miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăStiriCât a costat Marea Britanie prima zi a BREXIT

Cât a costat Marea Britanie prima zi a BREXIT

Lira sterlină şi acţiunile la bursă au început să tremure odată cu anunţul oficial al rezultatului referendumului de joi, în urma căruia Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Schimbările de pe piaţă s-au făcut simţite imediat după ce tabăra „LEAVE” a preluat conducerea în timpul numărării voturilor, vot care, în cele din urmă, a fost şi câştigat de aceştia cu un procent de 52%, faţă de 48% cât au reuşit să obţină votanţii pro-europeni, diferenţa de voturi fiind de 17.410.742.

The Independent prezintă o analiză a schimbărilor de pe piaţa valutară care au lovit cu putere Marea Britanie, încă din prima zi a „erei” Brexit.

1. Indicele FTSE 100: Valoarea primelor 100 cele mai mari companii britanice a scăzut cu 120 miliarde de lire

Bursa britanică a deschis în scădere vineri, indicele FTSE 100 înregistrând cea mai mare cădere de la criza financiară încoace, cu nu mai puţin de 8 procente. Acest fapt a condus la o scădere cu 120 miliarde de lire a valorii celor 100 mari companii pe care le include indicele FTSE.

Băncile au fost cel mai grav afectate, acţiunile Barclays scăzând cu 22%, cele ale Lloyds cu 18 procente, în timp ce scăderea a fost de 16% în cazul Royal Bank of Scotland.

Impactul a fost resimţit şi de companiile din zona construcţiilor. Travis Perkins a înregistrat o scodere de 43 de procente la deschiderea bursei, iar Taylor Wimpey a căzut cu 32%.

Britanicii se aşteaptă ca, în viitor, companiile de asigurări şi băncile să fie cel mai grav afectate, urmate de constructori, industria de minerit şi cea petrolieră.

2. Indicele FTSE 250: Scădere record, de 11,4%, pentru companiile publice britanice

Indicele FTSE 250 cuprinde 250 de companii internaţionale şi publice de mărime mijlocie, care sunt listate la Bursa de Valori din Londra, însă nu se află în indexul FTSE 100. Acesta este considerat un mai bun indice pentru economia britanică.

Scăderea de 11,4% imediat după anunţarea rezultatelor referendumului este cea mai mare înregistrată vreodată.

Acest lucru îi face pe analişti să prevadă un viitor sumbru pentru companiile interne, având în vedere că lor le va fi mult mai greu să se descurce pe o piaţă instabilă decât o vor face companiile multinaţionale.

3. Preţul aurului a crescut cu nu mai puţin de 8,1%

Preţul aurului a ajuns la 1.358$ uncia (unitatea de măsură pe care britanicii o folosesc încă, echivalentul a aproximativ 29 de grame), fiind cea mai mare valoare din martie 2014 încoace. Această creştere se datorează faptului că investitorii au ales să-şi transfere banii în aşa-numitele active de siguranţă.

Google a raportat, de asemenea, o creştere cu 500% a căutărilor de tipul „cumpăr aur” în orele imediat următoare anunţării rezultatului referendumului.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: Pixabay

 

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT