Ce ar face Mariana Gheorghe (CEO al OMV Petrom), Sergiu Manea (preşedintele executiv al BCR) sau Nicolae Istudor (rectorul ASE) dacă ar fi proaspăt absolvenţi de facultate şi ar avea oferte de muncă atât în ţară, cât și peste hotare? Ce variantă ar alege?
Liderii au oferit răspunsul la această întrebare în cadrul conferinței, ce a avut loc ieri, „Potenţialul României, de la capitalul de încredere la prosperitate“, organizată de ZF în parteneriat cu BCR.
Sînziana Voicu, în vârstă de 21 de ani, studentă la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale (ASE), a spus că nu știe dacă beneficiile ei vor fi mai mari în ţară sau în străinătate şi se întreabă dacă ar trebui să accepte opţiunile de lucru pe care le are în România sau să încerce să-și continui drumul peste hotare. În acest context, i-a întrebat pe cei trei lideri ce ar face ei într-o asemenea situație.
Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Nu cred că există un răspuns valabil pentru toată lumea, decizia trebuie luată după o analiză făcută cu ajutorul celor din jur, cu familia şi cu prietenii. Eu aş da o primă şansă României, m-aş uita dacă am posibilitatea, cu abilităţile pe care le am, să mă realizez profesional în România. Dacă piaţa muncii nu oferă oportunităţi pentru ce ştiu să fac, m-aş uita spre străinătate. Viaţa de expatriat vine cu consecinţe, nu e totul doar unt şi miere.
Sergiu Manea (BCR): Cunoaşte, experimentează şi nu sta încătuşată în ideea unui teritoriu, pentru că asta va veni mai târziu. Datoria ta este să cunoşti şi să te cunoşti, să trăieşti şi să respiri. Şi dacă vrei să faci asta în ţară, o poţi face la noi, la BCR.
Nicolae Istudor (ASE): Mi-aş dori ca toţi absolvenţii să rămână în România şi să-şi aducă contribuţia măcar până bugetul de stat să primească înapoi investiţia pe care a făcut-o, pentru că şcolarizarea unui cetăţean costă foarte mult statul.
Și Andrei Remus, 22 de ani, student la Facultatea de administrarea afacerilor (ASE) a vrit să afle de la oamenii de succes de ce ar trebui să se facă antreprenor în România în contextul în care accentul se pune pe companii de stat, multinaţionale şi mai puţin pe companii româneşti?
Mariana Gheorghe (OMV Petrom): Companiile cu capital străin au adus 60 de miliarde de euro şi au angajat o treime din populaţia din România. Proveninenţa capitalului este o problemă falsă atunci când ne alegem unde să lucrăm. În legătură cu antreprenoriatul, aceasta este o decizie profesională majoră. Nu ai o idee şi te duci la un venture capital să ţi-o finanţeze, nu toată lumea are competenţele pentru a fi antreprenor şi nu este un răspuns universal la toate problemele pe care le avem. Cine se duce în antreprenoriat, trebuie să ştie că poate să facă ceva foarte bine. În România sunt mai multe oportunităţi pentru antreprenori decât în străinătate, pentru că multe dintre produsele de acolo nu se regăsesc în spectrul economic local.
Nicolae Istudor (ASE): Trebuie să ştii pe ce domeniu eşti foarte bun şi acolo să încerci să dezvolţi o afacere. Sigur, reuşita este foarte mică la IMM-uri, dar important este să încerci. De aceea, îl aşteptăm pe Remus la incubatorul de afaceri al ASE, unde are toate condiţiile pentru a-şi începe activitatea, scrie zf.ro.