miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăBusinessIleana Bănucu, director general la Energo Install și rețeta simplă a succesului...

Ileana Bănucu, director general la Energo Install și rețeta simplă a succesului său

Ileana Bănucu este director general la Energo Install Buzău. Se consideră o persoană pozitivă, curioasă, cu mintea deschisa, cu o bună orientare în spațiu și timp, capabilă de conexiuni complexe, logică și anticipativă. Are 12 ani de experiență în poziții de top-management și crede că cea mai importantă abilitate a sa este capacitatea de a convinge oamenii să-și depășească propriile limite. Spune că limitele sunt artificial constituite și țin de frici, educație, societate sau experiențe anterioare. În sprijinul acestor afirmații poate să aducă probe sub formă de obiective atinse, evoluții constant pozitive și indicatori de performanță îndepliniți.

Un partener, un prieten sau un coach, niciodată un superior

„Mi-am început cariera ca inginer chimist în Romcarbon – șef de formație pe un schimb, fiind ultima generație care a primit repartiție la un loc de muncă. Am lucrat ca inginer simplu atât în producție cât și în alte departamente funcționale ale companiei Romcarbon: costuri, consumuri, marketing, timp de 12 ani. Apoi am fost pe rând: șef achiziții, director logistică, director general adjunct și în final director general, functie pe care am indeplinit-o timp de 5 ani. În perioada în care am fost director general la Romcarbon am pus bazele unui grup de reciclare (GreenGroup) care a devenit ulterior lider de piață. Aproape toate persoanele care astăzi fac parte din managementul acestui grup, mi-au fost colegi de echipă și sunt mândră de realizările lor. În aceeași perioadă am creat subsidiare, reprezentanțe și firme noi. Am pregătit și participat la listarea companiei la BVB (n.n. Bursa de Valori București) și am implementat proiecte cu fonduri europene. Ei bine, nu toate au avut succes, unele dintre ele au fost închise,vândute sau cedate parțial. Au fost situații în care am decis închiderea unor secții de producție care nu erau rentabile, pentru a deschide noi linii de fabricație cu produse noi și competitive pe piața de ambalaje.
Am avut norocul și șansa să lucrez cu un investitor deosebit, un adevărat vizionar. Venea dintr-o altă țară (Taiwan), cu o altă cultură. Am fost nevoită să mă adaptez, însă a fost o șansă pentru mine să-mi largesc orizontul atât de cunoaștere cât și professional. Era un partener, un prieten sau un coach, niciodată un superior. Am reușit să alcătuim, împreună cu alți manageri, o echipă imbatabilă în piață. Am atins toate obiectivele pe care ni le-am propus și chiar mai mult. Ingredientele succesului au fost: înflăcărarea pentru idei și concepte noi, dorința de a reusi, demnitatea, curajul și, mai presus de toate, respectul fiecarui membru al echipei. Funcționam ca o adevărată familie.
La un moment dat, prin 2013, am acceptat să preiau funcția de director general a unei subsidiare din grup. A fost o mare provocare. Compania Energo Install, căci despre ea este vorba, avea un mare potențial de creștere, însă nu era suficient exploatat. Deși există o creștere semnificativă pe nișa de instalații, la acea vreme, compania presta activități numai în interiorul grupului de firme. După numai trei ani, am reușit să triplez cifra de afaceri și să-i măresc profitabilitatea. Mai mult, cea mai mare pondere din activitate a fost ocupată cu beneficiari din exteriorul grupului. Acum, dupa 5 ani, este o companie cu o mare independență și în continuă dezvoltare.
Trebuie să menționez că toate aceste reușite din cariera mea s-au datorat oamenilor și echipelor cu care am lucrat. În acest context aportul meu a fost doar de identificare corectă a potențialului fiecărui membru din echipă, acordarea de suport și încredere fiecăruia astfel încât să-și depășească limitele. Am ascultat cu mare atenție toate sugestiile de inovare și am creat conexiunile cele mai potrivite între potențialul echipei și contextul pieței.

Trebuie să visezi, să încerci, să cutezi…

„În copilărie visam să devin medic, iar la terminarea liceului de matematică-fizică am dat examen la Medicină. Deoarece nu am luat examenul, m-am reorientat la Facultatea de Inginerie Chimică. Avea curriculum-ul cel mai apropiat de cel de la Medicină. Materia care mi-a plăcut întotdeauna a fost matematica, nu chimia. O posibilă conexiune este că îmi doresc să descopăr relația logică între acțiune, reacțiune și rezultat în toate evenimentele și activitățile din viața mea. Acum, la 50 de ani, lucrurile stau diferit față de copilărie și adolescență când credeam că singura meserie demna de apreciat este cea de medic. Nu o anumită meserie îți aduce satisfacții, ci orice meserie sau ocupație de care ești atașat(ă) mental și sentimental. În plus, cu cât depășești mai multe obstacole, cu atât satisfacția și stima de sine sunt mai mari. Deci, trebuie să visezi, să încerci, să cutezi cu mare încredere și să pui suflet în tot ce faci. Implicarea trebuie să fie totală, indiferent că este vorba de o activitate mică sau una foarte mare. Toată viața este un proces de învățare. Nu poți să știi ce îți place să faci până nu vei încerca orice oportunitate se ivește în viața ta. Este foarte important să înveți din experiențe și să trăiești cu entuziasm fiecare experiență. Nu poziția sau banii îți aduc satisfacție ci cât de mult reușești să evoluezi.

În primul an când am fost numită director general adjunct la Romcarbon, am realizat cel mai mare profit din istoria societății. Administratorii m-au chemat să mă întrebe cum am reușit și ce metode am utilizat. Le-am răspuns că nu am făcut decât să utilizez mult mai mult capacitățile și expertizele colegilor mei.

Ileana Bănucu, despre societate, afaceri și cariere

„Vis a vis de societate, eu o înțeleg și o definesc ca o asociere a oamenilor liberi pentru a îndeplini scopuri comune. Din păcate în etapa socială pe care o traversăm, scopurile comune sunt pur declarative. Oamenii liberi sau grupurile de oameni au scopuri individuale sau induse de interese materiale.
În opinia mea, afacerile sunt activități cu caracter economic care alcătuiesc scheletul de susținere al unei țări, mențin și dezvoltă forța de muncă, iar prin contribuțiile fiscale și sociale susțin pilonii de bază ai societății: Educația, Sanătatea, Armata și celelalte organizații ale statului. Trist este că susțin și clasa politică direct sau indirect, o clasă politică fără atributele unor oameni de calitate, fără demnitate, onestitate, patriotism, competențe, istorie și fără viitor.
Trăim în era digitalizării și afacerile trebuie reproiectate în aceste dimensiuni. Din această perspectivă, cred că în 10-15 ani, angajații care nu vor ști să utilizeze sistemele digitale vor fi la nivelul unor analfabeți de astăzi. Cum reacționează societatea la această provocare? Ce și cum ne pregătim generația de mâine? Este sistemul de învățământ capabil să anticipeze necesarul de mâine și să pregătească forme de învățare și informații pentru meserii/profesii adecvate?
Pentru carieră, văd vitală exploatarea tuturor oportunităților din viață astfel încât orice etapă trebuie să fie o treaptă pe care urci în dorința de cunoastere și perfecționare, cu onestitate și efort susținut.”

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT