Semnarea Acordului Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) a generat diferite reactii in randul romanilor. Daca Guvernul de la Bucuresti s-a aratat optimist, oamenii de afaceri din Romania nu prevad o schimbare mare in economia tarii.
CETA este un acord intre UE-Canada prin care se elimina peste 97% dintre taxele vamale. Pentru Romania, avantajele constau in posibilitatea atragerii investitiilor straine, maximizarea exporturile spre Canada si liberalizarea circulatiei romanilor in spatiul canadian.
„Guvernul Canadei a confirmat angajamentul de a elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017.”, a declarat Dacian Cioloş. “Consider ca aceasta liberalizare a regimului vizelor va crea oportunitati importante si pentru oamenii de afaceri romani care doresc sa dezvolte proiecte cu parteneri canadieni”, a mai spus premierul.
Conform Ministerului Afacerilor Externe, valoarea schimburilor comerciale bilaterale Romania-Canada era de 66,3 milioane de euro la 30 iunie 2016. Canada ocupa locul 28 in topul primelor 50 de tari din care provin investitorii straini in Romania.
Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Cristian Parvan, a declarat ca impactul la nivelul economiei va fi minor, dar si ca Romania “are o piata mare doar ca potential, nu ca realitate efectiva.”, conform Mediafax.
„Pentru un om de afaceri, eliminarea vizei poate insemna foarte mult, sunt cateva zile de alergatura. Dar ca impact la nivel de economie, acesta va fi minor”, a declarat Cristian Parvan. „Probabil ca mai suntem vreo 20 de milioane de romani, dar asta nu inseamna ca suntem si tot atatia consumatori. Oficial, sunt 4,8 milioane de salariati, din care trei sferturi castiga pana in salariul mediu pe economie. Un milion consuma si restul se uita – aceasta e realitatea la noi”, a mai spus liderul patronal.
Mai mult, liderii unui ONG care s-au opus semnarii acordului CETA, se arata ingrijorati de eventualele efecte sociale pe care le-ar putea avea acesta asupra romanilor. Potrivit ONG-ului, statele semnatare ar putea fi obligate de multinationale sa nu respecte anumite norme de protectie sociala, daca acestea le pot afecta profitul. „O corporatie care a investit in Romania si a creat un numar de locuri de munca in momentul in care salariul minim pe economie era de 900 de lei va putea da statul roman in judecata, daca acesta va ridica salariul minim la suma de 1.000 de lei, deoarece aceasta reglementare ii afecteaza profitul”
La 1 mai 2017, Canada va introduce o ridicare partiala a vizelor pentru cetatenii romani. Aceasta presupune ca cetatenii care au avut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani sau care detin in prezent o viza pentru Statele Unite, sa poata vizita sau tranzita Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie.