vineri, octombrie 4, 2024
spot_imgspot_img
AcasăCareersAna-Maria Masoud: De al matematică și avocatura, la IT și automatizare inteligentă

Ana-Maria Masoud: De al matematică și avocatura, la IT și automatizare inteligentă

Ana-Maria Masoud este Manager de Țară pentru Tquila Automation România. Cu peste 20 de ani de experiență în consultanță digitală, transformare și inovație, Ana-Maria aduce o expertiză extensivă în leadership. Anterior, a ocupat poziții de conducere la companii precum Cognizant, IBM și CGI. Fundalul Anei-Maria include o pasiune pentru matematică și drept, având absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea din București în 2001 și Facultatea de Matematică și Informatică în 2004.

C&B: Descrieți activitatea dumneavoastră profesională!
Ana-Maria Masoud: În prezent, sunt Manager de Țară pentru Tquila Automation România. Rolul meu implică supravegherea operațiunilor companiei în România, gestionarea echipelor locale, dezvoltarea strategiilor de afaceri, construirea și menținerea relațiilor cu clienții și asigurarea succesului financiar. Tquila Automation este un startup american fondat în 2020, specializat în soluții de automatizare. Oferim servicii legate de Automatizarea Proceselor Robotizate (RPA), Inteligența Artificială (AI) și transformare digitală. Compania furnizează soluții de automatizare pentru a accelera procesele de afaceri, a îmbunătăți eficiența și a stimula inovația.

Înainte de a mă alătura Tquila Automation, am ocupat poziții de conducere la companii notabile precum Cognizant, unde am deținut poziția de Specialist în Vânzări de Servicii.

C&B: Care este povestea progresiei carierei dumneavoastră?
Ana-Maria Masoud: Mi-am început călătoria în 2002 ca programator RPG pe sistemul AS/400. RPG (Report Program Generator) este un limbaj de programare de nivel înalt folosit în principal pentru aplicații de afaceri. A fost introdus în 1959 pentru IBM 1401 și de atunci a evoluat în diverse versiuni, inclusiv RPG II, RPG III, RPG IV și RPGLE (RPG IV extins). Aceasta era deja veche în 2002, deși eram tânără pe atunci, dar asta era industria IT din România. Îmi amintesc că aveam doar 2 sau 3 companii în domeniu, și ele se ocupau în principal de externalizare către clienți occidentali.

De-a lungul anilor, am trecut în roluri de conducere, cum ar fi manager de program la HP, team lead, manager de livrare servicii, manager de oameni la IBM, director de livrare la CGI și director de vânzări la Cognizant.

Toate aceste experiențe mă ajută în rolul meu actual de Manager de Țară pentru Tquila Automation România. În acest rol, supraveghez operațiunile, gestionez echipe, dezvolt strategii și asigur succesul local al companiei.

Am urmărit educația suplimentară de-a lungul carierei mele, inclusiv participând la un program EMBA INDE. Cred ferm în învățarea continuă ca o mentalitate obligatorie pentru orice profesionist din domeniul IT, și nu numai.

C&B: Care au fost visurile dumneavoastră din copilărie/adolescență și care sunt acum?
Ana-Maria Masoud: Ca orice copil, îmi plăceau mult poveștile și am dezvoltat o pasiune pentru istorie. Ca un copil mic, arheologia mă fascina și voiam să sap după artefacte și să descopăr mistere. Mai târziu, în clasa a doua, mi-am descoperit pasiunea pentru matematică și chiar am avut unele rezultate remarcabile la concursurile școlare. Încă îmi place matematica și am descoperit acum că nu mi-am pierdut abilitățile de rezolvare a problemelor deoarece îmi ajut din când în când copiii cu temele. Probabil, rezolvarea problemelor de matematică îmi va aduce întotdeauna bucurie, și uneori, la pensionare, voi avea mai mult timp pentru asta.

În liceu, visam să devin un avocat faimos, poate inspirată de filmele de la Hollywood și de spiritul meu natural de justiție. De aceea, m-am înscris la Facultatea de Drept de la Universitatea din București și am absolvit în 2001.

Totuși, în al doilea an de drept, mi-am dat seama că ceea ce voiam să fac în viață era mai mult legat de matematică decât de drept, așa că m-am înscris la matematică și am făcut ambele în paralel.

În concluzie, cele 3 principale pasiuni/interese din copilăria/adolescența mea au fost, în ordine cronologică: istoria, matematica și justiția. În rolul meu actual, cred că am reușit să le folosesc pe toate în proporții diferite, matematica fiind privilegiată, și simt că fiecare a fost o cărămidă solidă care mi-a modelat personalitatea și traiectoria profesională.

C&B: Care sunt principiile de viață și de muncă pe care le urmați?
Ana-Maria Masoud: Așa cum am menționat anterior, pun un accent puternic pe importanța învățării pe tot parcursul vieții, și cred că educația ar trebui să se extindă dincolo de școlarizarea formală. Astăzi, avem atât de multe modalități de a ne educa, și ar fi păcat să nu investim în creșterea și dezvoltarea noastră.

În rolul meu profesional, mă concentrez pe ajutarea clienților să adopte modele de lucru agile pentru a îmbunătăți productivitatea și eficacitatea. Susțin agilitatea și cred că în vremurile moderne, luarea deciziilor bune rapid este un diferențiator puternic și cheia succesului.

C&B: Pandemia și crizele economice v-au influențat viața profesională?
Ana-Maria Masoud: Da și nu în același timp. În industria IT, lucrez de acasă din 2005 și la distanță cu clienți externi de când mi-am început cariera în 2002, când am lucrat pentru unele companii franceze și elvețiene.

Totuși, în timpul și după pandemie, proporția dintre lucrul de acasă și cel din birou s-a schimbat dramatic. În trecut, obișnuiam să petrec 4 sau 5 zile pe săptămână în birou, dar acum petrec maxim 1 zi pe săptămână în birou.

Pandemia a accelerat adoptarea tehnologiilor precum AI și automatizarea, iar sectorul IT&C a arătat reziliență și creștere în ciuda recesiunii economice, contribuind semnificativ la PIB. Acest lucru a influențat curba mea de carieră deoarece au apărut noi oportunități, și acum lucrez în domeniile automatizării și AI.

C&B: Puteți împărtăși orice situații amuzante din experiența dumneavoastră profesională?
Ana-Maria Masoud: Acum câțiva ani, am fost invitată la un interviu pentru o poziție de management. Am mers acolo, și un tip mă aștepta la birou și m-a invitat într-o sală de interviu. A început să se prezinte și să prezinte jobul pentru care fusesem invitată. L-am ascultat foarte răbdător timp de aproxim 20 de minute (a împărtășit și câteva slide-uri și a descris jobul cu multe detalii). Stând acolo, am început să devin confuză, și când a terminat, am menționat că s-ar putea să fiu candidatul greșit pentru jobul greșit. În cele din urmă, ne-am dat seama că exista o confuzie între candidați; el se aștepta la altcineva pentru un alt job. Pentru a ieși din această situație jenantă, a invitat un coleg responsabil de jobul pentru care aplicasem eu, și am continuat interviul de acolo. El a rămas și în cameră, deci nu știu dacă candidatul așteptat pentru jobul său a apărut sau dacă a luat acel interviu.

C&B: Aveți un potențial client/partener sau angajator în față. Care este propoziția care îi convinge?
Ana-Maria Masoud: Aș sublinia diferențiatorii noștri: expertiză în automatizare inteligentă, calitate (am obținut un scor de 4.8 din 5 la sondajele de opinie ale clienților) și ROI pentru client. Tquila Automation se specializează în automatizare inteligentă, valorificând tehnologii de ultimă oră pentru a ajuta afacerile să funcționeze mai rapid și mai înțelept. Compania a primit o investiție de milioane de dolari de la Delta-v Capital, subliniindu-și potențialul pentru creștere și inovație. Tquila Automation oferă soluții RPA, imitând activitățile și sarcinile umane pe computere sau în medii virtuale, îmbunătățind eficiența și productivitatea. Compania colaborează cu lideri ai industriei pentru a oferi soluții complete de automatizare, asigurându-se că clienții primesc servicii de top.

Propoziția ar fi: „Lucrând cu noi, veți economisi x ore de muncă grea, și veți câștiga y milioane automatizând procesele repetitive.

C&B: Ce sfat aveți pentru începători sau cei care sunt nedecisi?
Ana-Maria Masoud: Sfatul meu pentru ei ar fi să exploreze diverse opțiuni, să caute îndrumare, să experimenteze și să rămână cu mintea deschisă.
Și probabil cel mai important sfat ar fi să nu se teamă de greșeli. Greșelile sunt o resursă foarte valoroasă pentru învățare și evoluție. Am făcut multe greșeli în viața mea, iar cariera mea a fost ca un rollercoaster, dar niciodată nu am disperat sau considerat că lucrurile nu pot fi schimbate.

C&B: Care este opinia dumneavoastră despre societate și evoluția acesteia?
Ana-Maria Masoud: Cred că am intrat într-o evoluție exponențială, și umanitatea nu este pregătită să facă față unui ritm atât de rapid de schimbare.
M-am născut într-o țară comunistă, și în copilăria mea, nu aveam telefon mobil, internet și doar 1 canal TV, iar societatea era foarte diferită față de cea modernă. România (și nu numai) arată complet diferit acum; avem atât de multe modalități de a ne petrece timpul liber și toate relațiile noastre și stilurile de lucru s-au schimbat dramatic. Văd unele schimbări bune, cum ar fi libertatea de exprimare, dar și unele schimbări rele; oamenii petrec mai puțin timp conectându-se și mult mai mult timp pe internet sau cu gadgeturile.
Să nu mai vorbim despre cum arăta societatea când părinții noștri erau copii în anii ’50 sau ’60.
Cred că tehnologia și ideile evoluează mult mai repede decât creierul uman, care a rămas aproape neschimbat de la începuturile evoluției, și acest fapt va probabil conduce la multe turbulențe și provocări în anii următori. Schimbările climatice vor fi, de asemenea, un punct important pe agenda noastră în viitor. Sper că umanitatea va găsi răspunsuri la toate aceste probleme și va adopta cele mai bune soluții, așa cum a făcut de multe ori în trecut.

În concluzie, prezic că volatilitatea și incertitudinea vor continua, și oamenii vor probabil înfrunta mai multe provocări psihologice decât în trecut. Schimbările climatice vor deveni o amenințare numărul unu în anii următori. Cu toate acestea, sunt o persoană optimistă și cred ferm că umanitatea va identifica soluții la toate aceste probleme.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT