sâmbătă, octombrie 12, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersProf. dr. ing. Adrian Badea: "Cea mai mare bogăţie a unei naţiuni...

Prof. dr. ing. Adrian Badea: „Cea mai mare bogăţie a unei naţiuni sunt oamenii”

 

Conducător de proiect sau participant la peste 60 de contracte de cercetare în domenii precum transferul de căldură bifazic, schimbătoare de căldură compacte, recuperatoare de căldură valorificarea biomasei prin combustie, gazeificare sau piroliză, analiza ciclului de viaţă, captarea C02, depoluarea solurilor, impactul producerii energiei asupra mediului şi sănătăţii, case cu consumuri foarte reduse de energie şi multe altele, dl. Adrian Badea şi-a valorificat remarcabilă activitatea de cercetare prin editarea a nu mai puţin de 22 de cărţi şi 11 cursuri universitare. De asemenea, a avut 61 de articole publicate, dintre care: 10 în reviste cotate ISI; 13 în lucrări din conferinţe cotate ISI; 40 în reviste cotate BDI; 12 alte reviste şi 135 de articole comunicate la conferinţe interne şi internaţionale. În plus, a lucrat cu 27 de doctori, cărora le-a fost conducător şi cu doctoranzi în stagiu. Activitatea vicepreşedintelui Academiei Oamenilor de Ştiinţă în slujba ţării şi a cunoaşterii este fabuloasă. Însă cu siguranţă vă întrebaţi şi ce fel de persoană este în afara „serviciului” o somitate de talia domnului profesor Adrian Badea. Literatura, teatrul şi călătoriile sunt doar trei dintre hobby-urile domniei sale. „Contactul cu literatura a început încă din primii ani de şcoală şi continuă până astăzi. Însă genurile literare s-au schimbat, au evoluat de la povestiri, aventuri, SF, către istorie, eseistică şi memorialistică. Teatrul are o continuitate, cu atât mai mult cu cât fiica mea, Alexandra Badea, este regizor de teatru şi dramaturg. Călătoriile au explodat, după 1990, cu Europa; astăzi mă interesează mai mult China”, ne dezvăluie domnul vicepreşedinte, întrebat dacă preferă uneori o partidă de şah sau, poate, un joc de table între prieteni, vicepreşedintele AOS ne dezvăluie: „Nu am fost şi nu sunt un şahist de forţă, iar table nu am mai jucat de peste 30 de ani Prefer întâlnirile cu prietenii, colegii şi familia, în care să «mai punem lumea la cale» sau să ne amintim lucruri amuzante din anii trecuţi”

Care sunt însă principiile de viaţă ale omului Adrian Badea? Răspunsul este, evident, legat de activitatea sa profesională. „Având un contact îndelungat cu studenţii, dar şi cu cei maturi, am căutat să le înţeleg problemele, aspiraţiile, eşecurile. Sunt de părere că pot înţelege şi ierta multe. Nu pot face însă o concesie, atunci când vine vorba despre impostură, minciună, fudulie şi suficienţă. În profesia mea am dorit să las ceva în urmă: în primul rând o şcoală, discipoli. Am fost şi continui să fiu un «neliniştit», cineva care să-şi dorească lucruri noi şi, mai ales, să ştie să îi mobilizeze pe cei tineri, către noi direcţii de cercetare. Omul simplu, dar şi oamenii politici trebuie să înţeleagă două lucruri esenţiale: cea mai mare bogăţie a unei naţiuni sunt oamenii, iar aceştia nu se pot perfecţiona şi crea cunoaştere decât prin educaţie şi cercetare. Atât timp cât nu vom face din acestea priorităţi reale, susţinute prin resurse umane şi financiare, ţara noastră nu va avea un viitor prosper”, conchide vicepreşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă.

În slujba ştiinţei

Vicepreşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România AOSR (din 2012 până în prezent); vicepreşedinte CNADTCU (din 2012 până in prezent): director al Şcolii doctorale de Energetică UPB (din 2012 până in prezent); director al Institutului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare Politehnică (din 2012 până in prezent); preşedintele Fundaţiei Scientica (2006 – în prezent): şeful Catedrei de Centrale Electrice şi Energetică Industrială din Facultatea de Energetică. UPB (1990-2000): decanul Facultăţii de Energetică (2000-2006), pro-rector al UPB (2006-2012).

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT