marți, martie 18, 2025
spot_imgspot_img
AcasăSpecial GuestEste greu să fii femeie antreprenor în România?

Este greu să fii femeie antreprenor în România?

Cum v-am obișnuit, Luni scriu despre gândurile și trăirile mele legate de activitatea profesională și personală. Astăzi, voi răspunde scurt și răspicat la o întrebare formulată des (Este greu să fii femeie antreprenor în România?), o voi argumenta și voi ataca tangențial subiecte precum amnistia fiscală și schimbul de idei. Probabil ca le voi dezvolta ulterior și pe acestea.

Zilele trecute, în cadrul conferinței de presă pentru lansarea Asociației Elite Business Women Investment Fund, vorbeam despre această criză politică și amnistie fiscală care au acaparat media națională. Îmi doresc să nu ne mai învârtim în jurul cozii și a crizelor, pentru că NU cred în crize!

Criza / Provocarea/ Problema, este un nou mod de a face altfel lucrurile, de a genera oportunități și de a întreprinde acțiuni. Până la urmă, antreprenorul asumat este un deschizător de drumuri și un om care întreprinde acțiuni. Aș adăuga acum, schimbarea este singura constantă din viața noastră!

Aparițiile mele la diverse emisiuni, în calitate de fondator & CEO Elite Business Women, dar mai ales de femeie antreprenor în România, atrag după sine aproape obsesiv întrebarea “Este greu să fii femeie antreprenor în România?“. Contrar așteptărilor, spun hotărât “NU!”, de fiecare dată. Știu că răspunsul meu dezamăgește, pentru cei care își doresc să rămânem în zona gri a lamentărilor și este greu de “digerat”.

De ce NU? Pentru că:

  • 40% din antreprenoriatul românesc este de gen feminin (se poate, există precedent)
  • 60% din absolvenții de studii superioare sunt femei, la nivel global, iar asta înseamnă un capital uman educat care poate fi adus în antreprenoriat.
  • În România, accesul la educație este permis femeilor, vezi unele țări musulmane unde încă accesul fetelor la școală este interzis
  • Există programe care încurajează femeile antreprenor, Elite Business Women Investment Fund – Asociația lansată oficial săptămâna trecută într-o conferință de presă, sau fondurile alocate înființării de firme, SRL D, la care pot aplica, în egală măsură, și femeile.
  • Chiar și în zonele rurale se oferă subvenții sau fonduri europene pentru afaceri în domeniul agriculturii

Totuși, nimic nu se obține fără multă muncă, cu referire la cele de mai sus. Da, procedurile sunt greoaie și adesea îți pun piedici, însă se poate. Pe de altă parte, ceea ce lipsește, după părerea mea, este educația antreprenorială, unitatea antreprenorilor și mentorii sau modelele reale. Pun accentul pe unitate, pe sprijinirea antreprenoriatului local, pe antreprenoriat de tip colaborativ, sub semnul căruia stă EBWIF (Elite Business Women Investment Fund), pentru că 20% din membership fee este redirecționat către burse de finanțare pentru femei antreprenor.

Uneori, în Conferințe, dau exemplul mărului pentru a sublinia ideea de comunitate unită  “dacă eu am un măr și tu ai un măr și facem schimb de mere, în continuare fiecare dintre noi va avea un măr. Dacă eu am o idee și tu ai o idee și facem schimb de idei, atunci fiecare dintre noi va avea două idei.”

Te invit să construim împreună mediul de business în care îți dorești să reușești!

Bianca Tudor,

Astăzi, femeie antreprenor militantă a antreprenoriatului de tip colaborativ & fondator Asociație Elite Business Women Investment Fund.

Articole anterioare:

Un networking de success are la bază comunicare constructivă, deschidere și reciprocitate.

Corporatistul și pasiunea transformată în antreprenoriat

Despre brandul personal, promovare și construcție

Este bine să fim surzi uneori?

Astăzi, despre teama de succes

Primul meu editorial în revista Careers & Business

Bianca Tudor, Owner Elite Business Women: „Din 750.000 de companii doar 40.000 sunt profitabile. Avem nevoie de o cultură antreprenorială în România”

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT