vineri, iunie 14, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriANAF astăzi

ANAF astăzi

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici este mulţumit că prin transferul de contribuţii de la angajator la angajat, a fost depaşit planul de încasări al ANAF, deşi iniţial nu fusese un susţinător al acestei decizii.

Accentul se va pune până la sfârşitul anului 2018 pe colectarea de TVA care este încă sub nivelul propus.

Teodorovici se gândeşte ca din 2019, planul propul al ANAF să se bazeze pe ceea ce economia poate produce.

Pentru diferenţa dintre suma care trebuie colectată faţă de cea care este colectată, numită gap de TVA, ministrul finanţelor consideră că există alte cauze în afară de evaziunea fiscală.

Teodorovici este de părere că rolul şefului ANAF este chiar mai important decât cel de ministru şi îl sfătuieşte pe actualul şef al fiscului să fie mai bun din punct de vedere profesional în funcţia actuală decât în cea din conducerea ministerului .

Foarte important pentru perioada următoarelor luni va fi colectarea din TVA, accize, taxe vamale care să aibă ca rezultat respectarea structurii planului. Astfel, ceea ce nu s-a putut realiza până în prezent din punct de vedere al obiectivelor să se efectueze până la terminarea anului 2018.

Pentru a reduce din costuri, începând cu anul ce urmează, se urmăreşte să se comunice cu contribuabilii doar online, renunţând astfel la suportul de hârtie, conform Mediafax.

Din luna noiembrie contribuabilii vor primi notificare cu suma datorată, în urma centralizării datoriilor ce se face în octombrie. Este important să nu se întârzie cu deciziile de impunere, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani. Acest lucru presupunea apoi aducerea situaţiei la zero.

A fost anunţata de asemenea reducerea cotei TVA pentru turism şi activităţi conexe. În acest fel se doreşte stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice, conform reprezentanţilor Finanţelor.

În comunicatul de presă al Ministerului Finaţelor Publice se găseşte informaţia referitoare la eliminarea cotei redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală utilizată pentru consumul populaţiei la buvetele publice, de la 1 noiembrie 2018, susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală.

Va dispărea şi lista persoanelor fizice care au datorii la ANAF, rămânând afişate online doar persoanele juridice.

ANAF anunţă că modalitatea de informare a unei viitoare inspecţii se face doar printr-un aviz şi nu prin email şi sfătuieşte să nu se răspundă prin mesaje cu date personale unor persoane care folosesc adrese false în numele ANAF. Controalele DGAF sunt inopinate.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).