duminică, octombrie 6, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersNicu Darastean, graficianul care creeaza punti peste timp

Nicu Darastean, graficianul care creeaza punti peste timp

Sursa imagistica importanta pentru istorici si nu numai, grafica a reprezentat intotdeauna un segment deosebit al celor pasionati de desen, pictura si alte modalitati de redare a realitatii. Inainte de aparitia mijloacelor digitale de prelucrare si reproducere a imaginilor, grafica reprezenta o modalitate de a reproduce artistic cotidianul, prin desene unice care evidentiau talentul autorului. Printre aşii graficii, se numara si Nicu Darastean, cel care a invatat grafica inca de pe vremea cand frecventa Scoala de Arte din Arad, avandu-l ca profesor pe Ioan Cott. Graficianul isi aminteste si acum cum umplea caiete si pagini intregi cu fel de fel de schite si desene, inversunandu-se sa-i iasa perfecte. Cu timpul, sustine dumnealui, a invatat sa nu mai caute perfectiunea, preocuparea de a realiza o capodopera, ci sa se concentreze sa obtina cat de mult poate din peisaje, cladiri, case, sau plante. Pentru ca da, Nicu Darastean a desenat de toate si si-a slefuit astfel, talentul.

El sustine ca numai prin exercitiu iti poti dezvolta abilitatile si considera ca totul pleaca de la modul in care iti setezi gandirea. In acest sens, Nicu Darastean vede mintea umana ca pe un soi de calculator, in care poti instala mai multe programe, urmand ca mana sa execute, intocmai ca o imprimanta.Nicu Darastean (3)

Inca din anii ‘90, lucrarile sale au aparut in revistele si ziarele Magazin, Curierul National si altele, fapt care l-a incurajat sa continue acest drum. Urmand cursurile Facultatii de Design, si-a perfectionat talentul, reusind chiar ca, pe durata anilor de studiu, sa se intretina singur din grafica. Studiul individual si perseverenta sunt cele care l-au propulsat printre cei mai apreciati graficieni de la noi, specializandu-se spre finalul facultatii pe grafica de sevalet, multe din lucrarile sale avand ca subiect Timisoara, oras cu arhitectura frumoasa si veche. Pe langa Timisoara, graficianul s-a orientat si catre alte orase: Cluj, Arad, Bucuresti, Resita, Sibiu.

Uneori, pentru a reliefa frumusetea unor cladiri, graficianul alege sa omita stalpi din fata, cabluri si alte detalii care obtureaza imaginea celor care trec prin fata cladirilor. Le face un fel de cosmetizare, reusind sa redea o cladire cu toata frumusetea ei. Scotandu-le din context, cladirile desenate ale lui Nicu Darastean capata alte valente, ajungand chiar sa nu mai fie recunoscute de oamenii care, desi trec zilnic pe langa ele, nu le acorda un ragaz sa le studieze cu atentie.Nicu Darastean

Despre Nicu Darastean, esteticianul Gheorghe Achitei spunea: „Descoperim in incercarile sale o vocatie de autentic pictor, ele dovedind o uimitoare intuitie a formelor in desfasurarea lor spatiala ca spectacol al lumii prezent la nivelul entitatilor materiale umile, tratate de ochiul comun drept lipsite de importanta, banale.”

Si pentru ca isi doreste ca multe din reprezentarile sale sa-si pastreze valoarea peste timp, graficianul Nicu Darastean alege sa elimine obiectele temporare care afecteaza imaginea completa a cladirii, precum stalpi, cabluri, cosuri de gunoi, imaginea rezultata fiind atemporala. In felul acesta, desenele sale au ajuns pe carti postale sau reproduceri inramate. Pentru ca sunt greu de localizat in timp, ceea ce le sporeste farmecul. Pentru a vedea cateva dintre lucrarile sale, accesati www.TimisoaraOverTime.ro sau www.darastean.com.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT