Yosef Gavriel Peisakh este directorul general al Work From Asia, una dintre cele mai mari companii de recrutare şi plasare a forţei de muncă din Asia în România. În ultimul an, am constatat o creștere a personalului de origine asiatică la majoritatea industriilor din România și ne-am dorit să aflăm mai multe despre acest aspect. Domnul Peisakh a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.
C&B: Cum a apărut nevoia de importare a forţei de munca din Asia în România?
Yosef Gavriel Peisakh: ”În contextul unei acute lipse de forţă de muncă în România, unde majoritatea muncitorilor calificaţi sau necalificaţi au ales să părăsească ţara, foarte multe business-uri au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai acoperi nevoia de forţă de muncă.
Acum zece ani când am înfiinţat această companie, obiectul nostru principal de activitate a fost acela de a asigura personal domestic pentru familiile din România şi când spun asta mă refer la bone şi menajere din Asia. Organic a venit nevoia clienţilor noştri de a apela şi pentru business-urile lor la forţa de muncă din Asia, aşa că s-ar putea spune că pornind de la ajutorul primit în cadrul familiei de la angajaţii asiatici, au identificat nevoia replicării acestui model şi în domeniul curent de activitate.”
C&B: De ce credeţi că din ce în ce mai multe companii apelează la personal asiatic?
Yosef Gavriel Peisakh: ”În primul rând este vorba despre mentalitatea asiatică, în cele mai multe cazuri foarte diferită de cea europeană, în special cea românească. Este o etică a muncii şi o principialitate, care sunt greu de găsit. Mai mult decât atât, în momentul în care agenţia noastră de plasare aduce în România forţa de muncă din Asia, lucrul acesta se întâmplă în baza unui contract de muncă de 2 ani, în cadrul căruia angajatorul asigură cazarea şi masa personalului. Ȋn aceste condiţii există un interes foarte mare din partea muncitorilor angajaţi de a se implica în activitatea curentă, în timp ce angajatorul primeşte stabilitatea oferită de personalul motivat.”
C&B: Cum a afectat pandemia plasarea personalului asiatic în România?
Yosef Gavriel Peisakh: ”A fost nevoie să ne adaptăm schimbărilor survenite pe piaţa muncii din România. Dacă în momentul lockdown-ului toate zborurile au fost suspendate, iar aducerea forţei de muncă din Asia în România a devenit practic o misiune imposibilă, am schimbat strategia. Lucrurile s-au legat cumva natural pentru că multe business-uri au fost devastate de suspendarea activităţii şi implicit mulţi muncitori asiatici au rămas pe drumuri, practic abandonaţi în România. Acela a fost momentul în care am început să plasăm muncitorii aflaţi deja în ţară, catre business-urile care nu au fost afectate de pandemie.
Trebuie să recunosc că numărul de cereri primite pentru plasarea forţei de muncă din Asia a scăzut drastic în acea perioada, în special pentru segmentul HoReCa.”
C&B: Care sunt domeniile în care există cea mai mare cerere pentru importarea forţei de muncă?
Yosef Gavriel Peisakh: ”De departe domeniul construcţiilor este cel care importă cel mai mult forţă de muncă din Asia. Există un interes şi o cerere considerabilă şi pentru segmentul agricol, unde de la fermieri, la zootehnişti sau operatori utilaje, antreprenorii români au început să aprecieze personalul calificat importat din Asia. Chiar şi in domeniul industrial, textil sau al transporturilor există nevoie de forţă de muncă din Asia.”
C&B: Cum estimaţi că va evolua piaţa muncii din România anul acesta?
Yosef Gavriel Peisakh: ”Odată cu apariţia vaccinului şi a relaxării măsurilor impuse în ţară, multe business-uri au început să îşi revină şi simt chiar nevoia să recupereze veniturile şi chiar volumul de muncă pierdute anul trecut.
Sperăm ca şi nevoia de personal asiatic să rămână constantă şi chiar să crească, pentru că forţa de muncă din România scade considerabil, pe masură ce tot mai mulţi români părăsesc ţara.”