Tiberiu Protopopescu este avocat independent, consilier în proprietate industrială și antreprenor, care încearcă să extindă orizonturile proprietății intelectuale prin creativitate și profesionalism. Compania sa, Protopopescu & Partners este o agenție boutique de proprietate intelectuală care își dorește să unească necesitățile clienților cu rezultatul final, totul fiind prezentat cu un zâmbet și o abordare tânără. Principalul avantaj este apropierea de zona tech, în special fintech. In acest motiv, Tiberiu Protopopescu și partenerii săi, pot oferi soluții reale în domenii noi, unde alte forme de exercitare a profesiei de avocat sau de consilier în IP nu pot, inclusiv în ceea ce privește tehnologia blockchain.
Am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București în 2011 și mi-am început cariera cu un internship în cadrul SCA Țuca, Zbârcea și Asociații. Am dorit să mă specializez în dreptul proprietății intelectuale, motiv pentru care am început colaborarea cu agenția de proprietate intelectuală Frisch & Partners, sub îndrumarea doamnei Crina Frisch, avocat și Președinte al Camerei Consilierilor în Proprietate Industrială din România. Ulterior, am făcut parte din departamentul de IP & IT al SCA Vilău & Asociații până în anul 2017, când am hotărât să-mi continui dezvoltarea profesională pe cont propriu. Având atât calificarea de avocat, cât și de consilier în proprietate industrială la nivel european, am pus bazele Protopopescu & Partners, unde sunt Founding Partner, și, simultan, am intrat în rețeaua de avocați independenți Digital 2 Law fondată de către avocat Tudor Andrei Stanciu, unde sunt Head of IP.
Tot cu gândul la viața boemă stau
„În liceu am făcut parte din Echipa de Dramaturgie, mă simțeam natural pe scena, motiv pentru care mi-am dorit să devin actor de teatru, însă realitatea pieței mi-a deschis ochii. Așa că am ales o carieră care să îmbine jocul actoricesc, creativitatea și sustenabilitatea – dreptul. Acum tot cu gândul la viața boemă stau, dar drumul pe care mi l-am ales în carieră îmi permite să îmi exersez creativitea zilnic, atât în plan profesional, cât și personal. În afara biroului practic jiu-jitsu brazilian, cânt la chitară și bas, și scriu poezie – ținta fiind să lansez al doilea album de poezie. Îmi dictez viața după adagiul All work and no play, makes Jack a dull boy și nu mă abat de la el.
2018 a fost cu lucuri bune și dezamăgiri
M-am bucurat să fiu invitat în luna Iulie a acestui an pentru a susține un seminar de aproape 6 ore despre Managing Intellectual Property Assets within Mergers & Acquisitions din cadrul ELSA Summer Law School, unde a reunit 50 de participanți din 21 țări. Am fost foarte plăcut surprins să văd dorința tinerilor profesioniști de a învăța și de a afla cât mai multe despre acest domeniu, în ciuda faptului că este nișat și complex. De cealaltă parte, sunt dezamăgit să văd lipsa de dorință a instanțelor și a organelor administrative de a implementa metode moderne de a comunica cu profesioniștii și justițiabilii, preferând comunicarea fizică. Una dintre consecințe este prelungirea duratei litigiilor sau a procedurilor administrative.
O minte relaxată este o minte creativă și eficientă
Lumea avocaturii deși presupune mult sacrificiu si dedicație, odată admis în profesie, îți permite un grad mare de libertate prin prisma faptului că este o profesie liberală. Îi sfătuiesc pe cei la început de drum să caute un echilibru între munca la birou și hobby-urile lor. O minte relaxată este o minte creativă și eficientă. De multe ori se întâmplă ca cei care activează în acest domeniu să fie surmenați, iar prețul plătit este o parte din sănătatea lor. Trebuie să existe un echilibru în toate demersurile tale din viața personală și profesională. Nu consider că Raționalul și Sentimentalul se luptă, ci dimpotrivă, se află într-un constant du-te-vino pentru a compensa eventuale goluri lăsate de către celălalt, echilibrând în final barca personalității, trecând-o peste valuri, oricât de mari ar fi ele. La mine balanța înclină mai mult spre Rațional, având în vedere că am de-a face cu elemente tehnice în cadrul fiecărei zile de lucru. Seara îmi recalibrez busola către Sentimental, mergând la jiu-jitsu sau cântând la chitară.
Ne privește Kafka și zâmbește amar
Să începi o afacere în România, indiferent de domeniu, se poate dovedi a fi o epopee birocratică, menită parcă să demotiveze chiar și pe cel mai avid antreprenor. Astfel, situația actuală poate fi definită ca fiind cumulul dintre răbdare, inventivitate și curaj. Sunt sigur că de undeva ne privește Kafka și zâmbește amar. Totuși, sunt foarte plăcut surprins să văd că, în ciuda tuturor piedicilor socio-economice autohtone, apar tot mai multe start-up-uri interesante și sustenabile. Acest trend îmi dă curaj pentru viitorul țării și sper că ne vom îndepărta de trecutul negru, îndreptându-ne către o nouă epocă – una modernă, fără a fi târâtă de obiceiurile retrograde.”