile, pe care să ai curajul să le urmezi. Sunt avocat specializat în litigii și arbitraje, insolvență și reorganizare, white-collar crime. Lucrul într-o firmă de avocatură de afaceri de dimensiuni mari și, mai mult, caracterul internațional al acesteia, înseamnă că proiectele în care sunt implicat sunt ale unor clienți companii multinaționale și locale active în domenii diverse, precum energie, producție, bunuri de larg consum, servicii financiare, echipamente medicale, telecomunicații etc. Mai mult, lucrul la acest nivel se traduce în proiecte complexe, care ridică provocări interesante din punct de vedere profesional și care mă țin „în priză”. Am avut norocul să fiu implicat într-o serie consistentă de proiecte multi-jurisdicționale, în care – dincolo de abilitatea de a găsi soluții juridice creative – devin foarte utile abilitățile de gestionare a echipelor și a resurselor.

La zece ani de la intrarea în firmă, am fost numit Partener

Am absolvit Facultatea de Drept în Cluj-Napoca în urmă cu aproape 15 ani și am început imediat să lucrez în firme locale de avocatură clujene, continuându-mi în paralel studiile la Master. În 2006, m-am mutat în București, unde m-am alăturat Schoenherr și Asociații SCA ca avocat în practica de real estate a firmei, foarte dezvoltată încă de la acel moment, pe fondul boom-ului din domeniul imobiliar.

Criza economică din 2008 a dat un nou impuls carierei mele profesionale, când structura cererii de servicii juridice s-a schimbat semnificativ. A fost momentul în care, inclusiv pe fondul experienței de zeci de ani a echipei din Viena a Schoenherr în domeniul litigiilor și arbitrajelor, am fost încurajați să dezvoltăm o practică specializată în București. În mod tradițional, până la acel moment firmele de avocatură de afaceri din România ofereau cu prioritate servicii de consultanță juridică, în timp ce pentru litigii sau arbitraje clienții se adresau mai degrabă firmelor specializate de litiganți. Am fost implicat încă de la început în proiectul dezvoltării practicii de litigii și arbitraje a Schoenherr în Romania, împreună cu fondatorul ei, Sebastian Guțiu.

Astăzi, practica specializată de litigii și arbitraje a Schoenherr și Asociații SCA este unul dintre domeniile cheie ale firmei, reunind un număr de 14 avocați, dintre care trei sunt parteneri și cinci sunt avocați seniori. Pe parcursul dezvoltării ei, în răspuns la realitățile pieței, această practică a generat de asemenea două ramificații care sunt ele însele direcții importante pentru avocații noștri, și anume insolvență și reorganizare, respectiv white-collar crime. La zece ani de la intrarea în firmă, în 2016, am fost numit Partener.

Cred în echitate și dreptate

De principiu, am fost dintotdeauna un idealist, însă – odată cu experiența – acest idealism a căpătat un contur tot mai realist, poate uneori chiar cu ușoare tente cinice. Cred, însă, cu tărie în echitate și dreptate, iar aceste valori mi-au dat și imboldul alegerii profesiei de avocat. Încerc, în tot ceea ce fac, să îmi corelez acțiunile și deciziile cu aceste principii.

A fost nevoie de o acțiune la CEDO și ani de lucru

La capitolul Experiențe pozitive, aș puncta aici experiența pe care am avut-o în cauza CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) Bărbulescu vs. România, finalizată acum un an și jumătate în favoarea clientului meu, domnul Bărbulescu.

După ce, în anul 2007, a fost concediat de către angajatorul său ca urmare a monitorizării de către acesta din urmă a mesajelor sale electronice, Domnul Bărbulescu a cerut instanțelor din România să anuleze decizia de concediere luată cu încălcarea dreptului său la viața privată. Soluțiile instanțelor românești de menținere a acestei decizii de concediere au reprezentat pentru mine o dezamăgire, pentru că – prin nerecunoașterea dreptului la viața privată – veneau să contravină unor principii în care cred cu tărie și care trebuie să guverneze actul de justiție în ansamblul său.

A fost nevoie de o acțiune la CEDO și ani de lucru până la reușita care a șters gustul amar al acestor soluții ale instanțelor românești. În final, hotărârea Marii Camere a CEDO a venit să statueze că anumite principii trebuie respectate de către angajatori în monitorizarea comunicărilor angajaților lor și că dreptul la viață privată trebuie protejat în orice moment, inclusiv în cadrul relațiilor de muncă. Dincolo de mândria de a fi contribuit la câștigarea dosarului, această hotărâre, importantă prin impactul ei în legislația tuturor țărilor semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, a venit să îmi reafirme încrederea fundamentală în rolul justiției.

Viața într-o firmă internațională de avocatură

Anul trecut, Schoenherr și Asociații SCA a lansat și găzduit programul Fly High | Dive Deep, o școală de vară unică în România, în cadrul căreia studenții facultăților de Drept au aflat de la avocații și specialiștii firmei ce înseamnă viața într-o firmă internațională de avocatură și cum se pot pregăti pentru această profesie.

Fac aici, pentru orice viitor jurist, aceleași recomandări pe care le-am făcut și participanților la acest program: e esențial ca, pe lângă materia teoretică, studenții la Drept să pună bazele practice ale pregătirii lor, încă din timpul studiilor. Cred că doar începând să facă practică juridică în timpul facultății, viitorii juriști pot începe să înțeleagă ce uși pot deschide profesiile juridice. Totodată, practica oferă ocazia opțiunii făcute în cunoștință de cauză pentru o profesie sau alta, în cadrul domeniului juridic.

Dacă îmi e permisă o recomandare generală pentru toți juriștii aflați la început de drum, aceea ar fi să își formeze, în orice situație, propria opinie logico-juridică, iar nu să achieseze din start la opiniile gata formate ale altora. Cred că tocmai această abilitate dezvoltată de a genera idei proprii, de a crea soluții proprii, reprezintă unul dintre cele mai frumoase aspecte ale profesiilor juridice.

Sentimentalul nu poate fi lăsat deoparte

Cred că o parte importantă din procesul de maturizare profesională constă tocmai în capacitatea de a da forță Raționalului asupra Sentimentalului. Pe de altă parte, în profesia mea Sentimentalul nu poate fi lăsat deoparte întru totul, pentru că în virtutea lui mă pot ralia unei poziții sau alteia și datorită lui pot susține cu patos poziția respectivă în fața publicului în general și a instanței, în particular.

Studenții la Drept au numeroase resurse și programe

Rămânând în planul carierei în domeniul juridic și, în mod specific, al carierei de avocat de instanță într-o firmă internațională de avocatură axată pe avocatura de afaceri, aș vrea să punctez aici câteva repere în care sper să se regăsească unii dintre colegii mei de mâine și care sunt, totodată, marcaje importante în traiectul meu profesional de până acum.

Cred că sentimentul reușitei profesionale pe parcursul carierei depinde într-o mare măsură de deciziile luate încă din primele etape ale acesteia. Alegerea în cunoștință de cauză a unei profesii potrivite profilului personal este primul pas, și încă unul esențial. Contează apoi alegerea mediului și a oamenilor cu care urmează să lucrezi și, în principal, adeziunea la un set de valori care sunt deopotrivă ale tale, nu doar ale organizației căreia i te alături. Personal, am avut norocul de a face aceste alegeri bine, iar astăzi fac parte dintr-o echipă de peste 60 de avocați și consultanți la nivel local (dintre cei 300 la nivel regional), sprijiniți de o echipă puternică de experți în domenii de suport profesional.

Vestea bună este că alegerea în cunoștință de cauză a unei căi profesionale în domeniul Dreptului este acum mai facilă ca oricând, iar studenții la Drept și tinerii la început de carieră au la dispoziție numeroase resurse și programe practice care să le permită să ia pulsul vieții de jurist, indiferent de domeniul profesional care îi atrage.

Avocat Emeric Domokos-Hancu, pentru revista Careers & Business

Bio: Emeric Domokos-Hancu este un avocat cu peste 14 ani experiență profesională în domeniul dreptului afacerilor. A absolvit Facultatea de Drept și un Master în cadrul aceleiași facultăți în Cluj-Napoca, oraș în care și-a început cariera profesională. După doi ani de practică, în 2006 s-a alăturat Schoenherr și Asociații SCA, unde – zece ani mai târziu – a fost numit Partener. Emeric este una dintre figurile-cheie în cadrul grupurilor de practică ale Schoenherr și Asociații SCA în domeniile litigii și arbitraje, insolvență și reorganizare, white-collar crime.

Despre firmă: Schoenherr și Asociații SCA este biroul din România al firmei regionale de avocatură Schoenherr (www.schoenherr.eu), unul dintre cei mai importanți jucători pe piața serviciilor de avocatură din Europa Centrală și de Est. Schoenherr a fost prima firmă internațională care și-a stabilit o prezență locală în țara noastră (în 1996), devenind curând una dintre cele mai mari firme de avocatură din România. Schoenherr și Asociații SCA și societatea afiliată specializată în consultanță fiscală reunesc în prezent 60 de avocați și consultanți.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT