vineri, ianuarie 17, 2025
AcasăCareersDe vorbă cu Viorel Cun, înainte de SMART HR

De vorbă cu Viorel Cun, înainte de SMART HR

În industria resurselor umane, unde tehnologia și inovația transformă fiecare aspect al muncii, cu două decenii de experiență în vânzări, managementul parteneriatelor și domenii tehnice, Viorel redefinește peisajul HR, navigând cu îndemânare prin complexitățile industriei cu un echilibru perfect între empatie și inovație. El anticipează cu precizie că transformarea majoră în HR va fi integrarea automatizării și a inteligenței artificiale pentru a reduce sarcinile repetitive, lăsând loc pentru un accent sporit pe competențele umane esențiale: empatia și curiozitatea. Conștient de capcanele tehnologizării excesive, el menține un echilibru vital între inovație și umanitate, insistând că „oamenii au nevoie de oameni” în domenii critice precum vânzările, HR-ul și consultanța.

Prin intermediul unei abordări inovatoare față de diversitate și incluziune, Viorel promovează o cultură de muncă veritabil incluzivă, argumentând că empatia și curiozitatea oferite clienților trebuie să se reflecte și în relațiile cu angajații. El evidențiază importanța creării unui mediu în care angajații se simt valorizați și motivați, recunoscând legătura directă dintre fericirea angajaților și productivitate.

Viorel pune un accent deosebit pe managementul talentelor și bunăstarea la locul de muncă, subliniind necesitatea unui program de wellbeing care să fie personalizat în funcție de nevoile angajaților și să promoveze o cultură a învățării continue. El vede viitorul spațiilor de lucru ca fiind flexibil și adaptat la nevoile în schimbare ale forței de muncă, îndemnând liderii HR să prioritizeze proiectele și performanța în locul programelor fixe.

Cu competențe remarcabile în leadership și dezvoltare de produs, Viorel Cun este un inovator în adevăratul sens al cuvântului, dedicat remodelării lumii HR într-un mod care să pună umanitatea în centrul atenției.

C&B: Cu o carieră vastă în domenii tehnice și managementul parteneriatelor, cum ai ajuns la concluzia că integrarea automatizării și inteligenței artificiale este viitorul HR?

Viorel Cun: Singura constantă este schimbarea… Volumul de CV-uri primite per job este uriaș, și asta se traduce printr-un volum în creștere și presiune pe departamentele de HR care trebuie să găsească “acul din carul cu fân”. Iar pentru asta, un sistem bine organizat și automatizat duce la eliminarea proceselor repetitive. Cu ajutorul AI, profesioniștii din HR au timp să se focuseze acolo unde este nevoie: să găsească cele mai potrivite talente.

În workshopurile mele pentru HR vin din ce în ce mai mulți specialiști în căutare de soluții prin care să atragă noi candidați.

C&B: Ai subliniat importanța empatiei și curiozității ca competențe umane esențiale în era automatizării. Cum crezi că liderii pot cultiva aceste calități în ei înșiși și în echipele lor, și cum ar trebui să le integreze în strategiile de HR?

Viorel Cun: Prin puterea exemplului pentru echipe și creșterea competențelor de soft skills. Prin eliminarea stereotipurilor de vârstă, gen sau etnie – des întâlnite în România. Deciziile trebuie luate pe baza competențelor și indicatorilor de performanță și recompensate conform lor.

C&B: Prin prisma abordării tale inovatoare față de diversitate și incluziune, ce strategii crezi că s-ar putea implementa pentru a promova o cultură de muncă cu adevărat incluzivă?

Viorel Cun: Nu există o pastilă/o soluție AI care să rezolve cu adevărat asta pentru toate companiile. Orice strategie trebuie construită cu empatie și curiozitate față de angajați și clienți astfel încât să se tindă către un ecosistem perfect. “Fericirea este ceva care nu se atinge niciodată, dar în căutarea ei merită să alergi toată viața,” zice o formație rock de la noi.

C&B: Viziunea ta asupra viitorului spațiilor de lucru subliniază flexibilitatea și adaptabilitatea. Care sunt principalele schimbări pe care le preconizezi în designul spațiilor de lucru și în politicile de HR pentru a susține această viziune?

Viorel Cun: Ador să văd oameni muncind în parc pe o bancă, într-o cafenea. Personal, am implementat walk&talk în anumite ședințe cu rezultate fantastice. E minunat să vezi oamenii zâmbind natural în ședințe – iar zâmbetul este primul pas către productivitate, nu doar în servicii directe cu clienții, ci și față în față cu proprii colegi. Oamenii care zâmbesc și sunt fericiți vin mai ușor cu empatie și curiozitate către colegi sau clienți.

C&B: Ai căpătat o vastă experiență în ultimii ani în folosirea LinkedIn pentru generarea activă de lead-uri. Cum crezi că se poate transpune metoda ta în identificarea și atragerea talentelor?

Viorel Cun: Pentru că LinkedIn este o bază de date live, actualizările automate ne mențin conectați, favorizând conversații autentice care stimulează notorietatea brandului și generarea activă de lead-uri. Eu activez în vânzări de 20 de ani și e minunat să cunoști oameni noi. Orice profil de LinkedIn ascunde o poveste reală de viață – iar eu iubesc poveștile reale.

C&B: Vei susține un workshop în cadrul evenimentului SMART HR. Ne poți spune de ce crezi că oamenii ar trebui să participe la acest eveniment și chiar la workshop-ul tău?

Viorel Cun: În workshopurile mele folosesc doar două slide-uri și asta pentru a avea o structură. În rest, îi invit pe participanți la un dialog de la care să învățăm împreună, să explorăm povești reale despre oameni și companii care au nevoi reale. Odată ce înțelegem aceste nevoi, este foarte ușor să recrutăm sau să ne poziționăm în fața unui candidat.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT