Roxana Mircea este consultant fonduri europene la REI INTERNAȚIONAL și manager de proiect la Asociația Femeilor din Mediul Rural din România. Activitatea sa este una intensă. Are sute de proiecte aprobate, inclusiv de 36 milioane euro, coordonează proiecte de peste 5 mil euro pe ONG-AFMR, are o familie frumoasă, un băiețel de trei ani și altul pe drum. Este continuu preocupată de dezvoltare personală și de dezvoltarea României.
C&B: Faceți o descriere sau definiți activitatea dumneavoastră!
Roxana Mircea: „Coordonez activitatea a 15 colegi, consultanti și am întâlniri comerciale cu companii cărora le prezentăm oportunitățile de finanțări nerambursabile atât pe fonduri europene (Programul Operațional Regional 2.2, Programul Operațional Infrastructura Mare 6.4 – Cogenerare de înaltă eficiență) cât și pe ajutoare de stat (Schema pentru investiții –HG 807, Schema pentru scutirea de la plata certificatelor verzi-HG 495).
După ce reconfirmăm eligibilitatea companiei și interesul pentru axa respectivă, agreăm un contract de consultanță care le garantează aplicanților un proiect complet și corect depus, demarăm scrierea proiectului.
După depunere, este evaluat circa 6 -12 luni pe fonduri europene și circa 4-5 luni pe schemele de ajutor de stat, timp în care noi răspundem clarificărilor.
Imediat după semnarea Contractului de finanțare începem implementarea proiectului, întocmim procedurile de licitații și, efectiv construirea halei/hotelului și/sau achiziția de echipamente.”
C&B: Cum sună povestea carierei sau afacerii dumneavoastră?
Roxana Mircea: „După absolvirea unui liceu pedagogic și un an în presa locală (pe durata ultimului an de liceu), am optat pentru secția de Geografia Turismului plecând de la ideea că îmi plăcea și îmi place teribil să călătoresc.
În facultate, primii doi ani am lucrat ca și educatoare, anul 3 ca și asistent manager la un centru de conferințe. În paralel am început Facultatea de Engleză–Spaniolă, o mai veche pasiune.
În anul 4 de Facultate am primit o Bursă Erasmus și am studiat la Universitatea din Alicante (Spania), însă nu am simțit ca e locul meu acolo, deși îmi place foarte tare Spania. După două joburi scurte ca și durată pentru o companie spaniolă, apoi pentru o firmă de training, a venit propunerea de a lucra pentru acționari români, dar care derulau parteneriate și cu investitori spanioli. Dupa circa un an, întrucât făcusem cursul de Manager de proiect și luasem contact deja cu fondurile europene, le-am propus să dezvoltăm acest departament. Am lucrat astfel circa 2-3 ani, până în februarie 2011, apoi am redeschis o firmă proprie căci firma la care lucrasem intrase în insolvență datorită crizei.
Prin urmare, din 2009 până astăzi, am activat doar în domeniul fondurilor europene și al ajutoarelor de stat.
Încă îmi place ceea ce fac, mă bucur când văd companii crescând, când văd că se construiesc hale/hoteluri, se crează locuri de muncă și România se dezvoltă.”
C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Roxana Mircea: „Viziunea mea în copilărie era să fac ceva în lumea asta și să fiu o persoană care să lase ceva în urmă. Așa gândesc și acum. Cred că avem datoria să ne dezvoltăm, dar și să contribuim la dezvoltarea altora și a României.”
C&B: Vă rugăm să ne povestiți o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea dumneavoastră!
Roxana Mircea: „O experiență pozitivă o reprezintă o fabrică de biscuiți construită la Craiova cu Ajutor de Stat, obținut de noi – evenimentul de start al construcției a fost unul foarte emoționant. O experiență negativă a reprezentat-o un hotel de 15 milioane de euro din Brașov care nu și-a mai găsit sursele de finanțare pentru a se construi.”
C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?
Roxana Mircea: „Să îndrăznească să viseze, să își seteze obiective pe 10 ani, 5, anual, lunar, zilnic și să muncească zi de zi pentru atingerea obiectivelor; Să nu uite să se bucure și de o viață frumoasă.
Strict referitor la fonduri nerambursabile, eu recomand să acceseze firmele care sunt pe creștere, cei care chiar vor să demareze niște proiecte de investiții și nu concep proiecte de investiții plecând de la fondurile existente.
Alegând un consultant cu experiență și care îți garantează depunerea unui proiect complet și corect, fiind tu ca și administrator implicat în coordonare și depunând documentele la timp nu poți avea eșecuri.”
C&B: Ce șanse vedeți pentru proiectele antreprenoriale interesate de finanțări UE?
Roxana Mircea: „Proiectele antreprenoriale au șanse mult mai mari în România decât în orice altă țară UE, întrucât încă avem cea mai mică rată de companii la 1000 locuitori din UE”