miercuri, martie 19, 2025
spot_imgspot_img
AcasăCareersLia Matanie, director regional Raben România: Când am considerat că am acumulat...

Lia Matanie, director regional Raben România: Când am considerat că am acumulat îndeajuns de multă experiență și procesul de învățare s-a diminuat considerabil, am decis să mai urc o treaptă pe scara carierei.

Lia Matanie, director regional Raben România este adepta provocărilor și este de părere că provocarea îți oferă șansa de a ieși din zona de confort. Nu ar schimba nimic din ce a făcut până acum și se mândrește cu dorința continuă de a-și depăși limitele. A fost de acord să ne răspundă la câteva întrebări și ne-am bucurat de o discuție din care am aflat multe din elementele pentru care succesul ne-ar fi mai aproape, indiferent de locul nașterii, familie sau noroc.

C&B: Cum sună povestea evoluției tale?

Lia Matanie: Dorința de a îmi învinge limitele și de a îmi demonstra mie ca pot mai mult m-a determinat ca imediat după absolvirea facultății să părăsesc Iașul pentru București. În mod neașteptat, accentul moldovenesc, precum și pozitivismul molipsitor au fost repede îndrăgite de colegi.

Am început de jos, din secretariat, de la activități de scanat și aranjat documente, la dosarul navei, iar azi, dacă mă uit la cei peste 12 ani de activitate în transport și logistică, nu aș schimba nimic din ceea ce am făcut.

C&B: Cum îți dai seama care este locul și momentul tău?

Lia Matanie: Curiozitatea și dorința de a înțelege logica din spatele fluxurilor de transport și logistică m-au determinat să îmi doresc să performez pe fiecare treaptă, iar atunci când am considerat că am acumulat îndeajuns de multă experiență și procesul de învățare s-a diminuat considerabil într-o poziție, am decis să mai urc o treaptă pe scara carierei.

Atunci când nu îți place monotonia și nu te simți bine cu activități rutiniere, logistica devine cafeaua din vene.Este extrem de greu să te mai poți extrage din acest „cerc vicios” o dată ce ai descoperit pasiunea pentru transport cu activități zilnice care pot fi complet diferite de la o ora la alta, de la o zi la alta.

C&B: Cât de importante sunt relațiile cu colegii și specializările acestora?

Lia Matanie: Am încercat să surprind și să învăț ceea ce este mai bun de la fiecare coleg specialist cu care am interacționat și îmi place să cred că, ceea ce sunt azi din punct de vedere profesional, are la bază piesele din puzzle-ul pe care le-am așezat cu cele învățate la fiecare discuție și interacțiune cu colegii specialiști din aria de transport și logistică.

Specializările și cursurile ulterioare au cimentat fiecare din aceste piese. Dorința continuă de dezvoltare și autodepășire au determinat participarea la cursuri de specialitate dedicate celor din lumea logisticii, precum și la cursuri dedicate zonei structurale/ manageriale și leadership de tip Lean Six Sigma, LMI etc.. Astăzi, sunt convinsă că baza solidă, formată în ani de experiență și dedicare m-au ajutat să privesc situațiile atipice cu calm și să adopt soluții dedicate, cu un grad de reușita garantat. În același timp, am convingerea că mai sunt multe provocări profesionale pe care urmează sa le descopăr și pe care le aștept cu entuziasm.

C&B: Apropo de provocări, cum a fost cu Covid 19?

Lia Matanie: Pandemia Covid m-a găsit acolo unde consideram că era locul cel mai potrivit să fiu, oferind servicii de transport în zona de retail. Atunci când panica era în creștere și primeam telefoane de la cei apropiați pentru a confirma că mai există marfa în depozite, a apărut sentimentul de datorie, de a fi acolo, alături de colegii din depozite care munceau non stop să pregătească marfa, precum și lângă șoferii de tir care știau că nu aveau cum să spună că nu mai pot (deși poate că asta simțeau), pentru ca marfa trebuia livrată, populația trebuia să aibă cele necesare.

C&B: Cum vezi situația societății românești din domeniul tău de activitate?

Lia Matanie: Ca și în business, în acest moment, viața ne testează și ne scoate din zona de confort. Și, după doi ani de restricții, când ziceam că nimic nu ne mai poate surprinde, situația de război de la granițele României ne dovedește că încă e foarte devreme pentru a revenii la estimări clare și planuri bugetare pe termen lung.

Consider că flexibilitatea și proactivitatea rămân în continuare cele doua caracteristici care vor ajuta atât companiile, cât și specialiștii să traverseze cu succes această perioadă.

Fie că noi conștientizăm, fie ca nu, viața dar și business-urile au o ciclicitate. Pandemia și războiul au făcut mai mult decât oricând ca rolul Supply Chain-ului să fie mai vizibil și să cântărească procentual din ce în ce mai mult în calculele multor companii.

Mai mult ca oricând, este nevoie să comunicăm eficient și transparent cu clienții și partenerii, pentru a accentua importanța prețului corect (cerere reală – ofertă corectă), singura modalitate pentru a depăși această perioadă.

C&B: Ce sfat/ sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși? 

Lia Matanie: Pentru aceștia, dar și pentru cei aflați la un nivel mediu care nu au încă curajul sau nu știu dacă sunt la nivelul de a urca pe scara vizibilității și a brandului propriu, dar și pentru companiile care nu știu ce îi așteaptă în piața din Romania, lucrez în acest moment la un proiect de suflet împreună cu alți doi specialiști în domeniu. Mi-am propus ca până la final de an să pot lansa proiectul care ar urma să devină un ghid pe mai multe paliere (operațional, structural, legal/ comercial, branding, resurse financiare si umane, retenție și motivare angajați, abordare clienți și multe altele) adresat în mod special celor care își doresc mai mult și nu știu cum să se raporteze la diverse situații de business din aria noastră de expertiză.

C&B: Care este punctul de referință al activității zilnice?

Lia Matanie: Foarte simplu, cei dragi și familia – ei sunt cei care îmi oferă echilibrul de care am nevoie pentru a mă putea dezvolta profesional armonios. Mărturisesc că energia provine de la familie și continuă să se dezvolte zilnic. Îi explic în acest fel fiului meu de câte ori am ocazia că învățarea este un proces continuu care trebuie să aibă la bază, în primul rând, dorința de cunoaștere.

C&B: Care este secretul pentru o carieră de succes?

Lia Matanie: Este foarte important să înveți în permanență, să crești profesional, să te deschizi spre noi oportunități, însă, în același timp este la fel de important să existe un echilibrul între profesie și viață personală. Doar cei care îți doresc și încearcă au șanse de reușită.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT