luni, aprilie 28, 2025
spot_imgspot_img
AcasăCareersCosmin Sorin Micloș: O viață dedicată explorării Universului

Cosmin Sorin Micloș: O viață dedicată explorării Universului

Cosmin Sorin Micloș este Ambasador al Spațiului la ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene, și fondator al Asociației Ucenicul Astronom, un ONG pentru educație non-formală în domeniul astronomiei, a cărui obiective principale sunt inspirarea și formarea tinerilor în acest domeniu fascinant.

Cosmin practică astronomia observațională de peste 27 de ani, este evaluator la proba observațională din cadrul Olimpiadelor Naționale și Internaționale de Astronomie și Astrofizică, organizate de Ministerul Educației și Cercetării din Romania, iar în calitate de Ambasador ESERO facilitează integrarea educației spațiale în comunitățile educaționale locale.

De asemenea, Cosmin Sorin Micloș este lucrător de tineret acreditat de Ministerul Tineretului și Sportului și lucrător feroviar. A participat activ în organizarea și susținerea de tabere de astronomie și școli de vară pentru tineri.

Recent, sub conducerea sa, Asociația Ucenicul Astronom a realizat o premieră națională în domeniul observațiilor astronomice, utilizând un sistem optic revoluționar care permite proiectarea imaginilor în timp real.

Cosmin Sorin Micloș a fost invitat în diverse emisiuni și evenimente pentru a împărtăși din cunoștințele și experiența sa în astronomie, contribuind astfel la promovarea și popularizarea acestei științe în România.

Să aflăm mai multe despre Cosmin, despre drumul pe care și l-a croit în jurul acestei mari pasiuni și despre ceea ce a realizat până acum.

Cosmina M Oltean / C&B: Cum ai ales acest drum, care au fost primii pași și spre ce au condus? 
Cosmin: Cred că a fost o combinație între pasiune și chemare interioară. La început, astronomia a fost doar un hobby, născut din dorința de cunoaștere și dintr-o atracție profundă încă din copilărie. Deși astronomii își îndreaptă privirea spre cer, ei au picioarele bine înfipte în pământ – ne cunoaștem bine locul în univers.

Din păcate, în România este foarte dificil să devii astronom profesionist. Motivele sunt numeroase, iar unul dintre ele este lipsa unui cod COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) specific pentru meseria de astronom. În schimb, există un cod pentru astrolog (516101). Totuși, în nomenclatorul de meserii, există un cod COR atribuit cercetătorilor în astronomie (211108), ceea ce reprezintă o cu totul altă categorie profesională.

Am reușit să depășim aceste piedici administrative în 2016, odată cu înființarea Asociației Ucenicul Astronom.

Cosmina / C&B: Cum te-ai descrie într-o singură frază?

Cosmin: Sunt un ucenic care, din pasiune și dăruire, dorește să vă ridice privirea spre cer, către orizontul infinit al universului.


Cosmina / C&B: Ai activat și în domenii diferite de activitatea curentă? Ai mers pe același fir sau ai făcut și schimbări radicale?
Cosmin: Cariera mea profesională are o legătură indirectă cu astronomia, prin faptul că implică și munca pe timpul nopții.

De peste 25 de ani îmi desfășor activitatea în domeniul feroviar, ocupând diverse funcții. În prezent, sunt Șef Stație Trafic în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” SA.

Am absolvit programul de masterat în Ingineria Mediului și Managementul Calității în Domeniul Feroviar la Facultatea de Transporturi din cadrul Universității „Politehnica București”. Întotdeauna mi-a plăcut să îmbin utilul cu plăcutul, iar acest lucru se reflectă și în lucrarea mea de disertație, intitulată „Poluarea luminoasă generată de sistemul feroviar și efectele asupra mediului”. Aceasta reprezintă o simbioză între astronomie și transporturi, o îmbinare între pasiunea mea pentru cer și cariera mea profesională.


C&B: Care au fost momentele cheie, definitorii ale poveștii tale în domeniul astronomiei? 
Cosmin: Cel mai important moment din cariera mea de astronom amator a fost întâlnirea cu președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM), domnul Valentin Grigore. Acesta m-a îndrumat să fac pasul următor și să dobândesc o personalitate juridică.

Astfel, alături de trei prieteni din copilărie, am pus bazele Asociației Ucenicul Astronom în anul 2016.

C&B: Cum erai la începutul drumului și cum simți că te-ai transformat în timp?
Cosmin: Călătoria mea a început de mic copil, cu o întrebare privind spre bolta cerească: „Oare de ce!?”. Astfel, în anul 1998 cu o hartă stelară pe care am adaptat-o după un atlas stelar, mi-am deschis primul caiet de observații astronomice în care îmi notam toate observațiile făcute.

Acum, după toți acești ani, tot ce pot să zic este că sunt recunoscător tuturor celor care m-au îndrumat și susținut în a-mi urma și dezvolta pasiunea pentru astronomie. 

În tinerețe, dacă cineva mi-ar fi spus că voi ajunge să fiu profesorul evaluator la proba observațională din cadrul Olimpiadelor Naționale și Internaționale de Astronomie și Astrofizică organizate de Ministerul Educației și Cercetării din Romania, nu aș fi crezut, chiar i-aș fi spus că visează.

C&B: Ce te motivează cel mai mult în activitate?

Cosmin: Sfera cerească ne unește, indiferent de originea socială sau culturală a celui care o privește. Sentimentul de apartenență la un univers comun, pe care ți-l oferă nopțile înstelate, este unic.

Fiecare „picătură de lumină” ce ajunge la noi din Universul îndepărtat poartă o poveste ce merită spusă și auzită. Iar sfera cerească abundă în astfel de povești.

C&B: Ce valori și principii te ghidează în ceea ce faci?

Cosmin: Perseverența m-a ajutat să transform hobby-ul pentru astronomie într-un adevărat stil de viață.

Bolta cerească este cea care mă ghidează zilnic în tot ceea ce fac, fiind și sursa mea de energie. Atunci când privești cerul din pasiune, nu simți nopțile friguroase și prelungite.

Totodată, pentru mine e esențial să mențin un echilibru între viața de familie, cariera profesională și pasiunea pentru astronomie.

Cosmina Marcela Oltean
Cosmina Marcela Oltean
Redactor cultural cu studii de Istoria Artei, Junalism și Comunicare. Mereu în căutare de povești care inspiră, bune de dat mai departe.
ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT