Cristian – Ștefan Stan este Administrator și Acționar fondator în cadrul Intercorp Holdings S.A., cu o experiență de 17 ani în management, pretențios la detalii și calitate, adept al definiției că o afacere de succes însumează curaj și multă planificare.
C&B: Înainte să intrăm în detaliile activităților dumneavoastră, am vrea să aflăm care este povestea carierei/afacerii dumneavoastră?
Cristian – Ștefan Stan: „Am început munca la 17 ani, datorită tatălui meu care m-a lăsat pe mâna unor prieteni experți în tehnică de calcul. Era perioada magazinelor de calculatoare de la colțul blocului. Multă lume accesa credite cu buletinul și cumpărau calculatoare. Îmi plăcea să asamblez componentele unității centrale, să instalez software, chiar învățam copiii mai mici să lucreze pe calculator. Mi-a plăcut limba engleză – totul a fost ușor și plăcut. În paralel, am început să lucrez în asigurări, interacționând direct cu mulți oameni. Făceam ceva din plăcere, eram și remunerat. Am avut însă posibilitatea să compar două joburi și am realizat că nu aș vrea să-mi petrec viața la un birou, în fața unui calculator. Așa am renunțat la faimoasa Politehnică din Regie în favoarea Facultății de Studii Economice din Constanța. În 2002 am devenit economist licențiat, specializarea Tranzacții Internaționale, perioadă în care am ocupat funcția de șef de agenție în Constanța al Omniasig Vienna Insurance Group. La scurt timp, mi-am început visul american. După 8 ani de muncă, împărțiți între Los Angeles și Chicago, cu un certificat guvernamental de inspector financiar-bancar și o experiență acumulată de neegalat, prin comparație cu alte țări, am decis să mă familiarizez cu zona Golfului, mai exact m-am relocat în Emiratele Arabe Unite, iar ulterior în Asia – China și Japonia.”
C&B: Evoluția este demnă de un diplomat, nu v-ați gândit la o carieră în diplomație?
Cristian – Ștefan Stan: „În timpul facultății cochetam cu ideea de a lucra în domeniul diplomației, undeva în străinătate. Visam să călătoresc cât mai mult, drept dovadă în perioada 2003-2019 am făcut-o intens, însă acest lucru s-a întâmplat inițial dintr-o ambiție personală, iar ulterior, mulțumesc lui Dumnezeu, din plăcere. Astăzi, mă bucur ca pot desfășura afaceri în România, sunt în preajma familiei și a prietenilor, de altfel cele mai importante resurse pentru sufletul omului. Este o oportunitate să poți compara mai multe culturi internaționale, care mai de care mai diferite, iar într-un final să poți aprecia esența vieții. Din 2017 încerc să implementez, în mod constant, acasă ce am învățat și am văzut că se poate în străinătate. Coeziunea socială este un factor decisiv, în contextul creșterii populației globale, migrării și schimbării geopolitice. De exemplu, prin comparație, populația japoneză îmbătrânește natural, ei muncesc prea mult și prea bine, au educație, sistem medical, infrastructură, dar nu mai au timp de procreare. România însă îmbătrânește prin lipsă generală și un mare dezinteres.
Puterea gândului la domeniul diplomației din anii de facultate, coroborat cu spiritul antreprenorial, mi-au scos în cale, în Chicago, un diplomat român de excepție, în persoana dlui Gabriel Duțu. Câțiva ani mai târziu, la recomandarea acestuia și cu sprijinul altor diplomați români si japonezi, am întreprins o vizită de afaceri în Japonia, unde am cunoscut oameni din medii diferite. Așa am reușit în 2014 să punem bazele ROCCJIA – unica Cameră de Comerț a României cu sediul la Tokyo. Din 2014 ocup funcția de vicepreședinte, sub conducerea excelenței sale dr. Fumiya Sakow, Ambasador onorific al Misiunii Diplomatice Americane în Relații Internaționale cu Japonia, ADMIR – organizație internațională umanitară interguvernamentală organizată în Statele Unite ale Americii, al cărei președinte onorific este Președintele Statelor Unite ale Americii.”
C&B: Dacă ne-am dus cu discuția în direcția aceasta, ce vă doriți de la acest proiect?
Cristian – Ștefan Stan: „Ca vicepreședinte al ROOCCIJA, am interacționat cu oameni de afaceri, structuri guvernamentale, politicieni români și străini, depunând în permanență eforturi pentru a atrage cât mai mulți investitori în România. În general, când vine vorba de investiții private in România, străinii se uită și la ratingul de țară, majoritatea preferând să rămânem prieteni și nu piardă banii. Eu rămân cu prietenii, însă statul pierde investiții, oportunitatea de a crea locuri de muncă și evident impozitele ce ar fi putut fi încasate. Cu siguranță impactul crizei sanitare va stimula dezvoltarea rapidă a tehnologiei digitale care este un factor favorizant și esențial pentru evoluția către societatea cunoașterii, dar este imperios necesară și dispariția birocrației. Numai așa vom putea convinge străinii că suntem o țară demnă de luat în calcul pentru investiții private majore și că putem, ca stat, să oferim siguranță acestor investiții. În zadar depun privații eforturi, dacă statul nu face demersuri proprii să devină echilibrat economic, politic și social, aliniat la standardele europene.”
C&B: Să revenim la activitatea din România…
Cristian – Ștefan Stan: „În România, conduc o societate pe acțiuni care implică o serie de activități zilnice. În aceste vremuri, lucrurile se întâmplă spontan, apar noutăți, trebuie să te adaptezi extrem de rapid și responsabil. Majoritatea oamenilor sunt deja obișnuiți cu procesul continuu de automatizare, acum direcția se duce spre digitalizare, de aceea oferim o parte din servicii și online. Revoluția industrială perturbă deja lumea muncii, însă cred că jumătate din locurile de muncă ale economiilor foarte dezvoltate vor fi complet automatizate și dependente de inteligența artificială. În România însă, forța de muncă va fi în continuare prezentă, mai ales în domeniul construcțiilor, una din ramurile noastre de activitate. Diferența o va face calitatea. Lucrările de izolații pentru clădiri rezidențiale, comerciale și industriale, compartimentările cu pereți din sticlă, execuție și montaj perete cortină, rulouri, uși de garaj, tâmplărie PVC & Aluminiu necesită specialiști, iar în timpurile prezente, constat că în România aceștia sunt resurse rare. Aici intervine diversificarea portofoliului de activități, care este soluția de dezvoltare a unei companii. De aceea, prin prisma conexiunilor internaționale, am abordat și în alte domenii cum ar fi comerțul internațional general, precum și domeniul medical într-un proiect cu parteneri japonezi.”
C&B: Cum a influențat/influențează Criza Pandemică activitatea dumneavoastră și ce concluzii au rezultat?
Cristian – Ștefan Stan: „Pentru afacerile din România, cel puțin în primul semestru al anului 2020, nivelul a depășit așteptările, trecând cu bine peste șocul pandemiei. Adaptarea psihică a fost dificilă, în general toată lumea a fost speriată de criza sanitară și efectele economice provocate de Covid-19. Presiunea există în continuare, mai ales când interacționezi direct atât cu clienții, cât și cu furnizorii. Avantajul este că lucrăm în echipă, în deplină înțelegere, respectând reguli. Pandemia nu are preferințe pe scară socială, nu ține cont de locație, valori morale sau spirituale, toți suntem egali, însă nu toți conștientizează.”
C&B: Acum, este dificil de început o nouă afacere în România? Ce sfaturi aveți pentru cei care au acest obiectiv?
Cristian – Ștefan Stan: „Este dificil, nu imposibil însă, să dezvolți o afacere în România, în această perioadă. Celor nesiguri, dar care conștientizează contextul și faptul că nu se pot adapta rapid, le spun sincer că nu trebuie să se sperie, mai bine angajat cu chiria și hrana copilului asigurate, decât om de afaceri cu datorii, stres, fără viață personală, sau chiar falit. Celor indeciși, fie au idei strălucite, lansând rapid pe piață ceva inedit, fie așteaptă și petrec încă câțiva ani pe lângă oameni care conduc deja afaceri de succes, câștigă experiență. Estimez că abia prin 2040 România să fie o țară cu o economie competitivă, dinamică, cu o capacitate de inovare compatibilă cu o societate bazată pe cunoaștere.
Acum trei ani le spuneam unor parteneri că se va cerne sita în domeniul afacerilor din România, mulți care lucrează la negru se vor evapora, iar cei mici vor fi absorbiți de către cei medii și mari. Tehnologia avansează fulgerător la nivel global, însă are un impact local major, asupra tuturor domeniilor din România. Din păcate, astăzi trăim rezultatul trecerii de la fabrici și uzine la mall-uri și ruine. Suntem doar o piață de consum și dependenți de capitaluri străine, o țară a garsonierelor și a obiectelor de lux, o țară în care sistemul bancar trăiește din exploatarea stării de ruină a tinerilor debitori subjugați de ratele bancare. Odată prinși în acest miraj, au doar impresia ca sunt carieriști de succes și proprietari de locuințe, eu însă văd lucrurile altfel.”
C&B: De ce credeți că România poate deveni o țară cu o economie cu adevărat competitivă?
Cristian – Ștefan Stan: „Românii au în ADN-ul lor acel gram de deșteptăciune, creativitate și frumusețe, care lipsește cu desăvârșire altor neamuri. De ar fi fost folosite exclusiv în scopuri constructive și legale eram foarte departe ca societate, ca țară. Dar nici acum nu este prea târziu. Cu educație, coordonare și responsabilitate puteți lăsa ceva în urma voastră, pentru generațiile viitoare. În România este nevoie de modelarea capitalului uman. Fără a fi buni cetățeni, fără competențe profesionale și de comunicare, nu vă veți integra optim în societate. Istoria este singura care se îmbogățește permanent.”