Numele meu este Mirabela Marcu, sunt româncă născută în Tulcea. În prezent locuiesc și-mi desfășor activitatea în Austria. Sunt o persoană ambițioasă și nesuferit de sinceră. Din România am plecat in urmā cu 18 ani. Terminasem viata de elev si am decis sa studiez Relatii Internationale la WU- Wien. Acum avem o afacere aici, una de familie, cu doar 10 angajați. Totul a pornit acum 17 ani, din dorința de a mă adapta vieții în străinătate. Am reușit, deși nu am activat niciodată în domeniul turismului sau al gastronomiei. Practic, am riscat.
De la o serată, la un restaurant și pensiune
De fapt, am decis să riscăm, pentru că am hotarât împreună cu soțul. Se întâmpla în 2001. Am stabilit să organizăm o serată românească, în data de 6 decembrie, de Moș Nicolae. Îmi amintesc că nu aveam foarte mulți bani. Capitalul de început a fost de numai 1500 de euro. La vremea respectivă, comunitatea de români era foarte micā, însă succesul a fost cu mult peste așteptările noastre. Cum succesul trebuie să-l folosești, am transformat acel model de serată într-o tradiție de sâmbătă seara. A funcționat, de asemenea, foarte bine. Simțeam că am atins exact acea necesitate, acel lucru de care aveau nevoie clienții și prietenii noștri. Un an mai târziu, ne-am orientat către deschiderea unui restaurant cu specific românesc. Am reușit și cu el. Nu aveam cum altfel, pentru că venea natural, din discuții, recomandări și activitate. Acum, dupa 16 ani, pregătim deschiderea unei pensiuni într-o zonă montană.
Plecați din România sau rămâneți?
Pe cei ce doresc să părăsească România, i-aș sfătui să își dorească, înainte de orice, să se integreze. Apoi, să învețe limba acelei tări și să respecte regulile si legile ei. Străinii au impresia despre noi că am face parte din lumea a treia. Sunt uimiți, cei care ajung să ne viziteze , să constate că suntem mult mai avansați. Nu și de infrastructură sau unele servicii, de care sunt foarte dezamăgiți. Din nefericire, societatea din România este într-o continuă degradare. Diferența dintre păturile sociale este din ce în ce mai pregnantă. Sper totusi ca noua generație să schimbe ceva. Atât timp cât sistemul Pile și relații funcționează, schimbarea doritā nu va veni. Deci, nu mă aștept curând la schimbări majore. Pe cei care au rămas și au de gând să rămână in România îi rog să le pese și să se implice activ în schimbare. Avem o țară prea frumoasă și bogată să nu ajungă acolo unde-i este locul. Eu am încredere în români și am încredere in România, chiar dacă rostul meu este acum aici. Doamne, ocrotește România și pe români!
Nu facem compromisuri, nu înlocuim produse
Dacă nu ați ajuns la restaurantul nostru și treceți prin Viena, vă recomand să o faceti. Se numeste Restaurant Donaudelta (Delta Dunării). O să constatați singuri ce se întâmplă la noi. Vă așteptam cu preparate tradiționale corect și responsabil realizate. Nu facem compromisuri, nu înlocuim produse sau gusturi. De ce? Pentru că așa am rezistat. Așa i-am convins pe clienții și prietenii noștri și tot aceste lucruri ne ajută să ne extindem și diversificăm. Cei care mănâncă la restaurant o fac pentru că merită. Merită să fie serviți și tratați corect. Au alte activități, iar noi suntem suportul lor emoțional și responsabil de măncare corect și conștient preparată. Curând o sa vă povestesc și de cabana noastră montană. Ne bucurăm să o acceptați pentru vacanțele de ski în Austria.