marți, martie 18, 2025
spot_imgspot_img
AcasăCareersMaria Prashkova: Modelarea HR-ul prin Terapia Gestalt

Maria Prashkova: Modelarea HR-ul prin Terapia Gestalt

Maria PrashkovaDirector de Personal, Cultură și Organizație la Avon pentru piețele din România, Europa Centrală și Europa de Sud, inclusiv Germania și Grecia, este de asemenea un terapeut Gestalt calificat, sub supravegherea Institutului Bulgar de Terapie Gestalt. În ultimii 10 ani, psihologia a fost o parte integrantă din viața ei, inițial prin educația sa în psihologie, apoi ca parte a terapiei personale, și ulterior în timpul celor 4 ani de formare, terapie personală și practică în metoda Gestalt.

Pe lângă munca și educația sa în psihoterapie, ea a acumulat peste 8 ani de experiență în HR în diverse roluri regionale și strategice, complet legate de dezvoltarea organizațională. Are o experiență profundă în domenii precum dezvoltarea potențialului, designul organizațional, consilierea în carieră, angajamentul și cultura organizațională și menține un interes puternic pentru Diversitate și Incluziune.

C&B: Ne poți spune în câteva cuvinte cine ești din punct de vedere profesional și personal?

Maria Prashkova: Tind să cred că cine sunt influențează ambele aspecte ale vieții mele, și este dificil să le separ complet. Mă consider un învățător pe viață, căutând mereu să-mi extind competențele și capacitățile profesional, fiind totodată deschisă să învăț din toate situațiile pe care viața mi le prezintă.

În ceea ce privește rolul meu actual, sunt Directorul de Personal, Cultură și Organizație pentru piețele din România, Europa Centrală și Europa de Sud, inclusiv Germania și Grecia.

C&B: Maria, poți detalia cum influențează formarea ta în terapia Gestalt abordarea ta în HR și dezvoltarea organizațională?

Maria Prashkova: În psihoterapia Gestalt, dialogul și relațiile sunt elemente fundamentale. Această abordare subliniază calitatea interacțiunilor dintre oameni și semnificația relațiilor lor în cadrul mediului lor. Această perspectivă influențează profund abordarea mea față de funcția de personal și dezvoltarea organizațională, deoarece cred că este esențial să cultivăm un dialog și relații sănătoase pentru a crea locuri de muncă prospere.

Sunt cu adevărat fericită să fiu într-o organizație unde aceste principii fac parte din cultură și modurile de lucru. Lucrăm activ pentru a cultiva o cultură care încurajează colaborarea, responsabilitatea și autenticitatea în cadrul organizației noastre. Scopul nostru este de a promova o comunicare deschisă unde fiecare se simte împuternicit să-și exprime gândurile și sentimentele în mod autentic.

C&B: Ce te-a atras în domeniul psihologiei și cum ți-a influențat această călătorie viața personală și profesională?

Maria Prashkova: Călătoria prin psihologie și psihoterapie a fost cel mai semnificativ aspect al dezvoltării mele personale și profesionale. Cea mai importantă realizare pentru mine a fost explorarea propriilor mele modele de comportament. Mi-am dedicat eforturile pentru a renunța la acele modele care îmi împiedicau bunăstarea și pentru a învăța altele noi care susțin creșterea și împlinirea mea. Momentul pivot în această călătorie a fost învățarea de a liniști vocea criticului interior.

Acceptarea mea completă, cu toate punctele mele forte și slăbiciuni, mi-a permis să preiau controlul asupra modului în care mă prezint în relațiile mele, atât personal, cât și profesional. Această schimbare de mentalitate a fost transformatoare, îmbunătățindu-mi încrederea în sine și permițându-mi să mă angajez în mod autentic în viață. Ca rezultat, am descoperit un profund simț al scopului în munca mea. Cunoașterea și îmbrățișarea propriei mele identități m-au condus să urmăresc inițiative care sunt în concordanță cu valorile și pasiunile mele.

C&B: Cu experiența ta extinsă în designul organizațional, ce strategii ai constatat că sunt cele mai eficiente în crearea unor medii de lucru fluide și dinamice?

Maria Prashkova: Dacă trebuie să aleg primele trei elemente care permit un mediu sănătos și ce funcționează pentru noi la Avon, aș spune:

Comunicarea transparentă – Avon a trecut prin multe transformări în ultimul an, iar cum știm cu toții, schimbarea poate fi uneori confuză, obositoare și epuizantă. Totuși, ceea ce s-a dovedit a funcționa pentru noi este să fim cât mai transparenți posibil cu echipele noastre despre strategia, planurile, provocările și poveștile noastre de succes. Încercăm să fim deschiși despre greșelile pe care le facem și învățămintele pe care le obținem din ele. Angajăm oamenii noștri din perspectiva unei comunicări de la adult la adult. Organizația noastră este foarte suplă, iar convingerea noastră principală este că fiecare persoană, la toate nivelurile organizaționale, ar trebui să aibă un cuvânt de spus – fie că este vorba de o provocare, o idee bună sau o perspectivă diferită, iar acesta este frumosul unei comunicări directe și transparente.

Siguranța psihologică – Pentru a avea o comunicare deschisă unde fiecare este încurajat să își împărtășească opinia, provocările și să vină cu propuneri și idei, este critic să creăm un mediu în care oamenii să se simtă în siguranță să fie autentici. De mai bine de 2 ani, lucrăm conștient la introducerea conceptului de mediu psihologic sigur în echipele noastre. Siguranța psihologică poate fi definită în mai multe moduri, dar cea la care ne aliniem implică crearea unui mediu în care vulnerabilitatea este recompensată. În lumea în care trăim, vulnerabilitatea la locul de muncă este uneori considerată o slăbiciune, iar acest lucru face atât de dificil pentru noi să învățăm că, în realitate, este o forță imensă care poate fi sursa unor relații adevărate, creativități și inovații.

Încurajarea colaborării – Când vorbim despre relații autentice adevărate, acest lucru duce în mod natural la menționarea colaborării ca fiind cheia pentru echipe funcționale și performante. După cum am menționat deja, siguranța psihologică promovează un mediu incluziv în care oamenii pot participa la un proces de învățare, pot contribui și pot provoca, dar nu în silozuri. Modurile noastre de lucru promovează colaborarea între toate nivelurile organizaționale.

Cu toate acestea, pentru a putea co-crea, ne concentrăm mai întâi pe construirea încrederii și responsabilității fundamentale. Încrederea că nimeni nu încearcă intenționat să facă rău, ci mai degrabă să atingă obiectivul comun. Responsabilitatea înseamnă că, dacă promit ceva, mă voi asigura că îl îndeplinesc. Și nu în ultimul rând, stilul de leadership promovat în organizație.

La Avon, vorbim și modelăm un leadership umil în care liderii sunt ființe umane autentice care nu trebuie să aibă întotdeauna răspunsurile, dar vor asculta întotdeauna echipele lor, încurajând asumarea riscurilor și învățând din rezultate, fiind mereu alături de tine.

C&B: În eforturile tale de consiliere în carieră, cum integrezi înțelegerile tale din psihoterapie pentru a ghida indivizii în căile lor profesionale?

Maria Prashkova: La fel ca în psihoterapie, în consilierea de carieră cred cu tărie că fiecare persoană are potențialul de a atinge obiectivele pe care și le stabilește. Obiectivul meu principal când ofer mentorat sau mă angajez în conversații despre carieră este să ajut persoana să-și câștige conștientizarea punctelor sale forte, oportunităților și mai presus de toate, a blocajelor sale pentru a-și atinge obiectivele. Din experiența mea, oamenii tind să se lupte cu atingerea obiectivelor profesionale nu pentru că le lipsesc abilitățile sau capacitățile. Foarte des, suntem blocați de conversații interne autocritice care ne opresc să avem vise îndrăznețe despre unde dorim să mergem profesional.

Și, similar cu psihoterapia, când vorbim despre cariere, încurajez întotdeauna oamenii să fie flexibili și deschiși la experiențele pe care ni le aduce viața profesională. Este frumos să ai un plan clar și o destinație, dar atunci uităm să ne bucurăm de călătorie și de priveliștile laterale, care ar putea fi cu adevărat inspiratoare. Uneori, un proiect în care ne angajăm poate deschide mai multe oportunități de carieră decât multe titluri de muncă pe care le putem obține.

C&B: Diversitatea și incluziunea sunt domenii de interes puternic pentru tine. Poți împărtăși o poveste de succes în care ai influențat semnificativ strategia de D&I a unei organizații?

Maria Prashkova: Absolut, cred că atunci când ne simțim acceptați pentru cine suntem, se întâmplă minuni în modul în care ne prezentăm celorlalți, modul în care contribuim, modul în care ne angajăm cu ceilalți și acest lucru are o conexiune puternică și cu modul în care performăm.

La Avon International, avem Grupuri de Resurse Asociate, care sunt grupuri voluntare, conduse de angajați, concepute pentru a susține și promova diversitatea, echitatea și incluziunea la locul de muncă, oferind un spațiu pentru ca angajații să se conecteze, să își împărtășească experiențele și să se sprijine reciproc. Avem 4 grupuri:

Frumusețea în culoare – Celebrăm diversitatea și vedem frumusețea în valorificarea diferențelor noastre. Indiferent dacă ești alb, negru, maro sau orice nuanță între ele, grupul „Frumusețea în Culoare” ar fi încântat să te aibă.

Avon Pride – Comunitatea Avon Pride este un spațiu de sprijin pentru comunitatea LGBTQ+ și aliații săi. Înființat în urmă cu 3 ani, ARG-ul Pride a găzduit cu succes 3 evenimente Avon Worldwide Pride, a colaborat cu Stonewall la Programul Campionilor Diversității Avon și a susținut poziția de Echitate și Incluziune lansată de Avon în 2022.

PossAbility – Grupul PossAbility își propune să adune Asociații din toate grupurile de abilități fizice și cognitive pentru a deschide un dialog despre practicile noastre de lucru și produsele pentru a face Avon accesibil tuturor.

Rețeaua Femeilor Avon – Dacă ești una dintre milioanele de ființe umane care cred că toată lumea se naște liberă și egală, care va lua măsuri împotriva prejudecăților de gen, discriminării și violenței pentru a aduce beneficiile egalității pentru noi toți, te rog să te alături mișcării noastre.

Pe lângă grupurile conduse la nivel global, în această iunie plănuim să explorăm ce înseamnă pentru noi ca ființe umane să fim acceptați, ce putere ne oferă și cum putem oferi această superputere și altora prin acceptarea lor.

Cred că cea mai mare diferență în acceptarea oamenilor/culturilor/modurilor de viață diverse este să nu le înțelegem, să ne fie teamă de ele. De aceea, împreună cu grupurile de resurse, împreună cu explorarea internă a propriilor noastre prejudecăți, sperăm să continuăm să consolidăm un mediu nonjudgmental unde „Este frumos să fii tu”.

C&B: Construirea unei culturi bazate pe incluziune, siguranță psihologică și bunăstare este mantra ta. Cum vezi evoluția aceasta în viitorul muncii?

Maria Prashkova: Când tehnologia se dezvoltă în fiecare secundă și IA poate acoperi pentru noi din ce în ce mai multe activități, cred că elementul uman este mai necesar ca niciodată. Tehnologia cu siguranță poate înlocui ființele umane în multe activități, dar cu siguranță nu poate înlocui când vine vorba de a face pe cineva să se simtă auzit, de a motiva, încuraja, de a fi prezent când este dificil pentru celălalt, de a oferi feedback pentru a susține creșterea celuilalt. Vreau să cred că crearea unui mediu sigur în care oamenii se simt liberi să își arate partea vulnerabilă, un mediu care încurajează oamenii să se odihnească, să aibă grijă de ei înșiși, va fi locul de muncă preferat pentru toate generațiile, iar o afacere cu o astfel de cultură ar înflori pur și simplu.

C&B: Ca lider al echipei de Personal pentru AVON România, Europa Centrală și de Sud, ce calități de leadership consideri că sunt cruciale în peisajul actual al HR-ului? Maria Prashkova: Când vine vorba de leadership, mai ales în domeniul HR, aș spune că calitățile sunt în general umane:

Ascultare activă – Pentru a fi un partener adevărat al afacerii, trebuie să înțelegem mai întâi partea cealaltă. Trebuie să fim capabili să auzim ce spun ceilalți pentru a putea veni cu soluția „corectă”. Am văzut întotdeauna funcția HR ca pe un facilitator al strategiei afacerii, așa că ascultarea și înțelegerea direcției în care afacerea dorește să crească sunt cruciale pentru facilitatorii pe care îi vom susține.

Fiind umil – Renunțând la control și acceptând că, ca lider, s-ar putea să facem greșeli și să nu știm răspunsul, trimitem un mesaj împuternicitor întregii organizații. A putea accepta că s-ar putea să nu ai cele mai bune idei în cameră, dar poți face cel mai bine din celelalte idei din cameră.

Conștientizare socială – Cred că întreaga lume este în continuă mișcare și la fel și companiile. Este bine cunoscut că schimbarea necesită multă energie atât pentru echipele de conducere pentru a o conduce cât și pentru asociații de la toate nivelurile. Văd rolul liderului HR ca fiind foarte conștient de dinamica și procesele din echipa de conducere și din organizație în general în timpurile de schimbare constantă. Acest lucru este fundamental pentru mine pentru a putea facilita procesul de schimbare, promova cultura corectă și a fi alături de lideri și oameni.

C&B: Ce sfat ai da profesioniștilor HR aspiranți care doresc să aibă un impact semnificativ în dezvoltarea organizațională și bunăstarea angajaților?

Maria Prashkova: Sunt conștientă că fiecare afacere are provocări diferite și promovează o cultură, așa că probabil nu există o singură rețetă care să se potrivească tuturor. Sfatul meu, sau cel puțin ce a funcționat pentru mine, este să fiu foarte conștientă de afacerea în care mă aflu – luptele, strategia, pașii tactici – pentru a putea oferi soluții care să fie în acord cu ea. Construirea unor relații puternice bazate cu fiecare lider de afaceri cu care lucrează profesionistul HR pentru mine este cheia succesului. Și prin relații puternice, mă refer la colaborare bazată pe încredere, respect și contractare reciprocă că unele conversații ar putea fi dificile, dar avem același obiectiv, așa că nu ne temem să le avem.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT