duminică, septembrie 8, 2024
spot_imgspot_img
AcasăSpecial GuestAlina Stan: Implementarea sustenabilității o necesitate sau o opțiune?

Alina Stan: Implementarea sustenabilității o necesitate sau o opțiune?

Sustenabilitatea este garanția că acel produs sau serviciu va dura fără compromisuri și fără riscul de a epuiza resursele și fără a distruge mediul (în situația în care există acest risc). Personal, împreună cu colegii mei, ne-am preocupat continuu de acest aspect, atât pentru noi (interior), cât și pentru clienții noștri (serviciile noastre). M-aș bucura ca acest articol să fie considerat obiectiv, chiar dacă am folosit exemplul companiei noastre și am etalat viziunea și acțiunile gandite de noi.

Ce aduce nou anul 2020?

Când  am decis să oferim servicii cu bazele în principiile solide ale sustenabilității ne-am pus întrebarea: Cine sunt cei mai buni? De la cine putem învăța să realizăm și să implementăm cele mai bune servicii de sustenabilitate ajutând astfel clienții să își reducă major impactul asupra mediului și al afacerii. Așa am ajuns să aleg Universitatea Cambridge (CISL) care  este un Institut de influență globală care dezvoltă leadershipi și soluții pentru o economie durabilă. Mai mult, au fost cei care au publicat singurul raport privind recuperarea economiei și care arată clar modul în care economia poate fi recuperată printr-o colaborare strânsă între afaceri, guvern și instituții financiare, cu scopul de a oferi rezultate în urmărirea Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă.

Ce ar trebui sa cunoastem?

Până în 2050, se așteaptă să fim 9,7 miliarde de oameni care locuiesc pe planetă. Cu aproximativ 1,5 milioane de oameni care se vor deplasa în mediul urban în fiecare săptămână. Cu o populație a globului în creștere, unde îmbunătățirea nivelul de trai este de mult timp pe lista de priorități și în contextul unei planete cu resurse limitate, companiile trebuie să anticipeze schimbările globale și să-și modifice modul de operare, pentru a ține pasul cu aceste transformări.

Din 2020 crește interesul pentru sustenabilitate?

Așa cum ne așteptam, 2020 a venit cu multe întrebări din partea clienților noștri. Pentru clienții potențiali aceste principii sunt o cerință obligatorie, din câte am constatat.  Companiilor se interesează cum să devină sustenabile și cum pot implementa acest concept în cadrul organizației. Din câte se pare,  acest concept va devenii o necesitate iar cei care nu se vor adapta acestei politici vor avea un impact negativ pe piața de consum.

Dacă până de curând subiecte precum poluarea sau încălzirea globală păreau ”departe”, criza economică globală a demonstrat că acţiunile iresponsabile pot declanşa efecte negative în lanţ care ne afectează pe toţi. Mulți dintre noi nu mai suntem dispuşi să închidem ochii la practicile de business care distrug ecosisteme pentru că simţim pe propria piele efectele ireversibile ale schimbărilor climatice.

Alina Stan

Ce ar trebuii sa faca companiile?

Toate companiile care prin activitatea lor directă sau indirectă au legătură cu aceste principii trebuie să conștientizeze și să-și asume aceste aspecte.  Să nu uităm că rapoartele de sustenabilitate sunt un marketing grozav deoarece pot ajuta la îmbunătățirea reputației și a loialității față de brand, mai ales acum când dezvoltarea reţelelor sociale dă oricui posibilitatea să arate lumii cine, unde şi cum se face bine sau rău. Desigur, toate aceste lucruri să se realizeze în real, nu în fals. Mai devreme sau mai târziu se vor afla și… costurile nu vor putea fi susținute.

Ce înseamnă sa fii sustenabil din punctul de vedere al unei companii?

Ar trebui să înțelegem că sustenabilitatea înseamnă ceva mai mult decât a folosi becuri ecologice. Când vine vorba de sustenabilitate vorbim de principii, valori și schimbări de comportament, practic trebuie avut grijă la tot lanțul de activități din interior.

De ce să aplicăm sustenabilitatea în cadrul organizației?

Pentru că ne permite identificarea din timp a riscurilor și a oportunităților și ne deschide oportunități pentru procesele de schimbare necesare și, nu în ultimul rând ne oferă exemple de bună practică la nivel local.

Facebook

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT

Acest site web folosește cookie-uri și vă solicită datele personale pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).