În ciuda imaginii controversate pe care o au unii conaţionali, ingeniozitatea, truda şi seriozitatea multor români sunt apreciate fără putinţă de tăgadă peste tot în lume. Performanţele lor ne determină din ce în ce mai des să exclamăm în gând sau cu glas tare „suntem mândri că suntem români”. Că vorbim despre sport, despre artă sau cercetare, „copii frumoşi şi deştepţi” plecaţi de acasă pentru o soarta mai bună fac tot ceea ce le stă în putinţă ca ţara pe care au lăsat-o în urmă să le fie recunoscătoare. Sau măcar să le arate un sfert din recunoştinţa pe care le-o oferă alte naţiuni.
Încă din 1996, de pe vremea când preşedinte al Statelor Unite era Bill Clinton, „Casa Albă” oferă premii tinerilor cercetători. ”Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers” este cea mai înaltă distincţie acordată an de an noilor specialişti din domeniul cercetării ştiinţifice şi tehnologice. După Rada Mihalcea şi Andreea Creangă, peste puţin timp încă o româncă va fi privită cu admiraţie şi felicitată de preşedintele Barack Obama, pentru performanţe extraordinare. Este vorba de Viviana Grădinaru, cercetător principal la „California Institute for Technology”. După ani de muncă neostenită în laborator, Viviana Grădinaru a ajuns să se numere printre cele 105 personalităţi care urmează să fie răplătite cu această mult răvnită distincţie oferită de „Casa Albă”.
Absolventă a Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, profil matematică – fizică, apoi a Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, Viviana Grădinaru a ales să plece în Statele Unite undeva la începutul anilor 2000, pentru a-şi continua studiile. Aşa se face că, după finalizarea cursurilor la Institutul Tehologic din California – cel pe care îl slujeşte astăzi din postura de cercetător principal – tânăra aspirantă care în adolescenţă îşi uimea profesorii cu ambiţia, disciplina şi conştinciozitatea ei – a urmat un doctorat la renumita Universitate Stanford. Ulterior, în 2012, avea să devină profesor asistent în biologie şi inginerie genetică la Institutul Caltech din Pasadena. Munca asiduă în domeniul cercetării şi ideile strălucite au făcut ca Viviana Grădinaru să fie cooptată în lotul de elită al instituţiei californiene, acolo unde unul dintre laboratoarele de cercetare poartă chiar numele fetei venite din Moldova.
În numai patru ani, de la oameni simpli până la savanţi de renume mondial, toţi au ajuns să-i fie recunoscători româncei noastre, mai ales pentru cercetările realizate de aceasta, împreună cu o mână de tineri avizi de cunoaştere şi pasionaţi de cercetare. În vara lui 2014, după doi ani de cercetări în „G-Lab”, Viviana Grădinaru şi echipa sa de la Caltech au fost în măsură să anunţe o descoperire epocală în domeniul ştiinţei medicale: şoarecii transparenţi. Cu această nouă tehnică se deschide calea către o nouă generaţie de terapii pentru combaterea unor afecţiuni severe – de pildă autismul. Mai mult, graţie Vivianei Grădinaru şi echipei ei, oamenii de ştiinţă vor putea cartografia mai bine sistemul nervos sau modul în care se răspândeşte cancerul în organism. „Metodologia noastră are potenţialul de a accelera orice demers ştiintific care ar fi benefic pentru cartografierea întregului organism, inclusiv studiul despre cum nervii periferici şi organele pot afecta profund cogniţia şi procesarea mentală, dar şi viceversa”, spune Viviana Grădinaru.
Deşi existau şi înainte o serie de metode de a face transparente diferite organe, tehnica descoperită de doctor Grădinaru, denumită „CLARITY”, are rolul de a duce procesul până la capăt, în sensul că întreg corpul unui animal devine transparent în maximum două săptămâni. Dar Viviana Grădinaru nu se va opri aici. Pasiunea ei pentru cercetare şi curiozitatea nativă o fac să ia în serios toate întrebările. Viviana Grădinaru: „Tatăl meu, de altfel un om foarte calm, a spus: ce a fost în capul tău? Acum am luat întrebarea aceea în serios şi am învăţat că în creierul uman există 100 de miliarde de neuroni, care sunt interconectaţi în 100 de trilioane de feluri.”
Dincolo de performanţele sale ştiinţifice absolut remarcabile, Viviana Grădinaru îşi face timp şi pentru viaţa de familie. Este căsătorită de ceva vreme cu un compatriot, de asemenea om de ştiinţă, şi are doi băieţi. Nu-şi neglijează nici pasiunile. De pildă, adoră să danseze. Îi plac dansurile de societate, cu care de altfel a început să cocheteze încă din facultate. “Am participat la câteva concursuri, dar numai la nivel de amatori. Favoritul meu este Quickstep-ul!”, spune Viviana, cea care la 34 de ani a uimit lumea ştiinţei prin descoperirile sale. Care nu sunt deloc puţine.