vineri, octombrie 4, 2024
spot_imgspot_img
AcasăStiriRomânii care au schimbat medicina la nivel mondial

Românii care au schimbat medicina la nivel mondial

Inovația este un factor cheie în dezvoltarea unei țări și implică direct oameni cu proiecte și idei care au impact. România are o clasă de antreprenori gata să riște pentru a ajunge la succes, iar printre aceștia se regăsesc si cei doi IT-iști români, András Kapy, fondator AxoSuits și Dorin Hirțe, director tehnic.

András Kapy este un român din Oradea,  fondator al firmei AxoSuits și dorește să dezvolte exoschelete la prețuri accesibile care să ajute persoanele paraplegice. Acesta este antreprenor în România de aproape 10 ani  și conduce start-up-ul de tehnologie medicală AxoSuits.

„În fiecare familie extinsă din România există cel puţin o persoană cu dizabilităţi. Despre câte persoane vorbim ? 2000, 20.000 ? Imaginaţi-vă un oraş din România în care trăiesc doar persoane în scaun cu rotile”, spune  András Kapy, fondatorul AxoSuits.

Soluția salvatoare vine chiar din partea unei firme românești cu un produs medical realizat de către un start-up dinamic și foarte promițător.

 Echipa AxoSuits  a dezvoltat un exoschelet, care îi ajută pe cei paralizați să meargă.

„Robotul în sine poate evita o serie de accidente, aşa l-am conceput, aşa l-am fabricat, să prevenim orice potenţial accident. Dacă pacientul se apleacă prea mult şi iese din echilibru, nu îl lasă robotul să iasă din echilibru, să cadă”, explică Dorin Hirţe, director tehnic AxoSuits.

Andras Kappy, fondatorul AxoSuits a intrat în lumea business-ului acum 10 ani, iar la început lucra pe cont propriu în domeniul de outsourcing, programare software, în domeniul IT, dar lucrurile s-au schimbat atunci când l-a întâlnit pe Dorin Hirțe, un geniu local, orădean, ulterior CTO-ul firmei.

Dorin și Andras au format o echipă invincibilă și au pus pe picioare compania care avea să dezvolte un exoschelet medical.

„Exoscheletul este un produs tehnic. Scopul meu era să rămân în domeniul tehnic, dar să fie un produs propriu. Să nu facem un produs Lohn pentru terţi, să fie o tehnologie de viitor. Să nu facem telefoane mobile când sunt jucători foarte mari pe piaţă şi să aducem în plus, ceva ce nu are orice afacere”, explică Andras Kappy

În anul 2013, existau doar două firme în România ce ofereau echipamente pentru persoanele cu probleme motorii, iar în spitale doar câteva echipamente de recuperare.  Acum, în spitalele din România sunt mai puțin de 10 aparate complexe pentru recuperarea celor cu dizabilități. Nevoia este una uriasă, iar ideea celor doi români este salvatoare.

Andras Kappy și Dorin Hirțe au pornit AxoSuits în anul 2013 cu ajutorul unui investitor, Adrian Gheară.

Adrian Gheară este primul investitor care a acceptat să finanțeze proiectul înainte să vadă un prototip.

„Statistic, 90% dintre start-up-uri eşuează. Este start-up-ul în care mi-am asumat cel mai mare risc. Și sunt foarte mândru de ce au făcut băieţii ăştia”, mărturisește Adrian Gheară.

Axosuits a obţinut un premiu la o competiţie pentru start-up-uri, pentru proiectul medical din Oradea. Un premiu de 10.000 de dolari, obţinut în 2014, la câteva luni de la lansare. Bani cu care a reuşit să facă prototipul şi să-l îmbunătăţească, astfel încât acum să treacă prin testări şi să îl omologheze pentru a putea fi scos la vânzare.

 

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT