Cosmin BAIU, MBA, este Director la Direcției Garantare și Contragarantare din cadrul Fondului Român de Contragarantare SA și autor al cunoscutelor volume de business și management: „Analiza financiară pe înțelesul TUTUROR”, Editura Evrika 2018 și 2019, precum și al altor lucrări de beletristică. Primul volum a fost tradus în limba engleză și a cunoscut un succes important în plan internațional, fiind vândut în format electronic, pe trei continente. Are o carieră de peste 20 de ani în domeniul financiar-bancar, în bănci de top din România, unde a ocupat poziții de director executiv și director național de vânzări în zona IMM/Mari Corporații, poziții ce i-au oferit o viziune de ansamblu asupra vieții social-economice în și post-criză, asupra challenge-urilor dezvoltării unei cariere de succes, într-un mediu adesea mișcător și oscilant.
Pasionat de istorie, antropologie, istoria artei și în special a religiilor, IT, conectat la cele mai noi tendințe în domeniul informatizării și digitalizarii proceselor operaționale, adept al organizării și motivării echipei, ca principal motor al succesului managerial, domnul BAIU este o personalitate complexă, ce poate trece cu ușurinţa intelectualului de la dezbaterea unui subiect de afaceri, la o discuție la fel de interesantă și incitantă, în multe alte domenii. Despre toate aceste preocupări ne vorbește el prin intermediul cărților sale, care au de regulă o abordare mulți-fațetată, filosofică, umanistă, a problemelor și temelor enunțate- business, social, istoric, religios. Cărțile sale sunt lecturate cu plăcere atât de către profesioniști în domeniul economic, cât și de către medici, profesori, ingineri, etc.
C&B: Faceți o descriere sau definiți activitatea dumneavoastră!
Cosmin BAIU: „Sunt un pasionat al lumii finanțelor în general, al tehnicilor de management al vânzărilor, de evaluare a bonității unui proiect/plan de afaceri. În prezent, în cadrul Fondului Român de Contragarantare SA, am fost implicat efectiv în managementul operațional a două programe guvernamentale de importanţă majoră pentru economia românească: Programul Start-Up Nation, ediția 2017-2018, dar și ediția 2019-2020, și programul guvernamental de garantare în nume și cont stat Investește în Tine, destinat persoanelor fizice sub 55 de ani ce doresc să contracteze un credit pentru educație și cultură. Aceste proiecte, ce generează volume foarte mari de solicitări într-un termen scurt, au constituit o provocare managerială pentru mine. Astfel, în ultimul an, am reușit – împreună cu o echipa formată din profesioniști de top – să digitalizez complet procesul operațional, inter-conectarea cu instituțiile financiar-bancare partenere, ceea ce a dus la o creștere rapidă a productivității muncii, concomitent cu diminuarea/eliminarea erorilor operaționale.”
C&B: Cum sună povestea carierei dumneavoastră?
Cosmin BAIU: „Provin dintr-un oraș mic, de provincie, Râmnicu Sărat, un oraș care și astăzi îmi evocă nostalgia copilărie, a primelor cărți citite sub bolta cu viţă de vie a casei natale. Consider că astfel de mici orașele, presărate pe harta țării, reprezintă un puternic incubator, o forjă generatoare de personalități marcante pentru știința și cultura românească. Marile orașe, cu multiplele lor tentații adresate adolescenților, diluează întrucâtva forța spirituală, puterea creatoare, concentrarea asupra atingerii unor obiective profesionale, pentru tinerii aflați în căutarea unui drum în viață.
Am venit în București în 1996, atunci când am fost admis la Facultatea de Finanțe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, acolo unde am finalizat ulterior și secția de Studii aprofundate, precum și un Executive MBA, rezultat al unei colaborări româno-franceze.
Începând cu anul 2000, am pornit de la cel mai jos nivel, cel de Junior Operations Officer în cadrul fostului Demir Romlease SA (actualmente Unicredit Leasing). După o scurtă perioada acolo, m-am alăturat echipei Alpha Leasing, ocupând poziția de Senior Key Account Manager, poziție în care am fost testat pentru prima oară în ceea ce privește calitățile de vânzător corporate. După 3 ani petrecuți acolo, m-am alăturat extraordinarei echipe a BRD- Groupe Societe Generale, unde am construit o carieră de succes de-a lungul a peste 13 ani. Pornind din poziția de analist credit senior, în cadrul Direcției Comerciale a Băncii, am evoluat succesiv în 5 alte poziții de conducere: Manager Regional IMM, Director Comercial Național pe zona IMM/Mari Clienți, Director Corporate, Director Executiv Regional, Director Comercial al BRD Sogelease SA, filiala de leasing a băncii.
De-a lungul întregii mele activităţi, am avut la baza câteva elemente, convingeri și valori personale, care au făcut ca – indiferent de volumul de muncă alocat, de nivelul presiunilor comerciale- să-mi desfășor activitatea cu ușurință, cu plăcere chiar: Empatia față de clienți, dorința de a le înțelege nevoile și de a-i sprijini; Orientarea către rezultatul final, eliminarea tuturor piedicilor de orice natură, care constituie tot atâtea obstacole în atingerea obiectivelor; Spiritul de echipă; Acțiunile/deciziile mele, indiferent cât de simple, fac întotdeauna parte dintr-un set mai mare de reguli ce constituie propria strategie pe termen mediu și lung; Pasiunea pentru activitatea de analiză financiară și evaluare a Proiectelor de afaceri.”
C&B: Care erau viziunile dumneavoastră în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Cosmin BAIU: „În copilărie mi-am dorit mai mult ca orice să ajung scriitor și chiar unul de succes! Încercările mele de pe atunci sunt influențate puternic de literatura SF, de romanele de aventuri ale lui Jules Verne, sau romanele filosofice ale lui Frank Herbert. Îmi doream de asemenea ca- şi atunci ca şi acum – ca existența mea să aibă un impact asupra omenirii, să nu fie doar o simplă existența oarecare, necunoscută. Probabil însă că la fel gândesc toți cei animați de dorința de a evolua, de a dobândi averi spirituale, de a da un sens propriei existenţe pământești. La polul opus însă, se găsesc adolescenții ce primesc totul de-a gata de la părinți, ceea ce le perturbă de multe ori iremediabil busola propriei valori, determinându-i să asiste pasiv, lipsiți de voință, la trecerea inexorabilă a timpului. În adolescență mi-am dorit mult să urmez o carieră în domeniul umanist, al literelor, însă viața a vrut ca eu să fac cu totul altceva.
Aruncat în lumea finanțelor, mi-am descoperit pasiunea pentru finanțarea proiectelor de investiții, pentru realizarea de clădiri, spitale private, fabrici, etc. Toate aceste proiecte pornesc de la o idee a antreprenorului, însă aceste idei nu se pot concretiza în lipsa sprijinului acordat de Finanțator. Ușurință cu care scriam literatură s-a dovedit a fi un real avantaj în prezentarea proiectelor complexe de investiții, fiind aproape imediat remarcat și promovat în structurile de management pentru claritatea expunerilor mele, analiza pătrunzătoare și detaliată, ce nu lăsa loc de echivoc în luarea unei decizii de aprobare.
Acum, la 40 de ani, sunt implicat foarte mult în activități ce țin de popularizarea științei, de creație, optimizare procese, știința managementului, filosofie.”
C&B: Vă rugăm să ne povestiți o întâmplare/experiență pozitivă și una negativă legată de activitatea dumneavoastră!
Cosmin BAIU: „Sunt multe întâmplări pozitive, mi-e greu să mă opresc la una în particular. Dacă ar fi să dau un exemplu recent, aș menționa finanțarea cu succes a clinicii de oncologie din cadrul spitalului privat SANADOR. De-a lungul întregului proces dedicat obținerii aprobării dosarului de finanțare, negocierii contractelor cu furnizorii, etc, am fost animat de dorința de a ajută oamenii ce se confruntă cu aceste grave probleme de sănătate, de a le oferi o șansă la viață. Iată cum un finanţist poate fi implicat în proiecte cu caracter umanist, lucru încă nu suficient prezentat și cunoscut de către opinia publică.
La capitolul experiențe negative, sunt foarte multe, poate prea multe, și au legătură directă cu primitivismul managerial al anilor 2000, ce a permis unor manageri lipsiți de etică profesională sau chiar și experiență propriu-zisă, să ocupe poziții de top în companii multinaționale. Revin acum la valorile personale menționate mai sus, a fost nevoie să apelez deseori la acestea pentru a-mi păstra verticalitatea, optimismul și credința în potențialul enorm de a face bine al mediului financiar-bancar.
O exemplu de experiență negativă recentă este legată de finanțarea primului tren construit și operat integral în România, la Craiova, un proiect extrem de dificil de promovat intern, tocmai datorită unicității sale. Un proiect care inițial a fost susținut de către foarte mulți manageri din bancă, s-a transformat repede într-un proiect susținut doar de către mine. Decizia finală de aprobare, a sunat în felul următor: Aviz favorabil finanțării, ca urmare a susținerii domnului C Baiu. În cazul în care proiectul se va dovedi un insucces și va întra în default, domnul Baiu va părăsi banca. Reflectaţi o clipă la acest mesaj şi gândiţi-vă cum aţi reacţiona dumneavoastră într-o situaţie similară. Această frază este doar un mic exemplu al lipsei oricărei etici profesionale și al abuzului de putere din partea unor persoane sosite în România pe poziții de conducere, persoane ce nu au nici pe departe calificarea și experiența necesare pentru pozițiile pe care le ocupă. Trenul a fost finanțat și rambursat integral cu succes și poate fi folosit de către zeci de mii de oameni vara, pe ruta spre litoral.”
C&B: Ce sfat/sfaturi aveți pentru cei aflați la început sau indeciși?
Cosmin BAIU: „Pentru tinerii indeciși sau aflați la început de carieră am următorul sfat: Căutați în adâncul vostru- fără să urmați nici un sfat din exterior- care este pasiunea/hobbyul ce vă animă, care vă transformă orice activitate într-o plăcere. Indiferent ce spun ceilalți (de obicei părinții sunt vinovații de serviciu), încercați să urmați o carieră în domeniul care vă atrage cel mai mult, cel mai apropiat de pasiunea voastră. Nu toți trebuie să ajungeți medici, avocați și bancheri, cele trei meserii la care părinții excelează cu sfaturile.
De-a lungul carierei mele am întâlnit foarte, foarte mulți angajați ce urau fiecare zi petrecută în mijlocul bilanțurilor financiare, al facturilor ce trebuiau contabilizate, al contractelor comerciale, etc. Va dați seama ce deprimant este să accepți că vei lucra într-un domeniu ce nu-ți place pentru tot restul vieții? Realizați cât de anacronică este situația unui tânăr de numai 30 de ani ce se gândește deja la pensionare, ca și cum aceasta l-ar scăpa atunci dintr-o capcană?!
Tocmai din acest motiv am sfătuit întotdeauna tinerii să-și urmeze propriile visuri și nu pe ale altora. Nu putem avea o societate formată numai din medici, bancheri și avocați, oricât de mult își doresc părinții asta pentru odraslele lor. Viața social-economică este cu mult mai complexă de atât și niciodată nu este prea târziu să îți redefineşti cariera, să te reinventezi, pentru a activa în domeniul ce îți aduce satisfacții.”
C&B: Ce ne puteți spune despre cele doua volume recent publicate la Editura Evrika- Analiza Financiara pe intelesul TUTUROR?
Cosmin BAIU: “De la bun început trebuie să precizez că scrierea acestor 2 volume nu a fost o muncă deloc uşoară. Cele două volume sintetizează și prezintă împreună peste 100 de studii de caz și exemple practice, grupate in 5 mari teme principale:
- Prezentarea detaliată a bilanţului societăţilor comerciale;
- Analiza financiară a societăților comerciale/ Planuri de afaceri;
- Prezentare produse financiar bancare de finanţare; exemple practice, studii de caz;
- Tentative de fraudă bancară; tehnici de detectare timpurie a acestora
- Managementul performanţei echipelor de vânzări și Back Office (Risc, Financiar, Operaţional).
Cele două cărţi sunt rezultatul a douăzeci de ani de experienţă in domeniul financiar-bancar, in companii de top la nivel european. Scrise într-o manieră non-conformistă, uşor de lecturat, cărţile abordează probleme fundamentale și chiar comportamentale, atat ale finanţatorilor, cât și ale oamenilor de afaceri. Finanţarea reprezintă o activitate în care sinceritatea si buna comunicare dintre cel ce solicita creditul și Finanţator sunt extrem de importante pentru finalizarea cu succes a proiectelor. Nu în puţine cazuri, preconcepţiile, neadevărurile, încercările de ascundere a adevărului, aduc prejudicii grave ambelor părţi implicate. Folosind exemple concrete, am încercat sa demonstrez, să prezint, cauzele eşecurilor răsunătoare, dar şi ale succesului comun in activitatea de finanţare a proiectelor de investiţii. Datorita firii mele perfecţioniste, am mers pana acolo încât mi-am desenat propriile sketch-uri, menite să destindă atmosfera pentru cititori. Vândute in câteva mii de exemplare, Analiza financiara pe înţelesul tuturor figurează în toate topurile de carte de profil economic din Romania.”