Bianca Georgescu a intrat în antreprenoriat încă din timpul facultăţii, atunci când a început, fără să îşi dea seama, să construiască treptat, cărămidă cu cărămidă, un business în zona de producţie şi design de încălţăminte, care astăzi îi poartă numele. În pandemie, ea a decis să scaleze afacerea deja existentă şi să introducă şi partea de producţie de încălţăminte de tip barefoot pentru copii, creând astfel businessul Tiny Toes, pe care îşi doreşte să îl extindă în toată Europa.
C&B: Fă o descriere a activității tale!
Bianca Georgescu: Activitatea mea are la bază producția de încălțăminte, de la modele de damă cu concepte artistice și diverse inovații tehnice până la producția de încălțăminte barfoot pentru copiii. Deși azi colaborez cu ateliere care se ocupă de procesul de producție, până nu demult îmi reveneau mie majoritatea sarcinilor, de la croit, realizarea tiparelor și laserelor, până la cusutul și finisatul produselor.
C&B: Cum sună povestea evoluției tale?
Bianca Georgescu: Povestea mea cu arta începe din copilărie, însă cu muzica. Am studiat pian intensiv timp de 8 ani în școala generala la Liceu de Muzică din Brașov, apoi m-am reprofilat urmând cursurile unui liceul de științele naturii. În același timp m-am înscris la cursurile Școlii Populare de Artă Brașov, unde am avut primul contact cu moda, care m-a fascinat, având libertatea de a realiza orice fantezie aveam. Am ales apoi să studiez cursurile Universității de Artă București, secția modă, unde mi-am cizelat simțul artistic și cunoștiințele în modă.
Domeniul încălțămintei a apărut destul de neașteptat: trimisă la o practică in cadrul facultății la un atelier de genți, am primit o recomandare ca designer de încălțăminte la o fabrică destul de cunoscută pe vremea aceea. Deși habar nu aveam cine știe ce despre asta, am acceptat. Îmi amintesc și acum emoția pe care am simțit-o când am văzut finalizată prima pereche de încălțăminte după o schiță de ale mele și de acolo înainte toată atenția mea s-a concentrat pe a învăța cât mai multe despre acest domeniu. Am urmat diverse practici în ateliere de încălțăminte, mi-am cumpărat o mașină de cusut și am muncit zilnic la diverse idei și colecții.
C&B: Care erau viziunile tale în copilărie/adolescență și care sunt acum?
Bianca Georgescu: Bineînțeles că viziunea s-a schimbat odată cu maturizarea: daca în adolescentă visam faimă și bogații, acum îmi găsesc fericirea în lucruri simple și mici pe care le consider de neprețuit: o zi frumoasă pe o plajă pustie, o plimbare dis de dimineața în orașul gol, iubire adevarata, o familie frumoasa, sănătate, libertatea de a trai cum vrei, o călătorie într-un loc nou și emoția descoperirii poveștilor de acolo, etc.
C&B: Care sunt principiile de viață și activitate pe care le folosești?
Bianca Georgescu: Încerc să privesc mereu din perspectiva celuilalt, atât în viață cât și în activitatea mea: încerc să îi înțeleg pe oameni indiferent de modul de gândire și principii, pentru că suntem diferiți și de multe ori uităm să ne ascultăm, vrem doar să ne impunem părerile. În activitate, fiecare produs pe care îl realizez îmi imaginez că îl fac pt mine. Asta mă împiedică să fac rabat de la calitate. Pun suflet în fiecare pereche făcută, particip la producția ei, o ambalez personal și consider că dragostea pusă în tot acest proces ajunge și la client oferindu-i o bucurie la vederea calității și frumuseții produsului. De asemenea, sunt o persoana optimistă și în general văd partea plina a paharului, unul dintre principiile mele este „orice șut în fund este un pas înainte„. Cred că asta e una dintre calitățile mele deoarece mă ajuta să trăiesc în prezent și să îmi apreciez norocul de a duce o viață liniștită și frumoasa. Un alt principiu valoros pentru mine este este „serendipity„- bucura-te de drum, nu aștepta destinația. E un alt principiu care mă ajuta să mă bucur de fiecare experiență pe care o am, în drumul spre a-mi atinge idealurile. Visez ca la un moment dat să pot lăsă business-ul să funcționeze fără mine și să pot locui în diverse parti ale lumii, să trec oceanul cu barca, să cunosc cât mai multe culturi, să trăiesc cât mai liber și departe de rutina zilnica în care ne ducem, de cele mai multe ori, viața. Până atunci profit de drum, de plăcerea de a crea noi idei și produse care să aducă confort si satisfacție oamenilor.
C&B: Crizele economice, pandemice și războaiele au influențat activitatea ta?
Bianca Georgescu: Prima criza pe care am prins-o în activitatea a fost cea pandemică, în care activitatea a fost suspendată. Am fost foarte impresionată deoarece în aceasta perioadă a fost un val de comenzi de la clientele mele fidele și am simțit susținerea lor prin asta, reluându-mi activitatea din plin odată cu ridicarea restricțiilor.
Partea buna a fost că în acest timp am avut timp să lucrez la modelele de încălțăminte pentru copii și să lansez brandul “Tiny Toes” în vara aceluiași an. În domeniul meu există oricum o fluctuație anuală, în anumite luni vânzările sunt slabe, în funcție de vacante și sezon, iar crizele economice aduc o scădere a numărului de comenzi mai ales la încălțămintea de seară.
Primele lucruri la care oamenii fac economie sunt produsele neesențiale așadar m-am reprofilat spre a produce ceva esențial: încălțămintea pentru copii, deoarece mereu se nasc copii, piciorușele cresc repede și trebuie actualizați des iar în general părinții renunță la a-și achiziționa lor lucruri în favoarea copiilor lor
C&B: Ne poți povesti situații amuzante din activitatea ta? Dar situații limită?
Bianca Georgescu: Lucram la un atelier de încălțăminte din București care realiza produse custom pentru vedete și aveam contact cu o gama largă de tipologii. Într-o zi, o domnișoară, prezentatoare tv, destul de cunoscută, a venit să își ridice cizmele lungi, cu multe barete, realizate custom pe masurile ei. Încântată de ele, a dorit să ne prezinte toate achizițiile ei recente și anume noii sâni proaspăt remodelați în Turcia. Așadar domnișoara se etala doar în cizme și silicoane prin atelierul unde lucrau și diverși domni în vârstă, vizibil rușinați de scena. Pentru mine era amuzant să îi văd cum se ascund cu nasul în treburile lor și se prefac că lucrează foarte concentrați. La un moment dat a decis că vrea să îi trimită prietenului ei o poza cu noile cizme și sânii, așa că s-a întins pe canapeaua din showroom și mi-a cerut să îi fac o poza într-o poziție senzuala. A fost funny.
Situații limită pentru mine sunt toate marile livrări, toate comenzile urgente, deoarece depind de producție și de fabrică și se întâmplă de multe ori să stau nopțile să ambalez și să pregătesc coletele pentru a nu depăși deadline-ul.
C&B: Ai în față un potențial client/partener sau angajator. Care este fraza cu care îl convingi?
Bianca Georgescu: Calitatea muncii noastre este ceea ce ne reprezintă și cartea noastră de vizită.
C&B: Ce sfaturi ai pentru cei aflați la început sau indeciși?
Bianca Georgescu: I-aș sfătui să încerce cât mai multe activități și domenii până își descoperă pasiunea, pentru că este de neprețuit să faci ceea ce îți place, hobby-ul să îți devină job. Ne petrecem foarte multe ore din viață muncind pentru bani. Faceți tot posibilul, la momentul potrivit, să vă găsiți adevărată vocație; și de multe ori nu o poți găsi decât căutând, practicând în diverse domenii, tatonând, nu doar din idei: serendipity & work!
C&B: Care este părere ta despre societatea actuală, care este rolul ei?
Binca Georgescu: Societatea actuala este complexă și diversă, iar rolul său variază în funcție de perspective și valori. Deși este departe de a fi o societate ideala, consider că trăim vremuri destul de bune. Avem libertate, spre deosebire de părinții noștri, avem dreptul la educație, la exprimarea, la progres și la un trai decent . Cred că lipsește respectul general pentru natură care are ca repercusiune consumerismul, poluarea, etc. Mi-aș dori mult să prind vremuri în care societatea noastră să fie organizata de niște politicieni educați, cu intenții bune, necorupți și, cu câteva principii de bază, am reuși să trăim cu toții în armonie cu noi înșine și cu natura.