La o competiție de alergare, ( apropo, alerg în fiecare dimineață și încurajez mișcarea pentru beneficiile asupra sănătății minții și a corpului), câteva broscuțe țestoase se pregăteau la linia de start. Toată lumea a început să vorbească în jurul lor, despre cât de greu este, absolut imposibil să ajungi la final! Consecința, toate broscuțele au abandonat…mai puțin una, care a ajuns la linia de finish și care, spre uimirea celorlalți, s-a dovedit a fi surdă. De aici, întrebarea: Este bine să fim surzi uneori?
Am visat să îmi pun amprenta în ceea ce reprezintă femeia antreprenor în România și nu numai. Am plecat din multinaționale și am fondat un business în zona antreprenoriatului social, aveam 26, pe atunci. Mentorul meu îmi spunea, cu dorința de a face o analiza SWOT, eu nu înțeleg foarte bine ideea ta, de ce să vină femeile la evenimentele tale, dacă sunt atâtea evenimente gratuite? Să nu pui tot sufletul tău în acest proiect, pentru că vei suferi!.
Patru ani mai târziu, Elite Business Women, este prezentă în 5 orașe la nivel național, 4 țări din Europa : Portugalia, Anglia, Italia, Belgia și se pregătește pentru alte conferințe internaționale, toamna aceasta. A fost greu? Da! Am suferit? Da! Am crescut? DA, cu sigurantă, în aproape 5 ani am crescut ca om, ca profesionist, ca femeie antreprenor cât într-o viață întreagă în orice alt domeniu!
Aud foarte des vorbindu-se despre cât de greu este să fii antreprenor în România! Cum te încurcă legislația, te fură Guvernul, ți se fură ideile și este plin Facebook-ul de fake uri:). Cred că uneori se insistă prea mult pe aceste idei, se insista pe a încuraja o mentalitate de tipul nu se poate, de ce să mai încercăm? Cu acest mindset (hint J, despre asta am vorbit în articolul de lunea trecută) reușește să ne conducă atât de bine clasa politică!:) Coincidență? Depinde foarte mult de optică, de ochelarii tăi, de reglarea auzului și convingerilor, dar mai ales de determinarea ta! Tot mentorul meu spunea că România este extraordinară pentru antreprenorii care sunt dispuși să muncească corect și să construiască în timp, neavând un ecosistem, o structură a antreprenoriatului și o traditie. Suntem încă la început de antreprenoriat. Gândiți-vă la UK, în 2018 erau înființate 5,7 milioane de afaceri, noi în 2018 avem 877.000 firme. Merg mai în profunzime, de exemplu, în Silicon Valley, unde antreprenorii trebuie să inoveze deja ca să supraviețuiască în business. Da, acolo ar fi provocator să vii cu o idee nouă, inovatoare, însă, România nu este încă saturată de afacerile basic în servicii și producție.
Schimbarea în bine poate veni din mediul privat, care să influențeze pozitiv legi, proceduri, sisteme. Cred că nu trebuie să-i auzim pe cei care spun că nu se poate, că nu în România… Mai cred că începem tranziția de la o mentalitate de tip eu la una de tip noi. Adică doar împreună putem să schimbăm ceva pe termen lung! Asta trebuie să auzim, în asta trebuie să credem și să promovăm!
fondator Elite Business Women & Elite Business Women Investment Fund
Articole anterioare: