miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăBusinessAfacere de succes cu bani din îmbutelierea apei de izvor

Afacere de succes cu bani din îmbutelierea apei de izvor

În zona de munte a județului Buzău, comuna Lopătari se află  izvoare cu proprietăţi fizico-chimice superioare, care au reprezentat o idee de afacere pentru fiul viceprimarului din zonă.

Răzvan Gherghe care a fost timp de nouă ani profesor a construit cu fonduri europene o fabrică de îmbuteliat apă, la Terca, după  ce a descoperit că izvoarele din zonă au proprietăţi fizico-chimice superioare. Iniţial, a vrut să-şi înfiinţeze o păstrăvărie pe terenul de la Terca, pe care îl cumpărase de la unchiul său. Şi-a schimbat planurile şi a decis să inițieze această afacere.

„Am luat probe de apă şi le-am dus la un laborator unde s-au executat analize microbilogice şi fizico-chimice. Am aflat că apă este de o calitate superioară pentru că rocile din această zonă conţin foarte multe minerale rare, de altfel zona Buzăului stă pe o rocă glacică. Apă din zonă este foarte bogată în minerale, dar caracteristică cea mai importantă este aceea că lipsesc nitriţii”, a spus Răzvan Gherghe .

Pentru a-și dezvolta afacerea, Răzvan a apelat la accesarea fondurilor europene, în 2010. A obţinut o finanţare nerambursabilă de aproximativ 900.000 de lei. Cofinanţarea a fost însă mult mai mare, respectiv de 1,3 milioane de lei, fapt care l-a obligat pe buzoian să apeleze inclusiv la credite bancare. Acum are o hală de 800 de metri pătraţi, cu linii de îmbuteliere performanțe pentru bidoane de 6 litri.

Din fondurile europene și-a  amenajat şi o staţie de epurare . Primul bidon de apă plată, de şase litri, a fost gata în 2013. În prezent, apă îmbuteliată la Terca sub marca Aqua Slănic ajunge într-o reţea de supermarket-uri şi alte magazine din judeţul Buzău.

ARTICOLE ASEMANATOARE

ADAUGATE RECENT